Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


GRADUS 2 ELTON ELLIS INDEX 6 PAPILLOMA INTRADUCTALE MAMMAE


Autor Poruka

Ivan1970

31.03.2008. 19:15

Poštovani doktore

Radi se o mojoj mami, staroj 66 godina kojoj je prije 2 mjeseca dijagnosticiran tumor dojke i koji je operiran prije mjesec dana. Molim vas da mi pojasnite o kakvom je karcinomu riječ, kakva je prognoza i tijek daljnjeg lječenja?

Prepisujem nalaz koji imamo:

***********************************************************
Up.dijagnoza: TM MAMMAE DEX

Na intraoperacijsku analizu primljena je dojka velicine 22x7x3cm s neostro ogranicenim tumorskim cvorom velicine 1,5x1,7cm koji je udaljen 0.2cm od resekcijskog ruba na bazi.
Intraoperacijski nalaz: maligno.

Histoloskim pregledom nalazi se tumorsko tkivo gradeno od atipicni epitelnih stanica s krupnom jezgrom, vidljivim nukleolima I srednje obilnom citoplazmom. Zlocudne stanice oblikuju solidne I kribriformne nakupine ulozene u dezmoplasticnu stromu. Izrazena je in situ komponenta carcinoma s papilarnom I kribriformnom slikom. Pod mamilom u laktifernom kanalu nalazi se papilomska tvorba duzeg promjera 0,6cm gradjena od dijelom sklerozirane fibrovaskularne strome oblozene dvorednim pravilnim epitelom.
Patoloski nalaz odgovara duktalnom invazivnom karcinomu gradus 2, Elton-Ellis index 6 s prisutnim in situ komponentom kribriformnog i papilarnog tipa u 15% tumora.
Imunohistokemijskom analizom utvrdjen je pozitivan izrazaj estrogenskih i progesteronskih receptora u 90% zlocudnih stanica te se radi o hormonskoi ovisnoj neoplazmi.
Hercep Test je negativan (0).

1. Obiljezeno masno tkivo aksilne velicine 9x4x2cm. U gornjoj etazi nalazi se 4, a u donjoj 3 limfna cvora koji su bez znakova maligne infiltracije, s izrazenom sinus histiocitozom.

1. CARCINOMA DUCTALE INVASIUM MAMMAE GRADUS 2 ELTON ELLIS INDEX 6 PAPILLOMA INTRADUCTALE MAMMAE

************************************************************
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Ivan