Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae... u 84 god.života


Autor Poruka

bugenvileja

14.03.2008. 23:15

Poštovani, javljam se da bi saznala nešto o ovoj opakoj bolesti, za svoju staru tetku koja je u 84.god. života. Pošto živi sama, ona je tu izraslinu na dojci skrivala iz neznanja ili neznam čega. Nakon slučajnog otkriča, učinjeno je odstranjenje dojke, a patohistološki nalaz je kako slijedi: Na serijskim presjecima kroz tkivo dojke nađe se nekrotična mekana sivkasto bjelkasta tvorba prožeta krvlju dim. 6,5x6x4 cm, od najbližeg resecijskog ruba udaljena 1,2 cm. Navedena tvorba je tumorsko tkivo građeno od solidnih polja atipičnih epitelnih stanica umjerenog polimorfizma i mitotske aktivnosti. Vide se područja mucinozne diferencijacije gdje tumorske stanice plivaju u obilnoj ekstracelularnoj sluzi. Također su prisutna i veća polja nekroze te krvarenja. Intraduktalna komponenta je neznatn, pretežno solidnog kribriformnog tipa. Invazivna komponenta po Bloomu i Richardsonu ocjeni sa 6 bodova, histološki gradus je II. Tkivo btadavice je također prožeto tumorskim tkivom koje infiltrira i dio epidermisa. Masno tkivo aksile se podijeli na tri etaže, pa se iz gornje etaže izolira 6 limfnih čvorova u kojima se nađe metastatskog tumorskog tkiva. Iz lateralne lože izoliraju se 3 limfna čvora od kojih su dva infiltrirana tumorom, dok se iz donje etaže izoliraju 2 limfna čvora oba infiltrirana tumorskim tkivom. Na temelju veličine tumora, histološkog gradusa, te statusa limfnih čvorova odredi se Notthinghamski prognostički indeks NPI koji iznosi 6,3.
Dopunskim imunohistokemijskim bojanjem preparata tumora dojke na estrogenske i progresteronske receptore utvrdi se obojenost oko 40% jezgara tumorskih stanica na estrogenske, te oko 5% jezgara tumorskih stanica na progesteronske receptore.Imunohistokemijskim bojanjem Dako Herceptestomse ne nađe se membranske obojanosti tumorskih stanica (Score0). HER " neu ekspresija je negativna..
Nakon ovog učinjena je scintigrafija skeleta s 99m Tc TECEOS. Rezultat: Vidi se patološko nakupljanje aktivnosti u području desnog ramena, u 11. i 12. torkalnom kralješku, 4.i 5. lumbalnom kralješku, te 5.desnom rebru sprijeda. Difuzno je pojačano nakupljanje aktivnosti u kostima svoda lubanje, a pojačano nakupljanje aktivnosti vidi se u 5. lijevom rebru sprijeda na prijelazu koštanog u hrskavični dio, te u donjoj polovici lijevog skaroilijakalnog zgloba.
Markeri: CA 15-3 : 36,9U/mL, CEA 23,9 ug/l
Jetra je pravilnog izgleda i ehogenosti.Žarišnih promjena nema.
Nalaz hematoloških pretraga ima snižene slijedeće vrijednosti: HGB 115; HCT 0,355; HDW21,3; GGT 8; K 3,70.

Molim vas obzirom na nalaze dali je potrebno ženu u ovim godinama izlagati kemoterapiji, što bi je dodatno izmučilo, a možda i uništilo do kraja. Sad je pokretna i sposobna se brinuti sama za sebe. Kakve bi bile vaše prognoze sa i bez kemoterapije. Obzirom da živi sama, nema mogućnosti da bude smještena na bolničko liječenje, dali bi možda bilo bolje da ostane u uvjerenju kako su joj svi nalazi dobri i da tako ide dok ide. Inače je dosta slaba sa kilogramima, još je oslabila nakon operacije.
Zahvalna nećakinja.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2008. 15:15

Kod vaše tetke radi se o karcinomu dojke s metastazama u kostima. Bolest je dakle metastazirala, uznapredovala i neizliječiva u ovom stadiju. Kod bolesnica u toj dobi kemoterapija se ne primjenjuje u liječenju metastatske bolesti. Indicirana je primjena hormonoterapije aromataza inhibitoro(bilo kojim, ali možda je letrozol najpreporučljiviji u ovoj situaciji). Oni se uzimaju na usta 1 tbl. na dan. Nuspojave su blage i podnošljive, a liječenje njima dovodi do produljenja razdoblja bez progresije bolesti i do produljena svukupnog preživljenja. Takor, preporučam provesti zračenja dijelova skeleta koji su zahvaćeni metastazama, a koji su statički opterečeni ili su bolni.

bugenvileja

26.03.2008. 15:25

Poštovani ,
zahvaljujem na odgovoru. Tetka je u međuvremenu dobila Arimidex i Bonefos tablete, te kontrolu za 1 mj. uz obvezne markere i rtg torakalnog i L S dijela kralježnice u oba smjera.
Zanima me može li tetka uzimati tablete Kolostruma i Nativnog propolisa za jačanje imuniteta. Ima li to kakve svrhe, ili je kontradiktorno sa tabletama koje joj je pripisao njen onkolog.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.04.2008. 23:30

Vaša tetka može uzimati tablete za koje me pitate, ali su one potpuno beskorisne i imaju samo jednu svrhu, a to je dobra zarada onih koji ih proizvode i prodaju.