Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca ductale invasivum gl.maculae


Autor Poruka

dzeni

02.09.2009. 11:20



Vec sam Vam pisala ali sa nepotpunom dijagnozom .Nadam se da ce ovo dati malo vise podataka :



Moja mama je operierana 22.01.2008.g.
St.post mastektomia sin pp.Ca ductale invasivum gl.maculae NG 2,GII pT1N0 ,VI ciklusa CMF (endoxana 1000 mg,MTX 70 mg,5-Fra 1000 mg)


Ovo su PH nalazi redom :
1.
Broj biopsije : B 419/08
PH dijagnoza :
I Dysplasia fibrose glandullae mammae
II Sinus histiocytosis lymphonodorum et lypomatosis XI,
Nalaz:
Makroskopski opis :
I Primljen resecirani dio dojke veličine 27x9,5x7 cmna cijoj je povrsini ovalno polje koze promjera 18x7,5 cm sivoruzicaste boje , intaktne bradavice (1).Na prejeku tkivo krupno lobulirano ,zuto,masno mjestimicno prosarano tračcima sivkasto bjelicastog mjestimice sitno cisticno izmjenjenog veziva (2-7).
II Isjecak vezivnog masnog tkiva velicine 7,5x6 cm, u kome se u presjeku nadje raznovrsnih cvorova djelom masno izmjenjenih promjera od 2-20 mm, uzeto vise isjecaka u 5 kalupa.

2.
Broj biopsije B-403/08
PH dijagnoza :
RX TEMPORE : MALIGNO.-

Makroskopski :U materijalu primljen nepravilan komad tkiva dimenzija 9x7x5 cm sa jasno raspoznatljivom kožom na površini dimenzija 6x3 koja je intaktna ispod koje je tkivo gradjeno uglavnom od vezivno masnog u kojem se u jednom djelu uoci nepravilno tumorsko polje promjera 1,5x0,9 cm gradjeno od sedefasto sivog bjelicastog,radijarno rasporedjenog cvrsceg tkiva,homogene rezne plohe ,odakle se uzmu 2 isječka za ex tempore i 3 za trajne preparate.

definitivni nalaz EXT:
Carcinom ductale invasivum glandullae mammae,NG-2,gradus II,pT1 N0. ( pri studiranju uzet u obzir i biopsija br:B-419/08.-

3.
Broj biopsije: B-420/08

Radjena je imunohistohemijska analiza hormonskih receptora na biopsiji broja B-403/08 kao Carcinoma ductale invasivum glandulae mammae NG-2.gradus II pT1 N0 i gdje je nadjeno da su tumorske celije u potpunosti negativne na hormonske receptore.

4.

Broj biopsije : B-421/08

Hercep Test je radjen na biopsiju br. 403/08 .gdje je nadjeno da je vise od 10% tumorskih celija umjerene cirkumferencijalne pozitivnosti na HercepTest,sto ga oznacava kao "+ pozitivnost.-

Izvinjavam se ako ima viska informacija ali sam bukvalno prepisala sve nalaze sto imamo da biste mogli tacno sagledati o cemu se radi.
Molim Vas da mi odgovorite na moja pitanja :

1. Kakve su prognoze za moju mamu?
2.Da li su uradjene sve pretrage koje je trebalo uraditi da bi se ova dijagnoza postavila ?
3.Da li je provedeno adekvatno lijecenje ?
4.Na redovnim kontrolama koje pretrage treba jos raditi osim tumor markera i krvne slike , mami samo to traze a nikad nisu trazili CT ili Mr ili bilo sto drugo ?
5. Da li lijek po imenu Alimta (imunoterapija ) moze pomoci mojoj mami ?
6.Jeli sasvim kasno za Herceptin ? Dali moze pomoci ukoliko imam mikro metastaza.
7.Koji centar za oboljenje dojke preporucujete za kontrole i eventualno dalje lijecenje u Evropi ?
8.STA JOS MOGU UCINITI ZA MOJU MAMU?

Unaprijed se zahvaljujem do neba .Silno mi treba neko da razgovaram o ovom...

PS: Unazad nekoliko mjeseci mama ima bolove na desnoj strani krizi i kukovima ,nekad u desnom a nekad u lijevom kuku.( imala je i prije operacije bolove u kicmi ne bas tako tacno locirane) Planirami uraditi MR kukova i donjeg dijela kicme o vlastitom trosku jer ovdje UKC Tuzla ne smatraju da je to nesto alarmantno i potrebno ?! Sta vi mislite o tome?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.09.2009. 23:40

Kod vaše majke radi se o niskorizičnom tumoru(T1) bez metastazama zahvaćenih linfnih čvorova u pazuhu. Prognoza je dobra i provedeno liječenje je adekvatno. Najviše što za svoju majku možete učiniti je da joj date podršku i pomoć u svakodnevnom životu.