Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae dex.


Autor Poruka

dromsin

08.04.2009. 12:25

Moje poštovanje dr. Tomek

Imam 50 godina, upravo sam dobila otpusno pismo iz bolnice, gdje su odstranili dio dojke i limfne čvorove. Molim vaše iskreno mišljenje o preživljavanju, nakon što se odradi terapija, za koju još ne znam koja će biti , osim da se moram javiti internisti i radiologu.

Unaprijed zahvaljujem.

Dg: Ca mammaedex.
Op: Biopsio prob.
Segmentetcomio mammae dex. cum diss. axsillae
PHD: CDI gr.II
Sina meta. axsillae O/15
T1NOMO pT-8mm
ER poz. u 70%
PR poz. u 60%
HER-2. O

Preplašena sam.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2009. 22:45

Kod vas se radi o vrlo malom tumoru koji se nije proširio u limfne čvorove pazuha. Dakle o stadiju I, što je početni stadij. Uz to tumor je srednjeg stupnja zloćudnosti i hormonski je vrlo osjetljiv, a to su sve povoljne karakterisitke. Imate 95% izgleda da preživite 10 i više godina bez ikakvog liječenja. U tom razdoblju postoji opasnost od 3% da umrete od raka i 2% da umrete uslijed nekog drugog uzroka. Kod vas je potrebno provesti zračenje dojke i okolnih limfnih čvorova da bi se spriječio recidiv tumora u dojci. Takođe je potrebno provesti adjuvantno hormonsko liječenje koje će vam izglede povećati za oko 1%, ali će značajno smaniti mogućnost nastanka tumora u drugoj dojci.

m@lena

19.05.2009. 23:30

Poštovani dr. Tomek
moja majka je nedugo operirala tumor dojke, te me zanima vaše cijenjeno mišljenje i možete li mi reći nešto više o ovoj vrsti tumora te o daljnjem tijeku oporavka
. Phd je bio ca. ductale invasivum mammae dex.
Nakon operacije na nalazima su napisali da je učinjena desnostrana kvadrantektomija s evakuacijom aksile. Promjer tumora 0,6 cm i 0,7 cm. Histološki gradus II, aksila 0/8 čvorova, ER 90%, PgR 10%, HER 2 negativan, Ki 67- proliferacijski index 40%. Adjuventna hormonska terapija Femara i iradijacija.
Uz to nakon operacije majka ima problem s podizanjem desne ruke tj. ne može je podići i spraviti do kraja te se žali da joj je mišić desne nadlaktice totalno hladan i da osjeća kao da joj je utrnut, da li bi to moglo biti jer je 01.04. o.g. operirana i sve je to jos relativno friško te će se s vremenom to vratiti u normalu?
Majka je veoma preplašena i učekivanju iradijacije.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.05.2009. 21:20

Kod vaše majke se radi o vrlomalom srednje zloćudnom tumoru dojke stadija I, dakle početnom stadiju. Njezini izgledi da bez ikakvog liječenja preživi 10 i više godina su 95%. Uz adjuvantnu hormonoterapiju koja joj je određena ti se izgledi poboljšavaju za 1-2%. Budući je odstranjen samo dio dojke nužno je i zračenje da bi se spriječio lokalni recidiv. Zračenje se uglavnom dobro podnosi. Niste naveli koliko godina ima vaša majka. Ako se nalazi u postmenopauzi, primjereniji hormonski lije za nju bi bio jedan od aromataza inhibitora(anastrazol ili letrozol) nego tamoksifen("Nolvadex"blunk

m@lena

29.05.2009. 09:20

Poštovani dr. Tomek,
prvo da Vam zahvalim na odgovoru. Majka ima 65 godina, no zaboravila sam pitati prvi put i navesti da mi je i baka prije godinu dana operirana (baka ima 86 god.), no njoj je odstranje a cijela dojka i nije isla ni na zracenje ni na kemoterapiju vec je samo dobila terapiju ljekovima, mene jos samo zanima kolika je vjerojatnost da i ja (genetski) dobijem karcinom (imam 33 god.) i ima li potrebe da vec sada krenem na kontrole obzirom na obiteljsku sklonost karcinomu.

srdacan pozdrav
M@lena

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.06.2009. 00:05

I vaša majka i baka dobile su karcinom dojke u starijim godima kada je on i najčešći. U toj je dobi vjerojatnost nastanka raka dojke nekoliko stotina puta veća nego u vašoj dobi. prema tome ne radi se o obiteljskoj sklonosti raku niti je kod vas vjerojatnost dobivanja raka povećana u odnosu na prosjećnu populaciju vaše dobi. Vjerojatnost nastanka raka dojke u vašoj je dobi vrlo niska, manja od 0,5%. Prema tome na kontrolne pregled trebate krenuti nakon 40. do 45. godine života kao što se to preporuča svim ženama.