Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma ductale...


Autor Poruka

zklteo

05.12.2007. 20:55

Moja mama je dobila post operativno Histopatoloska dijagnoza:
CARCINOMA DUCTALE MAMMAE INVASIVUM
MASTOPATHIA FIBROSA CYSTICA MAMMAE
U mastopaticnoj "ploci" koja zahvata skoro celu dojku, vidi se tumorski cvor promera do 2cm. Od izoliranih 12 lifni jazle, u 5 je nadjen metastatski depozit. Po pTNM klasifikaciji, tumor je Tlc, pN2, MO, stadij IIIA, a histoloski gradius je G2.

Molim vas za tumacenje.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.12.2007. 12:10

Kod vaše majke se radi o prilično uznapredovalom tumoru dojke(zbog velikog broja tumorom zahvaćenih limfnih čvorova u pazuhu). Petogodišnje preživljenje bolesnica s tim stadijem bolesti iznosi 50%-56%.Svakako je nužno dodatno adjuvantno liječenje koje bi se kod vaše majke, na temelju nepotpunih podtaka koje ste naveli, trebalo sastojati od kemoteraije koja treba sadžavati antraciklkine i taksane i lokoregionalne adjuvantne radioterapije. uz takvo liječenje izgledi za 5-10 godišnje preživljenje će se povećati za dodatnih 10%-12%. Bolesnice koje prežive 5-10 godina imaju vrlo velike izglede da prežive i znatno dulje. Uz navedeno liječenje kod vaše majke u obzir dolazi i drugo liječenje što ovisi o karakteristikama tumora koje niste naveli, o dobi vaše majke i o općem stanju zdravlja. Ako u tumoru vaše majke postoji amplifikacija ili hiperekspresija HER2(HER2-pozitivan tumor) tada je nužna i adjuvantna imunoterapija Herceptinom što izglede može povećati za daljnih oko 5%-10%, a ko je tumor i hormono osjetljiv(pozitivni hormonski receptori ER i/ili PR) tada je nužna i adjuvantna hormonoterapija koja izglede povećava za daljnjih oko 5%.