Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca lobulare invasivum mammae, gr 3, pT2 - molim Vas za tumacenje


Autor Poruka

iskrica

11.12.2008. 14:25

Molim vas za tumacenje nalaza i preporucene terapije za moju majku.
Jako smo zabrinuti i unapred Vam se najlepse zahvaljujemo.

Pacijentica 74 godine, srcani bolesnik i dijabeticar
Tu: 25x25x20 na spoju DK leve dojke
OP: kvadrantektomija sa disekcijom aksile

Dijagnoza: Ca lobulare invasivum mammae, gr 3, pT2, nottingam score 8
Nema limfaticne i vaskularne invazije, koza, dermalni limfni sudovi nisu infiltrovani tumorom. Na lateralnoj ivici resekcije fokusi LCIS. Leziste tumora bez promena.
ER -90% -3+ -Allred 8 -poz nalaz
Pr -70% -3+ -allred 8 - poz nalaz
Her2/neu -1+
Disektat aksile -16/7+

Preporucena terapija: adj. HT po GMF rezimu (6 ciklusa) uz postoperativnu RT ostatka leve dojke i reg. limfat.

Molim Vas za tumacenje nalaza i misljenje o preporucenoj terapiji, obzirom na mamine godine i druge bolesti. Koji broj zracenja se obicno savetuje u ovakvim slucajevima, posto joj to jos nije odredjeno?
Najlepse zahvaljujem na humanosti i zelji da pomognete ljudima, jer nekad i najveci strahovi dolaze upravo usled nedostatka informacija.
Srdacan pozdrav!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.12.2008. 23:20

Na žalost, kod vaše majke radi se o visokozloćudnom i prilično uznapredovalom tumoru s tumorom zahvaćenih 7 limfnih čvorova u pazuhu. To je klinički stadij IIIA. Izgledi vaše majke da bez ikakvog daljnjeg liječenja preživi 10 i više godina su oko 23%. Posotji rizik od 53% da u tom razdoblju umre od tumora i oko 24%-25% rizika da umre od drugih uzroka obzirom na dosta visoku dob. Obzirom da se kod vaše majke radi o hormonoosjetljivom tumoru nužno je svakako provesti dodatno hormonsko liječenje aromataza inhibitorima u trajanju od 5 godina. Uz hormonsko liječenje izgledi za preživljenje se povećavaju za oko 9,5%. Kemoterapija po CMF shemi koja je preporučena vašoj majci izglede za preživljenje povećava za oko 2,5 %. Sve skupa ako bude provedeno dodatno liječenje prvo kemoterapijom 6 ciklusa, a nakon toga i hormonoterapijom 5 godina tada se zbirno izgledi povećavaju za oko 12%. Kada bi se provela kemoterapija koja bi sadržavala i antracikline izgledi bi bili bolji još nekoliko postotaka. Međutim, antraciklini mogu oštetiti srce i vrlo se teško podnose u starijoj dobi te zbog toga nisu preporučeni vašoj majci. Kod vaše je majke također nužno provesti i radioterapiju/zračenja područja dojke i ležišta okolnih limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv tumora.

iskrica

19.12.2008. 13:50

Postovani dr. Tomek,

najlepse Vam zahvaljujem na odgovoru, iako sam tuzna sto prognoze nisu bolje, ali, nazalost, ovako sam nesto i naslucivala.
Bojim se, iskreno kako ce mama podneti terapiju koja je ceka, posto je inace slabog i narusenog zdravlja. A obzirom da ona povecava sanse za zivot za samo 2,5 % razmisljamo da li je podvrgnuti svemu tome. Molim Vas, ne zamerite, znam kako sad ovo zvuci, ali daleko od toga da smo odustali od borbe i da smo pali duhom (bar ja), samo se bojim da joj kemo terapija ne donese mozda vise stete nego koristi i samo je dodatno izmuci. Ma ne znam vise ni sama, bojim se jako da negde ne pogresimo lli da ne ucinimo sve sto se moze...

Takodje, molim Vas ako mi mozete pojasniti, da li ja kao kcer (36 godina, nisam radjala) mogu na neki nacin, preko krvnih pretraga ili slicno, proveriti da li nosim taj nasledni gen, ili vec kako se to zove, vezano za maminu bolest, obzirom da sam svesna da spadam u rizicnu skupinu i u uzasnom sam strahu.

Hvala Vam na savetu, dragi i postovani dr. Tomek, Vasu strucnost iznad svega cenim ali pre svega hvala Vam na ljudskosti i zelji da pomognete.

Srdacno Vas pozdravljam i zelim sve najbolje u predstojecim praznicima!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.12.2008. 21:00

Imajte povjerenja u liječnike koji liječe vašu majku. Oni su sigurno procjenili da može podnijeti predloženu kemoterapiju. Ta kemoterapija inače ima dosta blage nuspojave.
Što se tiče vašeg osobnog oboljevanja od raka dojke mogu vas umiriti. Kod vas ne postoji veći rizik od prosječnog rizika kojeg imaju zdrave žene vaše dobi. naravno uz pretpostavku da je vaša majka jedina vaša ženska rođakinja koja je oboljela od raka dojke. Preporučam vam da potazgovarate s liječnikom i uključitese u program ranog otkrivanja raka dojke.

iskrica

30.12.2008. 11:30

Postovani i dragi dr. Tomek,

najlepse zahvaljujem jos jednom na Vasim odgovorima i koristim ovu priliku da Vama, Vasoj obitelji i kolegama zazelim sretne blagdane i puno uspeha u predstojecoj godini!

Sve najbolje!!!

Gabriela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.12.2008. 00:20

Hvala na čestitkama i lijepim željama. I ja vama i vašoj obitelji želim radostan Božić i mnogo zdravlja, uspjeha i sreće u novoj godini.