Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ATIPIČNA DUKTALNA HIPERPLAZIJA


Autor Poruka

zbarun

19.06.2008. 09:55

Poštovani doktore,
molila bih Vaše mišljenje i savjet o daljnjem postupku za moju majku. Mama je prije 5 godina operirala rak jajnika, stupanj IIA. Imala je ciklus od 6 kemoterapija i sve kontrole do sada su bile u redu. Prije 2 mjeseca mamogafijom je otkrivena cista oko 5 mm, UZV nije vidljiva. Po uputi radiologa napravila je digitalnu mamografiju sa sterotaksijskom biopsijom. Patohistološki nalaz je slijedeći:
...Materijal su sedam mamotomskih sitnih cilindara dojke.
Histološkim pregledom nađe se da 5 cilindara predstavljaju masno i vezivno tkivo uz vrlo oskudne epitel elemente neadekvatne za histološku dijagnozu.
U jednom se cilindru na dubljim rezovima prikaže izvodni kanalić dojke koji je u centralnom dijelu nekrotičan, a rubno sa vijabilnim atipičnim monomorfnim epitelenim stanicama intermedijarnog nuklearno polimorfizma.
U drugom se cilindru prikaže kanalić samo polovinom svog opsega koji je također dijlom obložen atipičnim epitelnim stanicama, uvećanih hiperkromatskih jezgara.
Pošto su prikazane promjene obimom oskudne iste se po kvantitativnim kriterijima klasificiraju kao atipična duktalna hiperplazija...
Nakon ovakvog nalaza, doktor koji je radio biopsiju je rekao da nalaz nije loš i da za 6 mjeseci napravi ponovo mamografski pregled.
Međutim, meni se čini da se iz te ciste nije moglo sve analizirati. Samo 2 cilindara su analizirana, a 5 nije. Zanima me, radi li se ovdje o tome da uzorci nisu dobro uzeti ili se to možda iz nekih razloga (veličina) nije moglo dobro uzeti. Molila bih Vas da mi pojasnite ovaj nalaz. Koji je Vaš savjet: čekati 6 mjeseci mamografski pregled ili ponoviti biopsiju kod nekog drguog liječnika.
Unaprijed Vam veliko hvala!
Željka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 20:20

Najsigurnije bi bilo učiniti operacijsku biopsiju i odstraniti čitavu tvorbu! Jedino patohistološkim pregledom čitave tvorbe može se utvrditi da li se sa sigurnošću radi samo o hiperplaziji ili je nekom dijelovima tvorbe već prisutan i karcinom. Naime, nalaz nekroze nije ukazuje da bi se moglo raditi i o ozbiljnijem bujanju tkiva..

zbarun

30.06.2008. 10:30

Poštovani, doktore, hvala Vam na odgovoru. Međutim, ostala mi je nejasna zadnja rečenica u odgovoru: "Naime, nalaz nekroze nije ukazuje da bi se moglo raditi i o ozbiljnijem bujanju tkiva.."

Nisam shvatila jeli nalaz nekroze ukazuje ili ne ukazuje na ozbiljnije bujanje tkiva.

Hvala!

Željka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2008. 22:40

Nalaz nekroze je karakterističan za brzo rastuća(bujajuća) tkiva. To ipak ne znači da se radi o karcinomu. Zbog toga je potrebna biopsija i patohistološki pregled čitave tvorbe.