Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Što nakon uklanjanja metastaza na jetri


Autor Poruka

sajuric

06.05.2009. 10:45

Dobar dan,
Majci je prošle godine uklonjen karcinom debelog crijeva s dijagnozom: adenocarcinoma AC, C2 gradus II. Nakon toga je pola godine išla na kemoterapiju i radioterapiju. Nalazi su poslije bili uredni i odlično se oporavila. Zadnja kontrola je pokazala rast jednog od tumorskih markera pa je poslana na PET/CT. Nalaz:FGD SUVmax=16 u leziji II i III jetre i FDG SUVmax=6,1 u limfnim čvorovima uz celijačnu arteriju. Liječnici u Osijeku su je hitno operirali (jučer) te su prve informacije da je sve uspješno uklonjeno. Sada čekamo što će liječnik reći za dalju terapiju. Molila bih Vas i za Vaše mišljenje o terapiji. Da li bi se uz eventualnu klasičnu terapiju mogla koristiti i imunoterapija (BRM) i što ona podrazumijeva. Što znači angiogena terapija (lijek Sorafenib (Nexavar)) i da li ona ima mjesto u ovom slučaju? Da li postoje neke terapije i izvan odobrenih od strane HZZO-a koje bi mogle biti korisne.
Sa štovanjem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.05.2009. 23:15

Nakon odstranjenja metastaza iz jetre, a nadam se iz iz ilijačnih limfnih čvorova svakako treba provesti dodatnu kemoterapiju. Ako postoperacijska PET/CT pokaže da nema evidentnih znakova bolesti u organizmu, tada se provodi kemoterapija koja sadržava leukovorim i 5-fluorouracil po Mayo shemi. Ako postoperacijska PET/CT pokaže da su nakon operacije još uvijek prisutne metastaze, tada treba provesti imunokemoterapiju koja sadržava monoklonsko protutijelo bevacizumab("Avastin"blunk, irinotekan("Campto"blunk i također 5-fluorouracil i leukovorin. To je najučinkovitija kombinacija koja se dana primijenjuje u cijelom svijetu i koju i HZZO prizmaje i odobrava.Važno je napomenuti da se kod oko 30% bolesnika kojima su metastaze iz jetre operacijski odstranjene, bolest više nikada ne pojavi.