Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza


Autor Poruka

anica46

24.12.2008. 20:05

Imam 63 godine i dijagnoza mi je sljedeća:
DG/ Ca mammae sin
OP/ Biopsic probatoria
Segmentectomia mammae sin ncum dissectione axillae
PHD / CDI gradus II
Sine meta lymph axillae 0/15
ER i PR poz u više od 10%
Her2 score 0
Operacija je obavljena 18.11.2008. Zanima me u kojem vremenskom razdoblju moram početi trošiti lijek ARIMIDEX i koji je zadnji rok za početak terapije radijacijom?
Zanima me vaše mišljenje i kolika je mogućnost izlječenja?
Hvala unaprijed.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.12.2008. 23:25

Vaši su izgledi za izliječenje vrlo dobri. Niste naveli veličinu tumora, ali pretpostavljam da je bio manji od dva centimetra jer bi vam liječnici inače preporučili dodatno liječenje kemoterapijom. Pod pretpostavkom da je tumor bio manji od 2 cm, vaši izgledi da preživite 10 i više godina bez ikakvog liječenja su više od 82%. Uz adjuvantno liječenje Arimidex-om ti se izgledi poboljšavaju za daljnih 3-4%. Kada bi kod vas bila primijenjena i kemoterapija koja sadržava antracikline, tada bi izgledi bili poboljšani za još dodatnih oko 1,5%. Ovdje je važno napomenuti da kod vas, obzirom na dob i pod pretpostavkom da ste prosječno dobrog zdravlja, postoji vjerojatnost od oko 10% da u sljedećih 10 godina umrete zbog nekog drugog uzroka.Prema tome vjerojatnost da umrete od raka dojke je svega oko 7%, odnosni uz hormonoterapiju Arimidexom oko 4%.
Inače nema nekog krajnjeg roka kada bi trebali početi uzimati Arimidex, ali je najbolje i najučinkovitije početi ga uzimati što prije nakon operacije. Prema sada važečim uzusima, zračenje bi trebalo započeti u razdoblju od 3 mjeseca nakon operacije.