Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae I. sin metastaticum


Autor Poruka

leetaloomis

24.03.2008. 19:30

Dragi dr.Tomek,
Moja sestra (40 god, ne pije, ne pusi). dobila je sledecu zavrsnu dijagnozu. Molim Vas za objasnjenje:
Zavrsna dijagnoza: Ca mammae I. sin metastaticum (C50.9)M. in lgl infraclavicularis I. sin,. et axillaries I. sin. (C779) HT in cursu (Z511)

Pacijentkinja primljena u kliniku med.onk..radi procene stanja bolesti I efekta do sada ordinirane HT TXTR koja se ordinara u svrhu lecenja lokalno uznapredovalog Ca dojke u sek. neoadj. pristupu.

Primarno omkolosko lecenje pacijentkinja je zapocela 29. 08. 2007. kada je uradjena biopsija TU I koze leve dojke I po dobijanju PH nalaza konzilijarno odluceno da se lecenje nastavi HT FAC. Ordinirano je ukupno 4 ciklusa ( zakljucno sa 28.11.07.) sa efektom SD te je izvedena na konzilijum koji da se lecenje nastavi HT TXTR.

Do sada je ordiniran II ciklus HT TXTR.

U periodu izmedju dve hospitalizacije subjektivno bez tegoba vezanih za osnovnu bolest.

Objektivno: KI 90 %

Fizikalni nalaz na plucima i srcu uredan.

LOkoregionalni nalaz: U predelu leve dojke TU dim. 5x5 cm sa blagim edemom koze I reepitelizacijom mamile leve dojke ( susp. Mb. Paget ) kao novi momenat dojka je u celini tvrdja kao i pojava lentikularnih promena u predelu areole kao I po kozi dojke. Desna dojka displazno izmenjena bez TU rezistenacija.

LGL: u predelu leve dojke aksile Igl do 2,5x3 cm fiksirana.

Abdomen: Palpatorno mek I nije bolno osetljiv. Jetra nije uvecana slezina se ne palpira.

Ostali nalaz po sistemima uredan.

Inicijalna KKS: Le 3.4 Ne 2.4 Hgb 118 Hct 0.341 Tr 363

Sedimentacija: 24

Biohamija: u granicama normale.

U sklopu procene stanja bolesti prilikom ove hospitalizacije uradjen je Uz-abdomena kao i Uz-obe dojke, aksila i supraklavikula kao i Ca 15-3 i zakljuceno je uvidom u sve nalaze da se radi o progresiji bolesti. Pacijentkinja je 20. 03. 08. prikazana Konzilijumu za dojku koji donosi odluku da se sprovede radikalna zracna terapija leve dojke i reg Igl ambulantno uz HT Xelodom preko DB IORS-a. U uslovima dobrog opsteg stanja kao i u odsustvu kontraindikacija ordinira se I ciklus HT Xelodom. Lek dat na ruke za 14 dana, ukupno 84 tbl. koje treba uzimati po semi 3+3 tbl. U toku zracne terapije potrebno je eventualno izvrsiti korekciju doze HT Xelode. Potrebna je kontrola KKS dana 7. i dana 14. od pocetka uzimanja Xelode. Nakon III ciklusa kontrola na istom konzilijumu sa KKS, biohemijom, UZ-abdomena, Rtg-pluca kao I Ca 15-3 I Uz-obe aksile supraklavikule, radi odluke o daljem tretmanu. Naredni ciklus HT Xelodom ordinirati preko DB IORS-a dana 10. 04. 08.


Ono sto me interesuje je: vidi se iz nalaza da je bolest progresivna , ali ipak se ne radi masektomija. Kakvi su njeni izgledi?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.04.2008. 23:30

Kod vaše sestre se radi o vrlo zloćudnom i vrlo uznapredovalom tumoru koji se kirurškim zahvatom ne može odstraniti u cijelosti, a i defekt nastao odstranjenjem svih tumorom zahvaćenih tkiva bio bi vrlo velik i tava postoperacijska rana bi vrlo teško, ako uopće, zarasla. Obzirom da dvije vrste kemoterapije nisu dovele do povlačenja bolesti radi se o vrlo zloćudnom tumoru koji je najvjerojatnije hER-2- pozitivan. Preporučio bih da se u tkivu tumora odredi status HER-2 proteina i ako je pozitivan, a prema tijeku bolesti najvjerojatnije jest, tada treba primijeniti liječenje trastuzumabom("Herceptinom"blunk. Obzirom na sve rečeno izgledi vaše sestre su vrlo loši. S takvim tumorom manje od 50% bolesnica preživi dvije godine.

leetaloomis

07.04.2008. 15:30

Dr. Tomek, hvala na odgovoru.
Ovo su delovi njene dijagnoze (ja se izvinjavam ako nesto nisam napisala)
WHO patološka dijagnoza: ER:0, PR:0, HER2 score:1+.
Klinička dijagnoza:Neo mammae l.sin.Obs.M.Paget mamillae sin.M.in lgl axillae sin.St. post. Biopsiam TU.St post Hth neoadj.cum
TNM-levo T-2, T-2, M-0 ER-0, PR-0, HER2-1+.

Koliko sam citala na internetu, to znaci da njen tumor nije HER-2 pozitivan. Da li to menja prognozu ili ne?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2008. 18:55

To što je tumor HER-2-negativan malo poboljšava dijagnozu, ali ne bitno. Bolest je i dalje neizlječiva.