Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ca mammae lat.sin


Autor Poruka

mancika

27.04.2008. 00:25

Mama ima 67g.,10.03. je učinjena ekstirpacija tumora iz lijeve dojke, te se učini modificirana radikalna mastektomija.PHD nalaz glasi CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE(G1).Tumorske stanice pokazuju do 2 mitoze na 10 VVP.MJestimice se u tubulima obloženim tumorskim stanicama vide mikrok alcifikati.Imunohistokemijski tumorske stanice pokazuju izrazito pozitivnu reakciju na estrogen (+++), te izrazito pozitivnu rakciju na progesteron (+++), dok je reakcija na Her2 negativan.
1. Primljena je dojka te se histološki u pregledanom tkivu iz okoline tumorske lože nalaze područja sa cistično dilatiranim kanalićima od kojih su neki obloženi duktalnim epitelom koji pokazuje blažu do umjerenu hiperplaziju, a neki apokrinim stanicama.Također se nslaze i manja područja intraduktalne papilomatoze.Tumorskog tkiva se u pregledanim uzorcima dojke te u pregledanim preparatima mamile ne nalazi.
2. Primljen je uzorak masnog tkiva dojke i aksile vel. 9x7x2cm iz kojih se izoliraju 3 limfna čvora promjera do 0.5cm koji su svi histološki uredna izgleda.
3. CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODORUM; primljeni su uzorci masnog tkiva iz kojih se izolira 14 limfnih čvorova od kojih su 3 infiltrirana tumorskim tkivom, preostalih 11 je uredna izgleda i u njima se tumor ne nalaz
Primila je već dvije kemoterapije.
Molim vas za mišljenje i daljnju terapiju. Unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2008. 20:55

Radi se o karcinomu dojke s metastazama zahvaćenim limfnim čvorovima u pazuhu, dakle o kliničkom stadiju II. Prosjećno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je oko 75%-80%%. Međutim, zbog metastaza u pazušne limfne čvorove rizik je ipak povećan te je zbog toga preporučeno i započeto liječenje kemoterapijom. Nakon završetka kemoterapije liječenje će biti nastavljeno adjuvantnom hormonoterapijom u trajanju od najmanje 5 godina. Na taj način, izgledi vaše majke će biti značajno povećani.

mancika

07.05.2008. 22:15

Hvala Vam doktore na brzom odgovoru!
Danas je majka bila u Zagrebu na institutu, te su joj rekli da će morati na zračenje ( 25 radnih dana ) poslije 6 ciklusa kemoterapije.Pa me zanima da li je to uobičajen proces ili se tumor toliko matastazirao da nije moguće uništiti samo kemoterapijom?!
Hvala Vam

Sean

08.05.2008. 15:50

Imam 38 godina i do sada, izuzev prelezanih djecijih bolesti, sam bolovala samo od upale grla i gripe, ali... Prije 5.5 god. pojavila se displasticna promjena (desna dojka), koja je punktirana (nalaz OK) i zbog koje sam redovno isla na kontrole. U julu 2007. mi je radjena mamografija, zbog nove promjene, i bila je OK. Medjutim, nakon prelezane gripe, u januaru 2008. god. mi se javljaju tegobe. Nakon obavljenih pretraga (gastroskopija i kolonoskopija su OK, nalaz ginekologa uredan, RTG pluca i scintrigrafija kostiju su b.o., Tu markeri: CEA 9.57ng/ml, CA19-9 72.43U/ml, CA15-3 177.82U/ml prelaze gornji limit) postavljena je klinicka dijagnoza Neo mammae l.dex. cum meta in lgl. axillae l. dex. et meta in hepate multifocales. St. post biopsiam Tu mammae dex. Histoloski nalaz i dijagnoza: Tumor najvecim dijelom pokazuje arhitekturu in situ lezije, DCIS preko 10 duktusa komedo podtip gradusa krupne celije; manji dio infiltrativni lobularni tip sa slabom dezmoplazijom.
Ca lobullare inv. GR III, NGR II + DCIS Comedo (10 duktus)
ER - 10%+ PGR - 5%+
HER2: oko 30% celija lobularnog kancera pokazuje intenzivnu membransku pozitivnost od 3+, situ komponente takodje 3+.
Lijecenje sam zapocela sistemskom HT (Taxotere) u kombinaciji sa monoklonskim antitijelom (Herceptin) uz odgovarajucu premedikaciju i hidraciju; za sada prosla tri ciklusa terapija i spremam se za cetvrti, pa cu sa novim rezultatima ponovo na konzilijum.
Zeljela bih cuti i Vase misljenje o mojoj dijagnozi.
Hvala.