Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz kolonoskopije, molim za misljenje


Autor Poruka

amelaa

05.05.2008. 16:50

Poštovani doktore,
tatin nalaz kolonoskopije glasi: Adenocarcinoma scirrhosum intestini crassi. Primljeni materijal je komadić tumora koji je građen od žljezda u vezivnoj stromi koje su obložene atipičnim, hiberhromatičnim, kubični epitelnim stanicama. na rubu tumora je zahvaćena sluznica debelog crijeva.
Endoskopski nalaz: analnom inspekcijom uredan nalaz. Na oko 25 cm u rektumu karfiolasta tvorba neprolazan za instrument, uzete biopsije. Dijagnoza: Vsm Blm rectosygmoidei.
Zanima me Vase misljenje te koliko je kirurski zahvat ozbiljan?
Unaprijed zahvalna

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.05.2008. 23:05

Kod vašeg oca radi se karcinomu debelog crijeva koji je već skoro doveo do začepljenja crijeva. Prema tome operacijski zahvat odstranjenja tog dijela debelog crijeva i okolnog tkiva s limfnim čvorovima je nužan i treba ga što prije izvršiti. Ako dođe do začepljenja crijeva, ileusa, operacijski zahvat biti će znatno teži i kompliciraniji, a i život vašeg oca će tada biti neposredno ugrožen. Nakon operacije znati će se o koliko velikom i koliko proširenom karcinomu se radi i prema tome će se odrediti i kakvo je daljnje liječenje potrebno.

amelaa

27.05.2008. 19:25

Postovani doktore,
tata je operiran i evo saljem Vam otpusno pismo iz bolnice i PH nalaz:
OTPUSNO PISMO:
Adenocarcinoma seirrhosum colonis rectosygmoidei.
Prostatitis chr.
Vrsta op: Laparotomia pararectalis sin. Op.sec. Dixon. Drainag.
Epicrisis: Pacijent primljen nakon PH verifikacije neoplazme rektosigmoidnog kolona na visini od 25 cm od anukutane linije. Preop. se UZ abdomena koji ne pokaze meta promjena kao ni CT abdomena i zdjelice sa kontrastom. Osim toga uradi se cistoskopski pregled koji pokaze da je prostata voluminoznija.
PH nalaz preop. pripreme uradi se gore navedeni op. zahvat. Postop. pacijent tretiran transfuzijama krvi i plazme, inf. kristaloida, Clivarinom, Controlocom, Tinidilom, Ebrantilom, Aminosterilom te antibioticima i analgeticima.
Rani postop. tok protice uredno. Sesti postop. dan pacijent konzumira cajni obrok, a sutradan mu se odstrani dren. Kod otpusta rana suha, pasaza uredna, pacijent afebrilan, konci ex. Mokrenje uredno.
esecirani materijal posalje se na PH.
PH NALAZ:
DG: Adenocarcinoma scirrhosum gr.II invasivum exulceratum intestini crassi C1 po Astler Colleru.
Adenocarcinoma metastaticum lymphonodorum tunicae subserosae intestini crassi.

Primljeni materijal je 10cm dug dio debelog crijeva bez pripadnog mezokolona. Na 2 cm od jednog ruba resekcije i 4 cm od drugog ruba na duzini od 4 cm i u cijelom obimu je tumorski infiltrat koji prozima sve slojeve zida do seroze, ali ne na njezinu povrsinu niti ga ima na rubovima resekcije. Tumor je graden od zljezda i tracaka krupnih, atipičnih, polimorfnih hiperhromatičnih, epitelnih stanica u obilnoj vezivnoj stromi do kojih su neke u mitozi tj. nađe se sedam mitoza u deset vidnih polja V.P. Tumorske žljezde i stanice infiltruju mukozu sa submukozom mišićnici, debelu masnu subserozu u kojoj se nađu dva limfna čvora veličine zrna graška čije je limfatično tkivo zamijenjeno tumorskim tkivom istog izgleda kao u primarnom tumoru. Tumorskog tkiva nema na rubovima resekcije.

