Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


recidiv raka debelog crijeva


Autor Poruka

mila09

06.03.2008. 00:47

Moj otac 61.g. operiran je 21.2.2007 na Sv. Duhu verificiran mu je neopl.proces u kolonu(fleksura lienalis). U Institut je zaprimljen na kemoterapije 5. 3
Dg Ca colonis flexurae lienalis C 18,5, Ileus K 56,6, Meta lymhonodorum abdominis C 77,2
OP: St.post lapar.expl Colectomicum subtotalis Ileosigmoanastonosis f.21.2.2007
PHD Adenocarcinoma coli, meta lymphonodorum18/20
St post phlebotrombosis12/7, I 80,3 Liječen je na institutu u 12 ciklusa kemoterapije tipa folfiri i nakon toga osjeća se dobro .Zadnja terapija završila je 9.10
26.2.2008 osjeća se jako loše ne može hodati, CEA 163,9 SE 36, Hb 139, test na okultno krvarenj pozitivan.
03.03.napravljen CT abdomena i zdjelice u Franu Mihaljeviću.Nalaz: CT abdomena nativno učinjen od proc.ksifoideusa sternum do pubučne simfize, prethodno peroralno davanje gastrografina, zbog imbinicije crijeva: uredno ventilirani prikazani segmenti obiju plućnih baza. Jetra je inicijalno uvećana, homogene strukture. Žučni mjehur, žučni vodovi, gušterača slezena i oba bubrega te obje nadbubrežne žlijezde urednog su nalaza. Vidljiva je umjerena količina ascitesa oko jetre i fokalna inkapsulirana kolekcija ventralno od desnog bubrega, neposredno ispod trbušne stijenke uz konglomerat adheriranih i blaže dilatiranih vijuga tankog crijeva. Unutar ascitesa neposredno ispred desnog jetrenog režnja vide se dvije blisko smještene nodozno mekotkivne formacije promjera 1,5-2cm .Također vidljivo zadebljanje velikog omentuma i zamućenje masnog tkiva oko korijena mezenterijuma. Opisane promjene upućuju na karcinomatozu peritoneuma. Ne vidi se uvećanih limfnih čvorova u retroperitoneumu.
4.3. L 15,6 na 75% Hb 149 E 5,5 TRE 362 . TH Ciprinol 500mg 2xdnevno , Megostat 10mj, Fursemid 1tblsvski drugi dan +kalij. Ovo je kronologija bolesti.Oca su poslali doma uz tu terapiju da se oporavlja, jer da u bolnici ne postoji nikakav način liječenja. Oca tjeramo da jede da ne izgubi na težini, dajemo mu aloa veru , propolis, vitamine.Dnevno potroši jedan en sure. Molim Vas da odgovorite što mislite o svemu tome gore navedenom. Da li postoji neka terapija za takve slučajeve. Kako olakšati ocu, da li je potrebno napraviti još neke pretrage po vašem mišljenju.Kolika je šansa u ozdravljenje. Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.03.2008. 21:37

Kod vašeg oca se radilo o vrlo uznapredovaloj bolesti s metastazama od trenutka dijagnoze. Sada je došlo do daljnjeg pogoršanja i proširenja bolesti po potrbušnici, a najvjerojatnije i u druge organe. Takvo naglo pogoršanje bolesti dovelo je i do značajnog pogoršanja općeg stanja i slabljenja organizma zbog čega sada nije moguće primijenjivati daljnje liječenje citostaticima(kemoterapiju) koje bi zbog nuspojava zapravo dovelo do daljnjeg pogoršanja, a možda i kobnog ishoda. Preporučam vam da nastavite s propisanim mu liječenjem, dakle Megostat sirup i Ensure. Preporučio bih Ensure plus i da se doza poveća na 3 pakiranja na dan. Uz takvo liječenje opće stanje orgaanizma bi se moglo popraviti i tada bi možda bilo moguće primijeniti neki oblik kemoterapije. Na žalost, u ovoj fazi bolesti, izgledi za izliječenje ne postoje.