Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Invazivni rak dojke, G II, NG II


Autor Poruka

bjanka

22.05.2007. 16:40

Imam 41 godinu. Prije dvije godine - na redovnom ultrazvučnom pregledu ,( išla sam na svakih 6 mjeseci zbog opterećene porodične anamneze, majka mi je umrla u 57-oj godini od raka dojke), otkrivena je promjena u desnoj dojci a dalje je bilo ovako:
02.03. 05. tumorektomija (granica spoljnih kv.) ; Ex tempore: MA
Def. hp. nalaz: Ca ductale invasivum gl mammae, G II, NG II, tumor promjera 7x7x5mm, dio tumora pokazuje lobularnu diferencijaciju. Microcalcificationes regionis tumoris. Ca ductale " in situ" gl mammae, kribriformni i makropapilarni, NG I. Proliferatio lobularis atypica focalis gl mammae.
07.03.05. Subkutana mastektomija (retromamilarni konus, Ex tempore: Benigno), dislekcija desne aksile
Def. hp. Hyperplasia epithelii ductalis gl mammae gradus mediocris.
Def. hp. Dysplasia fibrocystica nonproliferativa gl mammae. Sinus histiocytosis lumphonodorum 0/12.
Receptori: ER 5 , PGR 13 ;
Odluka : Potrebno je da se pacijentkinja redovno kontroliše kod svog operatora.
Zaboravila sam da napišem da sam operisana na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu i da mi je tom prilikom urađena i rekonstrukcija.
Prošlo je tek dvije godine i za sada su nalazi u redu. Savjetovano mi je od strane mog hirurga da odstranim čitavu dojku na šta sam ja i pristala jer poštujem profesiju. Ipak, da li je to bilo neophodno - tumor je bio mali i šta biste Vi uradili da sam bila Vaš pacijent? Nisam imala nikakvu terapiju , pa me i to pomalo plaši. Za grip dobijete antibiotike a za ovu tešku, da ne kažem neizlječivu bolest ništa (osim operacije, naravno). Interesuje me kakvu biste vi terapiju predložili u mom slučaju ili se slažete sa ovim što sam napisala. I na kraju, a ovo pitam baš sa strahom, kakvi su mi izgledi da poživim još malo i koliko je to vremena?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.05.2007. 23:05

Slično bih vam i ja svjetovao. Budući je u vašem tumoru postojala lobularna komponenta, postojala je i prilično velika vjerojatnost da u dojci, na nekom drugom mjestu, postoji još koje žarište tumora. Postojale su dvije mogućnosti liječenja. Prva je ova koja je učinjena kod vas, a druga je bila da se provede zračenje čitave dojke i pazuha. Obadvije vam pružaju više nego dobre izglede za izliječenje(95%-97%). Preporučio bih vam jedino da uzimate lijek tamoksifen("Nolvadex"blunk 2 x 1 tbl od 10 mg p.o. na dan tijekom sljedećih 5 godina, više zbog prevencije nastanka tumora u drugoj dojci nego zbog liječenja ovog tumora koji je već odstranjen i može smatrati izliječenim.

bjanka

24.05.2007. 11:45

Doktore, hvala Vam puno na odgovoru. O Nolvadexu sam razmišljala i ranije i ovo me je napokon opredijelilo da počnem da ga uzimam. Zanima me još da mi kažete koji je ovo tačno stupanj bolesti i kako bi se definirala pojava tumora u drugoj dojci - kao novi, neovisni proces ili metastaza?
Vaša preporuka za ishranu, nešto specijalno izbaciti ili sve kao i ranije?
I još samo nešto malo o genetici. U Beogradu ne rade testiranje.na "BRCA1" i "BRCA 2" gene. Da li se takva testiranja rade u Zagrebu? Ja sam rak dobila rano, sa 38 godina, pre menopauze, imam pozitivnu porodičnu anamnezu i postoji verovatnoća da sam pozitivna na jedan ili drugi "mutirani gen". Da li je tačno da ukoliko nosite taj gen, ne postoji mogućnost da ne razvijete bolest, odnosno da morate da obolite prije ili kasnije. Ukoliko sam ja nosilac takvog gena i razvijem bolest u drugoj dojci (a za to bi u ovom slučaju postojala velika verovatnoća), da li bi rano otkrivanje tog tumora u drugoj dojci i odstranjivanje dojke u fazi kada se tumorske ćelije nisu infiltrirale u limfu, znatno smanjilo vjerovatnoću da će se tumor razviti negdje drugdje u tijelu?
Veliko hvala unaprijed!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.05.2007. 03:25

