Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tm mammae sin


Autor Poruka

taco

08.04.2008. 21:00

CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE GRADUS 3
ELTON- ELLIS INDEKS 8
Materijal je isjecak tkiva dojke poslat na ex tempore analizu, velicine 9x8x4 cm. Nadjen je tumor velicine 2x1,5x1 cm.
Imunohistokemijskom analizom hormonskih receptora nalazimo da je preko 90 % tumorskih stanica umjereno i intenzivno imunohistokemijski pozitivno, a oko 40 % tumorskih stanica umjereno i intenzivno progesteronski pozitivno.
Imunohistokemijskom analizom tumorskog tkiva hercept testom nalazimo da vise od 70 % tumorskih stanica pokazuje intenzivnu membransku obojenost tj. her2/neu score 3+ tj.hercept test pozitivan.
CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODI AXILLAE (1/13)
Materijal je masno tkivo pazuha vel 7,5x4,5x2,5 cm.
Histoliškim pregledom u jednom limfnom čvoru iz gornje etaže nalazimo tumorsko tkivo. Tumor je smješten subkapsularno u obliku dvije nakupine od čega je veća promjera 0,3 cm. Histološki je tumorsko tkivo građeno od nepravilnih tubularnih i žlijezdanih tvorbi obloženih atipičnim epitelom.
Molim Vas misljenje i kakvi su ovo nalazi?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2008. 18:55

Radi se o visokozloćudnom HER-2 pozitivnom tumoru dojke stadija pT1c N1 Mx, klinički stadij IIA. Zbog toga što je tumor HER-2-pozitivan bolesnica ulazi u skupinu s visokim rizikom. Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je oko 78%, odnosno 10-godišnje oko 60% Svakako će biti potrebno dodatno, adjuvantno liječenje koje će se sastojati og kemoterapije koja treba sadržavi antracikline, zatim imunoterapije trastuzumabom("Herceptin-om"blunk, hormonoterapije i lokoregionalne radioterapije(zračenja). Uz takvo liječenje, izgledi preživljenja se povećavaju za oko 15%.

taco

07.05.2008. 22:10

Evo me opet!
Mojoj majki su uredni svi nalazi i prije operacije i poslije operacije. Tumor marker joj iznosi 16. Pocela je primati kemoterapiju i dobro je podnosi. Moze li joj njeno dosadasnje dobro zdravlje (uvijek se zdravo hranila, nikad nije pusila ni pila, zivjela na selu) produziti zivot, odnosno utjecati na njeno bolje ozdravljenje i zivljenje preko 10 godina? Nisu joj ni odstranili cijelu dojku, kako to da je tako zlocudno a nalazi joj dobri? Po cemu znate postotke za izlijecenje? Ima 52 godine. Meni je 25, i ako je rak dojke nasljedan, da li bih trebala odmah poci na preglede. Tata mi je umro od raka pluca, moze li i to biti nasljedno! Unaprijed hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.05.2008. 20:45

Dobro opće zdravlje je svakako povoljan čimbenik koji doprinosi boljem izliječenju i boljem podnošenju liječenja. Postoci proizlaze iz statističkih podataka. S 25 godina vjerojatnost nastanka raka dojke je još uvije vrlo niska. Tek nakon 40-45 godina ta vjerojatnost postaje nešto veća i tada treba započeti s redovitim pregledima.