Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma ductale invasivum gradus III


Autor Poruka

martazgb

13.01.2008. 20:20

Postovani!
molim vas za obasnjanje dijagnoze. u nastavku vam saljem klinicke podatke i terapiju koja je prospisana.
rijec je o osobi od 35 god.


PHD: CDI Gr III , Sine meta 0/XIII pT= 3 cm
ER, PgR and HER-2 = 0

1.AC
Adriamycin 120 mg IV
Endoxan 1200 mg IV
Prije terapije – Navoban 1 amp IV
Dexametason 12 mg IV
Poslije terapije- Torecan 1 amp IV
kod kuce- Replan 3 x 2 kapsel per day


Unaprijed zahvalna!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.01.2008. 10:15

Radi se o raku dojke klasificiranom kao pT2 pN0 Mx, dakle stadiju IIB s nepovoljnim prognostičkim pokazateljima(gr. III; negativni hormonalni receptori ER i PR su 0 i dobi od 35 godina). Izgledi da bolesnica preživi deset godina bez ikakvog liječenja su oko 65%. Uz kemoterapiju koja joj je preporučena ti se izgledi povećavaju za još 14%. Predpostavljam da dojka nije odstranjena u cijelosti, te će biti potrebna i lokoregionalna adjuvantna radioterapija/zračenje.

martazgb

17.01.2008. 20:20

Postovani!
Zahvaljujem se na Vasem odgovoru.
Dojka kako ste i pretpostavili nije u cijelosti odstranjena i kasnije se takodjer preporuca zracenje.
Ono sto mene interesira odakle podaci o duzini zivota koja se ocekuje. Sto tocno znaci 10 godina da prezivi?!
Ako nema metastaza i svi limfni cvorovi su negativni te ako je cijeli tumor izvadjen, plus terapija i zracenje, zbog cega ne bi osoba dozivjela teoretski 100-tu?
Hvala!
srdacni pozdrav!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.01.2008. 20:15

Rak dojke ima sklonost vrlo ranom metastaziranju. Što je tumor u trnutku postavljanja dijagnoze veći i u uznapredoavlijem stadiju, u konkretnom slučaju se radi o prilično uznapredovalom tumoru, i što je prisutno više nepovoljnih prognostičkih čimbenika, to je vjerojatnost da već postoje udalje(u druge organe i tkiva) metastaze veća. Te su metastaze u trenutku dijagnoze najčešće mikroskopske i nema načina da se njihovo postojanje sa sigurnošću isključi. Pretrage mogu samo pokazati da su one već dovoljno velike da bi bile opažene današnjim sredstvima kojima za to raspolažemo, što onda značajno mijenja prognozu. Ovdje je važno napomenuti da niti PET/CT ne može detektirati mikrometastaze. U daljnjem tijeku bolesti(života nakon odstranjenja tumora iz dojke) te se metastaze, u bilo kojem trenutku, mogu povećati i svojim daljnjim rastom i uvećavanjem dovesti do oštećenja vitalnih organa i smrti bolesnice. Kada se te metastaze povećaju i postanu klinički evidentne, tada je sigurno da je bolest neizlječiva i da će bolesnica od te bolesti i umrijeti. To se najčešće događa u prve dvije do tri godine nakon dijagnoze/operacije, a nakon deset godina vrlo rijetko, ali je ipak moguće. Zbog toga postoje pouzdani statistički podaci na temelju kojih su mogući izračuni za svaku pojedinu bolesnicu samo do deset godina nakon dijagnoze. Prosječno preživljene bolesnica od trenutka evidentiranja metastaza je oko 3 godine, ali to značajno ovisi o tome u kojem organu ili tkivu se metastaze nalaze. Liječenje koje se tada provodi(kemoterapija, imunoterapija, hormonoterapija i/ili zračenje) može značajno produljiti život bolesnica s metastazama, ali bolesnica više ne može biti izliječena. U konkretnom slučaju to znači da postoji vjerojatnost od 35% da mikrometastaze već postoje i posljedično tome postoji opasnost da će bolesnica u sljedećih deset godina umrijeti od raka dojke.
Zbog toga se provodi liječenje kemoterapijom koja uništava te mikrometastaze, ali, na žalost, ne u 100% slučajeva, to jest ne kod svih bolesnica kod kojih one već postoje. Na taj je način moguće izliječiti još znatan broj bolesnica.U konkretnom slučaju, i uz kemoterapiju koja je preporučena, to znači da se liječenjem kemoterapijom vjerojatnost smrti od raka dojke u sljedećih deset godina smanjuje za dodatnih 14% to jest na 21%. Nadam se da sam vam sada malo pojasnio o čemu se radi i zašto je preporučena kemoterapija.

martazgb

21.01.2008. 10:08

Zahvaljujem Vam se na opsirnom odgovoru,puno mi je sada sve jasnije.
ako sam dobro sve razumijela,postoji 65%vjerojatnosti da nema mikrometastaza nigdje u organizmu te da oboljela osoba moze u takvom slucaju dozivjeti duboku starost.
Mozete li mi reci postoji li povezanost raka dojke s uzimanjem hormona za sprijecavanje dojenja?
Zanimalo bi me jos, koja je vjerojatnost da ja (27god), sestra oboljele mogu oboljeti od raka dojke? da li bi mi preporucili kontrolu kod lijecnika?

Srdacni pozdravi!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.01.2008. 10:05

Dobro ste shvatiliali vas moram upozoriti da je taj postotak ipak nešto manji budući se kod jednog manjg postotka žena recidivi događaju i nakon deset godina od dijagnoze, ali pouzdane statistike postoje samo do deset godina. Može se pretpostaviti da je taj postotak oko 60%.
Hormonsko liječenje za zaustavljanje dojenje je kratkotrajno i ne povećava rizik za nastanak raka dojke.
Što se tiče vašeg osobnog rzika za nastanak raka dojke, moram vam reći da je on blago povećan obzirom da imate jednu blisku srodnicu s rakom dojke. Vaš je rizik oko 2,5 puta veći nego li je to prosječan rizik u populaciji. Međutim nije potrebna panika jer je rizik, obzirom na vašu dob vrlo mali to jest mogućnost nastanka raka dojke u ovom trenutku je oko 0,1%. Rizik će s 35 godina narasti na oko 0,5 % i danas se smatra da je to pravi trenutak za odlazak liječniku i prvu mamaografiju kod osoba s blago povećanim rizikom. Ipak vam preporučam da redovito vršite samopregled dojki i da, ako primjetite nešto sumnjivo, otiđete liječniku. Preporučam vam da na ovom forumu u centu za edukaciju o raku dojke pročitate o rizičnim čimbenicima i znakovima upozorenja.

Moth09

04.06.2009. 23:15

Postovani,
Dijagnoza:
St.post segmentectomia 01.07.2004.
PHD CDIM Gr II tu=15mm
St.post dissectio axillae 06.07.2004.
aksila=0/9
ER=0 PR=10 HER2=0
St.post chemoth,FAC VI et irradiationem
Primala adjuvantnu kemoterapiju po FAC protokolu a radi godina zivota (29) i negativnih hormonskih receptora.
Redoviti pregledi uredni.
04.06.2009.Nalazi tu.,markera isti su u referentnim vrijednostima.Scintigrafski susp. promjena na lijevom femuru.Upucena na RTG.
Molila bih Vas za Vase misljenje ako sam s ovim nesto uspjela objasniti.
Hvala!