Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Analiza ER PgR i HER-2


Autor Poruka

visibaba

02.02.2008. 23:40

Dob 71godina.Zbog malignog pleuralnog izljeva nije dužena obrada već je izvršena evauacija 3500 ml lagano zamućenog sadržaja i primljen je odmah prvi ciklus kemoterapije po FEC protokolu.Nakon četiri ciklusa kemoterapije po FEC protokolu izvršena mastektomija desne dojke i limfnih čvorova.
Dijagnoza:PHD carcinoma ductale inv. Ca metastaticum lymphonodorum 8/13. Prije prve kemoterapije nije izvršena biopsija već nakon četiri ciklusa kemoterapije po FEC protokolu. Patohistološki nalaz: zbog primljenih kemoterapija precizna graduacija tumora i pTNM nije moguća. Nalaz biopsije: Imunohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju ER i PR na oko 10% tumorskih stanica u slabom intenzitetu boje, proliferacijski indeks je manji od 10%.HER-2/neu je negativan.Da li je moguće da je zbog primljenih kemoterapija nalaz biopsije HER-2/neu iskrivljen( negativan) i da li se može analizom ER PgR i HER-2 iz metastatskih axilarnih limfnih čvorova dobiti drugačiji nalaz biopsije od gore opisanog. Mislim na mogućnost liječenja Herceptinom obzirom da primljene kemoterapije:FEC, Taxol, Femara zbog učestalih pleuralnih izljeva i porasti markera CA 15-3 do 470 nisu bile djelotvorne.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.02.2008. 00:30

Uslijed kemoterapije mogu se promijeniti neke karakteristike tumora kao što su veličina, proliferacijski indks, stupanj diferencijacije, znatno rijeđe status hormonskih receptora(ER i PR) ali ne i status HER-2. Također nalaz HER-2 u primarnom tumoru i metastazama u limfnim čvorovima poklapa se u vrlo visokom postotku slučajeva. Zbog toga, od liječenja Herceptin-om u ovom bi slučaju bilo malo koristi. Na žalost, metastatski karcinom dojke, a u ovom slučaju radilo se o metastatskom tumoru od samog početka liječenja, moguće je samo izuzetno izliječeti. Uglavmom se postižu kraća ili dulja zaliječenja, nakon kojih uvijek dolazi do ponovnog pogoršanja. U ovom se slučaju radi i o takozvanom trostruko negativnom tumoru(HER-2 negativan i ER i PR slabo pozitivni, praktično negativni) koji je vrlo rezistentan na bilo kakvo liječenje i ima lošu prognozu. Kod takvih tumora koji puta se određeni uspjeh postiže liječenjem citostatikom cisplatinom u kombinaciji s nekim drugim citostatikom, često etopozidom. Međutim ti citostatici imaju vrlo snažne toksične nuspojave i u starijoj dobi se vrlo loše podnose.