Kod vas se, prema TNM klasifikaciji, radi o stadiju I, dakle o najranijem stadiju. Petogodišnje preživljenje bolesnica s tim stadijem je više od 95%. Ako se pojavi tumor u drugoj dojci radi se o novom neovisnom tumoru. Samo oko 10% od svih slučajeva raka dojke su obitljski tumori, a od toga oko 50% su povezani s BRCA-1 i/ili BRCA-2. Kod nosioca BRCA-1 i/ili BRCA-2 gena postoji vjerojatnost od 40%-85% da će se tijekom života pojaviti rak dojke. I inače je pojava raka dojke kod žena koje su ga već jedamput dobile češća nego kod drugih žena. Zbog toga vi morate biti pod vrlo pomnim nazorom, a to znači raditi mamografiju 1 x godišnje, jer otkrivanje raka u što ranijem stadiju znači i mnogo veće izglede za izliječenje. BRCA-1 i BRCA-2 geni se niti u Zagrebu ne određuju komercijalno, ali se to očekuje u najskorije vrijem.

bjanka

11.09.2007. 11:40

Sintigraf kosti? Kada je i koliko često potrebno ići na sintigraf? Ja to do sada nikada nisam radila a ne bih ni sada ako ne moram. Moje dosadašnje kontrole (2,5 godine od operacije) su podrazumijevale kompletnu krvnu sliku, tumor markere, ultrazvučni pregled dojki i abdomena i pregled onkologa, odnosno hirurga koji me je i operisao. Znam da tumor dojke po pravilu metastazira u kosti ali koja korist od ranog otkrivanja metastaza kada to isto rano otkrivanje ne utiče na ukupno preživljavnje. Bez obzira, moje pitanje je kada biste me vi poslali na sintigram kostiju? Sada ili malo kasnije i šta mislite koliko često to treba raditi? Poznato je i da rak dojke često metastazira na mozak, pa da li je onda potrebno i taj pregled obaviti i kako se to radi? Sve u svemu, mene zanima (za moje stanje -opisano u ranijim pismima), kako izgledaju vaše kontrole unutar pet godina odnosno šta je sve potrebno obaviti od pregleda, a šta se kontroliše jednom godišnje posle pet godina koje ću nadam se preživjeti!
Mnogo Vam unaprijed hvala !

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.10.2007. 23:20

Budući kod vas postoji vrlo mala vjerojatnost da će se pojaviti metastaze, scintigrafija skeleta je potpuno bespotrebna, osim u slučaju ako postoje simptomi, to jest bol u kostima, a i tada je puno vjerojatnije da se radi degenerativnim ili upalnom promjenama nego o metastazama. Kontrole se sastoje od pregleda svakih 6 mjeseci i mamografije jedamput godišnje. Ostale se pretrage rade po potrebi, odnosno samo ako se pojave simptomi ili smetnje.

bjanka

17.01.2008. 11:20

Poštovani, nedavno sam na "HRT"- u slučajno čula sam kraj neke emisije u kojoj ljekar, kome nisam čula ime, priča o tome da se ispituju neki proteini koji bi sprečavali nastanak metastaza. Čula sam još da je rekao, da ta ispitivanja mogu da idu u dva pravca ali i da postoji mogućnost da ako krenu u pravom smjeru, moguće je da se sredinom 2008. godine dođe do "lijeka" koji ne bi spriječavao nastanak raka ali bi spriječavao nastanak metastaza. Znam da je ovo što sam napisala vrlo šturo ali se nadam da znate o čemu se radi, pa Vas molim ako možete nešto više da mi kažete o tome.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.01.2008. 20:15

