Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dg. Tm. mammae I.dex.


Autor Poruka

duba

03.09.2008. 11:55

Molim Vas za pojašnjenje slijedećih nalaza :
- Mamografija (skraćeno) : - obostrano difuzne grube sitnozrnate fibrocistične promjene, no u GLK desne dojke paraarealno sitne nakupine kalcifikacija i potrebna je daljnja obrada - UZV s ciljanom punkcijom.
- UZV nalaz : u obje dojke početne involutivne promjene u smislu prevalencije masnog tkiva u odnosu na žljezdani parenhim. Retromamilarno i u lat. kvadrantima vidi se mjestimično rahliji žljezdani parenhim koji pokazuje promjene u smislu mastopatičnih promjena 2. stupnja. Desna dojka _ na granici lat. kvadranta, bliže mamile - hipoehogena zona 11 mm, sa mjestimičnim kalcifikatima - rezultat citopunkcije : hemoragični sadržaj ( u razmazima brojni pigmentofagi, eritrociti, multinuklearne orijaške stanice. Mišljenje - hemoragična cista.
- Na preporuku kirurga obavljen je operativni zahvat radi PHD verifikacije sa sljedećim nalazom:
Dg. Tm. mammae I.dex.
Op. Biopisio probatoria
PHD Mastitis chronica cystica.
Operativni zahvat protiče uredno, postoperativno rana cijeli per primam. Kontrola za dva mjeseca.
Budući da imam 53 godine, a i mamina sestra je umrla od raka dojke, malo sam zabrinuta.Molim Vas da mi kažete što se eventualno iz toga može dalje razviti i kako da se ponašam, mogu li nečim spriječiti daljni razvoj cisti.
Unaprijed zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.09.2008. 18:35

Nastanak cisti u dojkama neda se spriječiti. Fibrocističke promjene su prirodna pojava u dojkama, a nastaje pod utjecajem stalnih naizmjeničnih hormonalnih stimulacija tijekom menstrualnih ciklusa. Ponekad se u cisti dogodi upala kao što je to i kod vas biole. Međutim, upala ciste u dojki nije ništa opasnija od upale bilo gdje u tijelu i ne doprinosi povećanju rizika za nastanak raka dojke. Inače kod vas ne postoji niša veći rizik nastanka raka doojeke od prosječnog. Nastavite redovite kontrole,a obzirom da imate 53 godine preporuča se učiniti mamaografiju svakih godinu do dvije dana u svrhu ranog otkrivanja nastanka raka dojke.