Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca. ductale invasium mammae


Autor Poruka

anka21

09.11.2008. 10:55

Poštovani,
dijagnosticiran mi je gore navedeni tumor sa slijedećim nalazima:
PHD nalaz;
Isječak tkiva iz dojke u dva komadića veličine 5*3*1,6 i 3,7*3*1,5, sa dva neoštro ograničena čverća tumora dužeg promjera 0,8 i 1,3 cm. Zajedno oko 2cm. Histološki se u oba komadića nađe tumorsko tkivo građeno od nakupina i tračaka epitelnih, slabije diferenciranih cilindričnih stanica koje stvaraju obilnije polimorfije i mitoza. Tumor je prema Bloom Richardsonu ocijenjen 2+3+3=8 = slabo diferenciran.
Iz lijeve aksile izdvojeno 15-tak sitnih limfnih čvorova, te dva veća dužeg promjera 1,5cm. U dva veća limfna čvora nađeno je prethodno opisano tumorsko tkivo.
U okolini ležišta tumora nije nađeno tumorsko tkivo. U tkivu malog prsnog mišića sa 4 limfna čvora, reaktivno promijenjena, bez tumora

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.11.2008. 01:00

Kod vas se radi o visoko zloćudnom tumoru dojke sa zahvaćenim limfnim čvorovima pazuha, dakle o stadiju IIA. Proječno 5-godišnje preživljenje bolesnica s tim stadijem bolesti je oko 70%-80%. Obzirom da su zahvaćeni limfni čvorovi svakako će biti potrebno provesti dodatno liječenje kemoterapijom koja sadržava antracikline i zračenje dojke i ležišta okolnih limfnih čvorova. Na odabir liječenj utjecati će još i neke karakteristike tumora koje niste naveli a to su hormonska ovisnost tumora, to jest da li su pozitivni lili negativni hormonski receptori i prisustvo ili odsustvo HER-2 proteina na membrani tumorskih stanica. Te pretrage svakako trebaju biti učinjene na tkivu vašeg tumora. Za odabir liječenja važna je i vaša dob kao i menstruacijski status(pre- ili post-menopauza).