Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


BIOPSIJA DOJKE U TRUDNOĆI


Autor Poruka

monci86

07.12.2015. 18:50

Poštovana,

Nedavno sam primjetila na prijelazu gornjeg kvadranta desne dojke veću tvorbu koja mi je u trudnoći počela rasti. Obavljenim UZV i punkciom dojke dobila sam citološki nalaz u kojem stoji opis : U razmazima punktata nalaze se brojne nakupine stanica žljezdanog epitela dijelom blaže povećanih jezgara, nešto nepravilnijih. Vidi se odvajanje pojedninačnih stanica, u podlozi tračci ružičaste amornfne strome te nešto bipolarnih jezgara uz po koji limfocit.
Zaključak:Nalaz se uklapa u sliku fibroadenoma (54x27mm) s blaže izraženom atipijom (Hormonalni utjecaj?)

U obitelji ne postoji povijest oboljenja od raka dojke, imam 29 godina i prošle godine sam bila na UZV dojke te je pronađen fibroadenom (isti iz gore navedenih nalaza) koji je punktiran a nalaz je bio: "lakša proliferacija epitela u sklopu fibrocistične promjene".

Molim Vas što savjetujete za daljnju obradu budući da sam u 7 mjesecu trudnoće'

Unaprijed hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

13.12.2015. 20:25

Poštovana,
fibroadenomi su tumori koji ne postaju maligni, međutim kod Vas je nađena ta blaža atipija stanica a i tvorba raste. Maligne stanice, međutim, nisu nađene.
Odluku o daljnjem postupku morate donijeti zajedno s liječnikom (pretpostavljam kirurgom) koji Vas je dosad vodio pa ima uvid i u palpatorni nalaz dojki i koliko brzo tvorba raste.


Jelena14

27.12.2015. 19:35

Inace imam 27 godina i u 13 sam sedmici trudnoce.
Zanima me da li je to nesto vezano za trudnocu ili se ipak trebam zabrinut

monci86

29.12.2015. 18:00

Poštovana,

U dogovoru s doktorom napravila sam novi ultrazvuk te ponovila punkciju. Ultrazvukom je utvrđena velika kuglasta tvorba sada većeg promjera 6,5cm g.kv.DD, znači veća za 1cm u odnosu na prije 20 dana kad sam radila uzv.
U citološkom nalazu u razmazima punktata nalaze se veće brojne nakupine stanica žljezdanog epitela, mjestimično nešto većih nepravilnijih jezgara. U pozadini se nalazi nešto fibroblasta, tračci ružičaste amorfne mase.
Trenutno sam trudna u 31. tjednu trudnoće, te imam pojačan iscjedak (blago žućkasti) na DD.

Molim Vas ako mi možete dati konkretan savjet što napraviti s obzirom u kojem sam stanju. Od svog liječnika koji je radio uzv i punkciju nisam dobila konkretne savjete i upute što bi trebala dalje napraviti, jer nema iskustva s trudnicama. Zanima me koliko to može biti opasno s obzirom da imam još dva mjeseca trudnoće, a tvorba raste? Dali ići odmah na op.zahvat ili čekati da rodim? Voljela bih dojiti,po Vašem mišljenju hoće li to bitti moguće?

Jako sam zabrinuta te Vas molim za pomoć.

Unaprijed hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

31.12.2015. 17:10

Poštovana,
svakako se sa svim nalazima morate javiti kirurgu koji se bavi bolestima dojke. Preporučujem Vam neki veći centar gdje kirurzi imaju više iskustva, npr. Kliniku za tumore u Zagrebu. Tek nakon kliničkog pregleda uvidom u dosadašnje nalaze moći će se donijeti odluka koliko je zapravo hitno a liječnik će kontaktirati i Vašeg ginekologa te ćete zajednički donijeti odluku o nastavku liječenja.
Sama biopsija ne bi smjela utjecati na mogućnost dojenja.