Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz kolonoskopije - molimo mišljenje


Autor Poruka

Grace

19.04.2008. 20:35

Poštovani doktore,
mama je jučer bila na kolonoskopji, nalaz glasi: na 10. cm od anusa infiltrativni, stenozirajući, egzulcerirani proces, koji obuhvaća cijelu cirkumferenciju rektuma - napravi se biopsija. Zbog suženja lumena nije moguće proći u proksimalni dio kolona.
Dg. Epithelioma recti. Noduli haemorrhoidales int.

Dakle čekamo nalaz biopsije ali s obzirom da joj doktorica i nije objasnila o čemu bi se tu točno radilo, ljubazno molimo vaše mišljenje....
možda je potrebno naglasiti da je mama prije 2 mjeseca bila na biokemiji proteina - CEA 1.88 (ne znam da li sam ovo dobro napisala, mislim da se ta pretraga popularno naziva markeri za tumor), tada joj je rečeno da je sve u redu. Prije nekoliko dana napravila je "običnu" pretragu krvi i baš sve vrijednostisu također bile u redu.
Inače, smetnje zbog kojih je krenula na pretrage bili su tragovi krvi u stolici, koji su se u zadnje vrijeme pojačali, drugih smetnji nije imala.

Zahvaljujemo na pomoći!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2008. 17:50

Prema opisu radi se o tumoru. Epithelioma je drugi naziv za tumor.Biopsija će točno pokazati o kakvom se tumoru radi. Najvjerojatnije će biti nužna operacija.

Grace

20.04.2008. 23:20

Poštovani,

zahvaljujemo na odgovoru.
Da li je činjenica da je nalaz krvi u redu i postojanje tumora nešto što se češće događa ili se ovdje radi o iznimci,

hvala još jednom.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.04.2008. 15:20

Ne radi se o iznimci. Nalazi krvi se pogoršaju tek kada tumor uđe u uznapredovalu fazu.

Grace

29.04.2008. 19:10

POštovani doktore, hvala puno na objašnjenju.
Molimo samo još jednu pomoć - mama je dobila nalaz biopsije ali doktor kojem se treba javiti je odsutan do petka, pa ako nam prije toga možete pojasniti nalaz bili bismo jako zahvalni.

Nalaz glasi:
Klinička dijagnoza: epithelioma recti
Materijal: biopsija d. crijeva
Patološka dijagnoza: adenokarcinoma

Opis: Materijal je više komadića u kojima se nađu atipične žlijezde obložene atipičnim epitelom

Hvala još jednom!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.05.2008. 21:30

Radi se o karcinomu. Nužan je kirurški zahvat kojim će biti odstranjen dio debelog crijeva na kojem se karcinom nalazi i okolno zdravo tkivo i limfni čvorovi. Nakon operacije i patohistološkog pregleda tiva tumora, debelog crijeva i okolnih limfnih čvorova znati će se kavo je daljnje liječenje potrebno.