Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dukes C, umjereno diferencirani


Autor Poruka

katarina73

02.06.2008. 18:45

Postovani,
moja majka (65 god) operirala je 16.5. tumor na debelom crijevu. Oporavak je dobro tekao (osim cestih i mekih stolica u pocetku) i osmi dan od operacije pustena je kuci. Sada se oporavlja, uz prilagodjenu prehranu i dodatke za jacanje imuniteta. Osjeca se dobro.

Ph nalaz dobila sam 30.5. U njemu stoji slijedece:
"MAKROSKOPSKI OPIS:
Materijal je isjecak duljine oko 80cm sa 3cm ileuma. Na 12 cm od distalnog resekcijskog ruba je tumorska egzulcerirana tvorba promjera 5 cm. Iz okolnog masnog tkiva izolirano je 9 limfnih cvorova promjera do 1.2 cm.
MIKROSKOPSKI OPIS:
Tumorska tvorba gradjena je od atipicnih zlijezdanih formacija i solidnih nakupina atipicnog zlijezdanog epitela. Tumorsko tkivo prozima sve slojeve stijenke i zadire duboko u masno tkivo. Ponegdje se vidi nekroza i krvarenje te kalcifikati. U 5 limfnih cvorova nadjeni su maligni infiltrati. Resekcijski rubovi su bez malignih infiltrata.
C 18.5
ICD 8140/3
ADENOCARCINOMA COLONIS (Dukes C - umjereno diferencirani)"

Nakon operacije nije radjena analiza krvi.
Napomena kirurga nakon operacije bila je da nije vidljivo sirenje bolesti na okolne organe. Vidljiva je cista na jetri - da li nas to treba dodatno zabrinuti?

Upoznata sam sa klasifikacijom bolesti i statistikama.
Zanima me da li nesto od navedenog u opisu bolesti moze posebno zabrinjavati tj. ukazivati na vjerojatnost sirenja (zabrinjava me npr. dio o dubokom zadiranju u masno tkivo kao i "umjerena diferencijacija"blunk ili pak nesto sto moze dati vecu nadu u izlijecenje (npr. to da su resekcijski rubovi bez malignih infiltrata)?

Da li na osnovu ovoga mozete dati predvidjanja o nacinu terapije, trajanju i kada s njom treba zapoceti? Da li biste predlozili neke pratece (pametne) lijekove?

Da li je praksa obavijestiti pacjenta o njegovim sansama (postocima) za prezivljavanje? U slucaju moje majke sigurna sam da bi je to dodatno obeshrabrilo.

Najljepse zahvaljujem!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Kod vaše majke se prema TNM sustavu radi o pT3 N2 Mx, dakle o kliničkom stadiju III, odnosno stadiju C po
Duke-u, odnosno o stadiju C2 prema Astler-Colleru.Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je od 40%. Kod vaše je majke nužno provesti dodatnu, adjuvantnu kemoterapiju u trajanju od 6 mjeseci. Kemoterapija se obično započinje nakon potpunog posoperacijskog oporavka, a to najčešće bude oko 4-6 tjedana nakon operacije. Bude li postoperacijski oporavak produžen i kemoterapija se započinje kasnije. Kod vaše majke se adjuvantna kemoterapija može provesti ili intravenskim davanjem 5-Fluorouracila i Leukovorina ili peroralnom kemoterapijom kapecitabin-om("Xeloda-om"blunk. Uz takvu kemoterapiju, izgledi vaše majke za dugotrajno preživljenje(možda izliječenje) se povećavaju za oko 20%. Citostatik oksali platin se također pokazao korisnim u adjuvantnom liječenju karcinoma debelog crijeva, ali on u R. Hrvatskoj nije registriran za tu indikacuiju niti se nalazi na listi lijekova HZZO za tu indikaciju. Monoklonska antitijela(bevacizumab) se za sada ne primijenjuju u adjuvantnom liječenju. Cista na jetri vas ne treba zabrinjavati. Također, u adjuvantom liječenju karcinoma kolona lijenalne fleksure ne primijenjuje se zračenje.
Prema mojem mišljenju, bolesniku treba reći punu istinu o njegovoj bolesti, načinima liječenja i izgledima za izliječenje, odnosno dugotrajno preživljenje.

katarina73

04.06.2008. 08:45

Najljepse zahvaljujem na odgovoru!
... i jos jedno kratko pitanje. Da li ste upoznati sa djelotvornoscu dodatka prehrani -IP6 & inozitol- i odobravate li uzimanje tog i slicnih dodataka prije i za vrijeme kemoterapije?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 15:50

Mislim da od uzimanja IP6 ili Inozitola nema nikakve dodatne niti koristi nitii štete. IP6 ili inozitolheksafosfat ili fitinska kiselina je spoj šećera inozitola i fosfata i to je glavni oblik pohranjivanja fosfata u biljkama. Nalazi se, u izobolju, u svim namirnicama bogatim vlaknima kao što su žitarice(kukururz, pšenica, raž, ječam, riža) i u mahunarkama(grah, bob, soja, leća, grašak) i u sjemenkama(kikiriki, suncokret, sezam). Uglavnom je vezan uz netopljiva vlakna i oslobađa se kuhanjema, ali pretjerano kuhanje može reducirati manju količinu IP6. Prema tome zdravom prehranom unosimo u organizam više nego dovoljne količine IP6. Po svojim kemijskim svojstvima IP6 je antioksidans, ali i kelator. Ispitivana je njegova korisnost za sprječavanju nastanka raka debelog crijeva, ali za sada bez konačnog zaključka. Dobro je poznato da je rak debelog crijeva značajno rijeđi u ljudi koji jedu dovoljne količine namirnica bogatih biljnim vlaknima. S druge strane zbog toga što je i kelator, može smanjti apsorpciju nekih, za organizam vrlo važnih, mikrolelemenata kao što su kalcij, magnezij, željezo i cink. Također može smanjiti i apsorpciju niacina(jedan od vitamina iz B-skupine). Prema tome savjetujem vam da ne uzimate IP6, buduči ga normalnom zdravom prehanom u organizam unosimo u dovoljnim količinama.