Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ca.ma.duv.inv.


Autor Poruka

stjudoš

15.06.2009. 21:10

Klinička dijagnoza: tm. mamme dex

Materijal: tkivo dojke

Patološka dijagnoza: carcinoma mammae ductale invasivum

Opis:

Materijal je ovalni isječak dojke, 4:3:3 cm koji se serijski razreže i pregleda. Na svim rezovima tkivo je bijelo, žilavo, a histološki se na više rezova nađe tumorsko tkivo građeno od većih i manjih solidnih nakupina umjereno atipičnih epitelnih stanica. Opisano tumorsko tkivo nalazi se i u prošireninm duktalnim kanalićima. Tumorsko tkivo dijeli do jedan cm i svugdje je zaokruženo fibrocističnim promjenama tkiva dojke (pretežno žarištima adenoze te cistično proširenim duktalnim kanalićima obloženim nižim kubičnim epitelom).

Histlološki gradus tumora je II, nuklearni gradus II.

Imunohistokemijski opisane tumorske stanice pokazuju ekspresiju ER u nešto više od 30 % jezgara u srednje jakom intenzitetu, dok jePR pozitivan u 20 % tumorskih stanica u jakom intenzitetu boja. HER2/neu je negativan, a proloferacijski indeks mjeren s Ki67 je oko 3%.

poštovani, imam 27 god. i dijagnosticiran mi je rak dojke sa ovakvim nalazom, molim za mišljenje, unaprijed hvala

stjudoš

17.06.2009. 14:35

rađena je disekcija aksile i ssnm sa silikonom.Patohistološki nalaz limfnih čvorova (5 komada) i tkiva dojke je negativan Koje je vaše mišljenje za daljnje liječenje i prognoza?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.06.2009. 23:15

Iz podatak koje ste naveli nije jasno koliko je tumor zapravo bio velik, a to je vrlo važan podatak za prognozu. Takođe, dobro je da limfni čvorovi iz pazuha nisu zahvaćeni metastazama, ali je broj pregledanih i odstranjenih limfnih čvorova(5) premalen da bi taj podatak bio siguran. Pokušajte doznati koliko je zapravo tumor bio velik pa ću vam tada moći dati točniju prognozu i preporuke za daljnje liječenje/postupak.

stjudoš

18.06.2009. 12:30

tumor je bio velik 1 cm

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2009. 22:50

Kod vas se radi o nisko zloćudnom tumoru kliničkog stadija I, dakle, zaista, o tumoru u početnom stadiju. Važi izgledi da preživite 10 i više godina bez ikakvog daljnjeg liječenja su oko 96%. Ako se primijeni kemoterapija s antaciklinima i taksanima ti se izgledi povećavaju za daljnjih oko 1,7%, a ako se primijeni hormonoterapija izgledi se povećavaju za oko 1,3%. Ako se primijene i kemoterapija i hormonoterapija, izgledi se povećavaju za dodatnih 2,5%. Pretpostavljam da nije odstranjena cijela dojka te je potrebno provesti i zračenje dojke i okolnih limfnih čvorova da se spriječi lokalni recidiv.