Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


fokalna hipoehogena lezija


Autor Poruka

mofo2

23.04.2008. 09:50

Poštovani,
Molim Vas da mi pojasnite nalaz koji je otac (rođen 1950 g.) dobio po izvršenom ultrazvuku abdomena.

Naime, ocu je koncem 2007. odstranjen tumor debeloga crijeva (navodno i dio mokračovoda) te je njegov stadij definiran kao Dukes C. Po obavljenoj kemoterapiji (6 doza) otac se osjeća vrlo dobro i vratio se u "normalan" život uz aktivno bavljenje sportom.

Nakon završetka kemoterapije otac je obavio krvne pretrage i svi nalazi uključivši markere su uredni. Međutim, po obavljenom ultrazvuku abdomena ostali smo zatečeni nalazom te Vas stoga molim za moguće pojašnjenje nalaza odnosno moguću dijagnozu i terapijsku metodu liječenja.
NALAZ:
Jetra je granične veličine, izrazito hiperehogena sa manjom fokalnom hipoehogenom lezijom u VII i VIII segmentu.

Unaprijed se zahvaljujem.
S poštovanjem,
Marinko.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.04.2008. 15:20

Ovaj nalaz ukazuje da bi se moglo raditi o metastazama u jetri. Međutim to nije siguran nalaz. Potrebne su daljnje pretrage: CT i ciljana citopunkcija odnosno biopsija. Ako se potvrdi da se radi o metastazama, budući se radi o samo dvije male lezije, najbolji način liječenja je odstranjenjen tih promjena iz jetre, to jest resekcija tih segmenata jetre.