Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yasmin i prvi dani ciklusa


Autor Poruka

horus

13.02.2008. 15:30

Postovana,
na uputstvu o Yasmin pilulama procitala sam da je pocetak uzimanja pilula izmedju prvog i petog dana ciklusa dopusten ali da tokom prvog ciklusa koristenja tableta preporucuje se primjena dodatne mehanicke metode zastite tokom prvih 7 dana uzimanja lijeka. Danas sam dobila mjesecnicu, prvi put planiram koristiti pilule, a inace sam u vezi na daljinu tako da cu se vidjeti s deckom tek za 24 dana sto znaci tacno kad dobijem sljedecu mjesecnicu. Susret ne mozemo odgoditi zbog obaveza, tako da Vas molim za savjet da mi odgovorite da li je u redu da pocnem uzimati pilule od treceg dana ciklusa, naravno bez primjene mehanicke zastite jer odnose necu imati ovaj mjesec? I da li cu na ovaj nacin biti jednako zasticena od trudnoce kao i da sam pilule pila od prvog dana ciklusa?
Unaprijed hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.02.2008. 19:00

Možete tako. Ali meni se pametnije čini početi danas, pa odmah na ovu kutiju nastaviti slijedeću, bez pauze i bez krvarenja. To je dozvoljeno i neškodljivo.

horus

13.02.2008. 20:30

Ako sam dobro razumjela to znaci da naredna 42 dana pijem pilule i tek onda napravim pauzu od 7 dana. Onda cu tako i uraditi. Samo mi, molim Vas, jos jednom potvrdite da li sam dobro shvatila Vas savjet. Jos jednom vam se zahvaljujem na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.02.2008. 21:50

Dobro ste shvatili. To se zove kontinuirano uzimanje kontraceptiva i vani postoje i preparati; krvari se samo svakih 90 dana.