Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca lobulare mammae sin.OP-ispravka


Autor Poruka

x

03.09.2008. 00:30

Postovani dr Tomek, (izvinjavam se na prethodno pogresno napisanom Vasem imenu)
Molim Vas da mi svojim savjetom i misljenjem pomognete.Imam 39 god. nisam radjala.25.6.2008.god.slucajno,UZV pregledom sam ustanovila promjenu na lijevoj dojci. Svi uradjeni biohemijski i laboratorijski nalazi kao i Tm markeri i Rtg snimci i UZV abdomena i male karlice su bili uredni.Nemam pozitivnu porodicnu anamnezu niti ijedan riziko faktor osim neradjanja a ciklusi su mi bili redovni i uredni.Nisam osjecala niti jedam simptom da se u organizmu nesto zbiva.4.7.2008.god.NMR potvrdjuje postojanje 2 Tm-e mase u GLK i 11.7.2008.god.sam operisana.Dg: Mastectomia subcutanea sin.cum dissectio axillae sin.Reconstructio primaria mammae sin. cum implantatio endoprothesis subpectoralis.Mastopexia Round-block.Drainage.
Histoloska dijagnoz glasi:1. Ca lobulare mammae infiltrativum g2,ng2, dimenzije tumora 18x8 mm. 2. Fibroadenoma mammae. tumor 15x3 mm. 3.Dysplasia fibrocystica proliferativa gl.mammae.Hyperplasia epithelli intraductalis atypica focalis gl.mammae ( ADHI,DIN1b).Hyperplasia fibroadenomatoides gl.mammae.Involutio adiposa gl.mammae. 4. Normalna morfologija tkiva u biopsiji.5.Normalna morf. tkiva u biopsiji. 6.Sinus histocytosis reactiva limfonodirum 0/3. 7. Sinus histocystosis et lipomatosis lymphonodorum 0/17. 8.Premenopauzna.ER-sc3,PR-sc3,HER2-0.
Konzilijum mi dalje odradjuje nastavak lijecenja adj.hemoterapijom protokola FAC IV ciklusa na 21 dan i potom IV ciklusa Taxotere.Nakon svega razmotriti uvodjenje Zoladex-a.
Ja sam prvu HT primila 11.8.2008.god.Relativno dobro sam je podnijela.Drugu sam primila 1.9.2008.god.Dva dana prije aplikacija druge HT primjetila sam da mi je operisama dojka postala bolnija i napetija te toplija.Ukljucen mi je Longacef i.v. 2 gr.(objasnjeno mi je to kao normalna pojava zbog HT)
Evo hromoloskim redom sam Vam navela svoju muku a najgore mi je sto mi niko na moje pitanje o daljoj fumkciji jajnika i eventualnoj mogucnosti zaceca nista nezna reci ( ili nece).Molim Vas, kakve su moje sanse u tom smislu?
Da li bih trabala mozda vec dok traje HT ukljuciti Zoladex ili ne i koliko dugo nakon HT se on koristi tj, sta znaci to razmotriti uvodjenje Zoladexa.Napominjem Vam jos da mi je planirano uraditi preventivno i drugu dojku u 3 mjesecu sledece godine.Zar je zaista potrebna tolika preventiva i to se meni cini kao da pucaju na komarca koji je u cosku a ne vide ga jer ga mozda tamo i nema! (da se nasalim na sopstveni racun)Oprostite na opsirnosti ali svaka stavka mi s cini vazna kako biste mi mogli sto konkretnije i adekvatnije odgovoriti.Veliki pozdrav i veliko hvala!
Romi

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.09.2008. 22:35

Kod vas postoji nekoliko nepovoljnih prognostičkih pokazatelja, a to su srednje do visoki stupanj zloćudnosti tumora, mlađa dob i dosta veliki tumor. Zbog toga ulazite u skupinu žena sa srednjim, dakle ipak povećanim rizikoma za pojavu recidiva ili metastaza tumora. Zbog toga vam je preporučena adjuvantna, dodatna kemoterapija koja taj rizika značajno smanjuje. Također, vrsta tumora koja je kod vas utvrđena često se istovremeno ili s malim vremenskim razmakom javlja i u drugoj dojci. Zbog toga vam je preporučen zahvat i na drugoj dojci. Međutim, kemoterapija koju već primate mogla bi dovesti , osobito obzirom na dob od 39 godina i da ste blizu prirodne menopauze, do prestanka funkcije jajnika. U tom slučaju nikako više nećet moći zatrudniti. To se moglo izbjeći zaleđivanjem jajnih stanica ili tkiva jajnika prije početka kemoterapije. Budući se kod vas radi o hormonoovisnom tumoru, nakon završetka kemoterapije vrlo je korisno liječenje nastaviti jiš pet godina hormonoterapijom. U vašem slućaju, nakon provedene kemoterapije dovoljno je da 5 godina uzimate tamoksifen("Nolvadex"blunk. Druga je varijantna hormonoterapije supresija ovarijske funkcije, a za to se upotrebljava Zoladex. On praktički dovodi do prestanka funkcije janika koja traje tako dugo dok se prima Zoladex. Nakon prestanka primanja Zoladex-a funkcija jajnika bi se trebala oporaviti što se zbiva unutar godinu dana nakon prestanka Zoladex-a. Međutim i, kod žena koje su blizu prirodne menopauze, često više ne dolazi do uspostave funkcije jajnika. Nakon kemoterapije najčešće se daje samo Nolvadex. Trudnoća se ne preporuča barem dvije godine nakon završetka liječenja, a to u vašem slučaju znaći 7,5 godina(6 mjeseci kemoterapija + 5 godina hormonoterapija + 2 oporavka nakon liječenja). Prema tome vi biste na eventualnu trudnoću mogli računati s 47 godina ako do tada uspijete očuvati funkciju jajanika. Moram vam iskreno reći da je to nakon kemoterapije vrlo malo vjerojatno. S druge strane ako bude provedeno predloženo vam liječenje, vaši su izgledi za izliječenje vrlo veliki, oko 97%.