Trenutno se ranijim ili kasnijim fazama kliničkih ispitivanja nalazi više destaka novih, mogućih lijekova protiv raka dojke. Međutim, dok ta ispitivanje ne budu završena i rezultati objevljeni nwe bih se u puštao u nikakva obješnjavanja niti davanje informacija o tim lijekovima. To može samo zbuniti vas, ali i druge bolesnice koje čitaju ovaj forum. Kao što sam vam već napisao, kod vas je vjerojatnost pojave metastaza vrlo mala i ovog trena nikakvo dodatno liječenje, osim onog već određenog nije moguće.

bjanka

19.02.2008. 14:30

Iskreno mi je žao ako sam svojim pitanjem zbunila neku od korisnica ovog sajta te im se ovim putem ispričavam. Nije mi bila namjera da dajem nekakve dezinformacije ili poluistine već sam prosto bila radoznala što je, nadam se, i razumljivo.
Ono što bih htjela sada da Vas pitam je opet povezano sa radoznalošću ali bih Vas, bez obzira na to, zamolila da mi odgovorite kada budete imali vremena. Zanima me, naime, da li postoji neka "matematika" koja može da izračuna kada je moj tumor počeo da se razvija? Da li se to može izračunati na osnovu veličine tumora u trenutku otkrivanja? Konkretno, tumor sa karateristikama opisanim u mom slučaju, veličine 7x7x5 mm, po nekoj poznatoj "biologiji" tumora počeo je da raste, ili se aktivirao iz neke ćelije pre 2, 3 ili više godina, ili se radi o kraćem periodu?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 22:05

Radi se o duljem razdoblju. Tumoru da naraste do veličine granične za kliničku detektabilnosti, dakle 5-10 mm treba između 7 i 10 godina. Točnu starost pojedinog tumora je sadašnjim metodama nemoguće izračunati.

bjanka

13.05.2009. 11:20

Ne znam da li Vas je to već neko pitao ovdje, ali ja nisam pronašla pa Vas molim da mi odgovorite koliko je štetno za nas izlagati se suncu i zbog čega je to tako? Ja idem na more svakog ljeta jer sam na njemu i odrasla ali mi liječnici kažu da to ne bih smjela činiti. Pošto mi nisu dali konkretan odgovor, molim Vas da mi objasnite zašto? Ja imam implantat, nisam zračena i nisam primala hemoterapiju ali me uopćeno zanima i za ostale slučajeve koji jesu. Na koji način sunce štetno utiče na razvoj bolesti?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 22:15

Pretjerano sunčanje nije zdravo niti zdravim osobama pa niti vama. Inače sunce za vas nije ništa štetnije nego za zdrave osobe. Držite se uputa za sigurno sunčanje i uživajte u dopustu.

bjanka

01.06.2009. 10:05

Molim Vas da mi kažete, nešto u vezi sa potrebom zamene implantata ili proteza. Kada sam ja ugradila implantant rečeno mi je da ukoliko neme nekih problema sa odbacivanjem, može da traje neograničeno. Sve češće slušam o tome da ga je potrebno zamjeniti kada je star pet do sedam godina i žene sa kojima sam u kontaktu sada već razmišljaju o tome a neke su već to i uradile. Navodno dođe do stvrdnjavanja i mogućnosti oštećenja okolnog tkiva. Meni a i svima koje su tada bile u bolnici stavljeni su silikonski najobičniji- čak mislim oni koji se stavljaju za povećanje za zdrave grudi (ovi noviji su savremeniji i kažu komforniji), daleko je od toga da sam zadovoljna estetikom (tvrda je i mnogo manja, nekako je urasla i stoji kao dugme bez nekog volumena tamo gde treba da ga bude, još mi se ispod pazuha već tada formirala guka - masno tkivo) ali bez obzira na sve to ako ne moram ja ne bih opet pod nož. Molim Vas da mi kažete da li postoji opasnost od toga da ne zamenim taj implantat, sa zdravstvene tačke, estetiku ostavite po strani.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.06.2009. 20:15

Žao mi je, ali vam ne mogu dati kompetentan odgovor. Nisam stučnjak za plastičnu kirurgiju, a vaš problem je iz područja plastične kirurgije an onkologije.