Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dukes A, Astler-Coller B1, T1N0Mx


Autor Poruka

dradman

09.03.2008. 22:00

Poštovani,
moj otac ima 73 godine. 11.02.2008 je operiran u Karlovcu. Pato-Histološki nalaz glasi: Primljen je segment debelog crijeva dužine 34 cm s kožom anusa, gdje se blizu jednog ruba na 4 cm nađe stenozirajuća tumorska tvorba promjera 5,5 cm koja infiltrira stijenku. Histološki je tumor građen od polimorfnih žlijezdanih formacija obloženih umjereno dobro diferenciranim atipičnim epitelnim stanicama, koje do 10% tumora produciraju esktracelularnu sluz. Tumor infiltrira stijenku do u mišićni sloj, dok se u masnom tkivu ne nalazi. Iz okolnog masnog tkiva izolira se 12 limfnih čvorova koji su histološki sa slikom sinus histiocitoze i u njima s ne nalazi tumora. U pregledanim resekcijskim prstenovima koji su histološki stijenka debelog crijeva i kože anusa ne nalazi se tumora. Pato-histološka dijagnoza: Adenocarcinoma recti, Dukes A, Astler-Coller B1, T1N0Mx.
Moram napomenuti da je otac i srčani bolesnik. Zanima me koji su daljnji koraci u liječenju.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Damir

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.03.2008. 21:37

Budući se radi o stadiju Duke's a, dakle o jednom od početnih stadija bolesti adjuvantna kemoterapija nije potrebna. Također je, zbog srčane bolesti i visoke, vrlo vjerojatno da ju vaš otac ne bi niti mogao podnijeti. Možda bi se, zbog prilično nezgodnog smještaja tumora, moglo razmisliti o eventualnoj lokoregionalnoj adjuvantnoj radioterapiji. Preoručio bih vam da oca odvedete na pregled u jedan od radioterapijskih centara.