Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinoma invasivum mammae


Autor Poruka

jagoda50

30.06.2009. 10:45

Poštovani,
kod moje mame (1951.) postavljena je u nalazu biopsije patološka dijagnoza iz naslova sa opisom:
primljen cilindar tkiva dužine 1.4 cm i nekoliko sitnih cilindara dužine do 3 mm, svi širine do 2 mm. Histološki se u opisanom materijalu vidi tumorsko tkivo građeno od tubula, tračaka i nakupina atipčnih epitelnih stanica nuklearnog gradusa II u dezmoplastičnoj vezivnoj stromi. Imunohistokemijskim markiranjem tumorskog tkiva više od 10% jezgara tumorskih stanica je pozitivno na estrogen (80%). Manje od 10% je pozitivno na progestron, a Her-2 je 0 negativan. Proliferacijski indeks Ki67 iznosi 30%.
Tumor je otkriven prije desetak dana, a liječnik je spomenuo da su oštečene kosti i jetra. Molima Vas za objašnjenje nalaza biopsije i prognozu liječenja.
Unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.07.2009. 23:35

Radi se o visoko zloćudnom karcinomu dojke. Međutim način liječenja i prognoza ovisi o proširenosti i stadiju bolesti .
O tome se iz navedenog u vašem pitanju ne može ništa zaključiti. Niste čak naveli niti od kuda je biopsija uzeta, pretpostavljam iz dojke. Također "oštećeni jetra i kosti" može svašta značiti. Molim vas nadopunite vaše pitanje dodatnim podacima. Važna je veličina tumora, zahvaćenost ili nezahvaćenost limfnih čvorova u pazuhu tumorom kao i to da li "oštećena jetra i kosti" znači da su u tim organima već prisutne metastaze.

jagoda50

07.07.2009. 18:50

Poštovani doktore,
ispričavam se na tako šturim informacijama, ali to je sve što smo u tom trenu znali, do sada smo dobili informaciju da se metastaze nalaze na kostima i jetri, ništa drugo nije zahvaćeno. Veličinu tumora ne znam. Mama trenutno prima kemoterapiju, određene su joj tri terapije u šest dana, pauza od tri tjedna, pa opet tri terapije u šest dana. To je sve što trenutno znamo, još jednom se ispričavam i zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.07.2009. 22:05

Na žalost, ako su sa sigurnošću dokazane metastaze u jetri i kostima tada se radi najuznapredovalijem mogućem stadiju bolesti, kliničkom stadiju IV. U tom je stadiju bolest neizliječiva. Samo 50% bolesnica u tom stadiju bolesti preživi dvije godine od trenutka kada je utvrđeno da se radi o tom stadiju. Kemoterapijom se postiže olačšanje tegoba i amanjenjenje simptoma, ppovlačenje bolesti i produljenje preživljenja kod oko 40_70% bolesnica, ali se ne može postići izliječenje.