Zamolila bih Vas za mišljenje o ovim nalazima, kao i za mišljenje o vrsti terapije koja treba da usljedi. Da li će biti potrebno zračenje? Osim toga pitala bih Vas da mi kazete nesto o nacinu prehrane kojeg bi se tata trebao pridrzavati, kao i kontrolama koje bi trebao da vrši, koje su to i koliko često ih je potrebno raditi.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na ulozenom vremenu i trudu
Amela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Prema TNM sustavu kod vašeg oca radi o pT3 pN1 Mx, dakle o kliničkom stadiju III, odnosno stadiju C po Duke-u,
odnosno C1 po Astler-Colleru. Prosječno 5-godišnje preživljenje s tim stadijem bolesti je oko 40%. Međuti, budući kod vaše oca nije odstranjen pripadajući mezenterij i samim time odstranjen je i premsli broj limfnih čvorova(samo 2), moglo bi se dogoditi da je u ostatku mezenterija ostalo još limfnih čvorova zahvaćenih metastazama. Kod vaše je oca nužno provesti dodatnu, adjuvantnu kemoterapiju koja se može provesti ili intravenskim davanjem 5-Fluorouracila i leukovorina ili peroralnom kemoterapijom kapecitabin-om("Xeloda-om"blunk. Uz takvu kemoterapiju, izgledi za dugotrajno preživljenje(možda i izliječenje) se povećavaju za oko 20%. Zračenje se ne primijenjuje u adjuvantnom liječenju raka rektosigmoidnog kolona.

amelaa

19.06.2008. 17:25

Postovani doktore,
zahvaljujem se prije svega na dosadasnjim odgovorima, bili su od velike pomoci.
Tati je odredena terapija pa me zanima Vase misljenje o njoj.
EHO abdomena-nalaz uredan
Rtg pluca: nalaz b.o
Lab nalazi: L-6,9, E-4,91, HB-11,6, HCT-36,3, TR-358, ŠUK- 5,0, SE-25/48, UREA-3,9, KREATIN-67, AST-24, ALT-17, FE-9,4, URIN. B.0.7
Kod pregleda se subjektivno dobro osjeca, negira tegobe.
Objektivno:Svjestan, unpoičan, vitalno stabilan urednog kolorita kože i sluznica, Karnofsky 100. Na plucima obostrano uredan disajni sum, na srcu b.o.,trbuh mehak nije bolan, jetru i slezenu jne palpiram, LL:b.o.
-markeri uredni
PLAN:
Uraditi nalaze CEA i CA 19-9 i alkalne fosfataze,
Pacijent nakon dopune med.nalaza se treba prikazati na Onkoloskom konziliju uz preporuku za ordiniranje adjuvantne kemoterapije po protokolu Mayo clinic, ali pošto nemamo leukovorina terapiju ćemo početi sa monoterapijom Xeloda. (Priprema za konzil)
Kontrolni pregled
Po konzilijarnoj odluci ide s Xelodom, do nabavke Leukovorina kada idemo sa protokolom LF. Kod pregleda nema KI za KT, pacijent upoznat sa mogućim nus efektima i pristaje na terapju. U prilogu CEA 3,0,CA 19-9 3,2
Uzimati tbl 4+0+4 pola sata poslije jela sa puno tecnosti (terapiju uzimati 14 dana poslije 7 dana pauze) U slucaju proliva i mucnine linex cap 3*2 reglantablete protiv povračanja.vitamini.,Fe
Kontrola za 21 dana sa novim lab nalazima(KKS,SE,TR,AST,ALT,UREA,KRETININ)

Zanima me Vase misljenje o odredenoj terapiji, te da mi kazete nesto vise o mogucim nus efektima i svemu sto bi mogli biti od koristi tokom terapije(nacinom zivota, ishrane itd..)
Unaprijed zahvalna
Amela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 15:50

Xeloda ili kombinacija leukovorina i 5-fluorouracila, danas su standardne mogućnosti adjuvantne kemoterapije raka debelog crijeva koje sam vam već naveo u svom prvom odgovoru. Prema tome mislim da je terapija određena vašem ocu potpuno u redu i u skladu s današnjim znanstvenim spoznajama. Nastavite s takvim liječenjem.