Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sumnja u nalaz


Autor Poruka

lbandalo

06.05.2009. 20:35

Poštovani doktore,
molim vas ako možete odvojiti malo vremena i odgovoriti mi na neka pitanja, a nadam se i umiriti.
Svi pregledu i nalazi uzv dojki bili su uredni. Posljednji u 1. mj. o.g.
Sada sam trudna 20 tj. pa me zanima što je sve normalno da se događa s dojkama u trudnoći, jer neke promjene koje sam uočila skoro pa su identične nekim simptomima karcinoma. Pogotovo me podsjećaju na upalni karcinom.
Dojke su mi nabrekle, desna mi se na dodir čini punija u vanjskom gornjem kvadrantu, tj. čini mi se da one grube zrnate strukture ima više u toj dojci. Da li je normalno da dojke nisu simetrične po tom pitanju?
Koža mi je crvena i topla. Bradavice i areola, a ponekad i cijela dojka me svrbe.
Ono što me prvo i zabrinulo je što sam na toj desnoj dojci s unutarnje strane primjetila po rubu areole i na koži izvan nje u širini cca 1 cm bijele kružiće i u njima su vidljive "rupice". Na opip koža je mekana.
Po cijeloj koži dojki su mi vidljive te tzv. rupice iz kojih rastu dlačice, samo što su ove postale malo dublje i izraženije. Naravno, to me odmah podsjetilo na izgled narančine kore, a kad tome još pridodam i crvenilo, svrbež, toplinu, dobijem simptome upalnog karcinoma. Takvih bijelih kružića imam i na drugoj dojci samo nisu tako izražene te rupice u njima.
Kad čitam o promjenama u trudnoći nalazim da je normalno da dojke budu crvene zbog povećanog dotoka krvi i tekućine, da svrbe zbog hormona i rastezanja kože. Ne znam što s tim rupicama, da li je to isto zbog povećanja i rastezanja kože?
Prije nego što kažete da odem na pregled, moram vam reći da sam već bila, naravno čim sam to primjetila.
Nalaz je uredan, nema znakova upale ( na to prvo liječnici pomisle u trudnoći ), reaktivni limfni čvorovi, ali me muči što liječnik nije obraćao baš preveliku pozornost na te promjene na koži. Da li bi se da nešto nije u redu to vidjelo na uzv? Kolika je uopće mogućnost da se upalni karcinom dijagnostica uzv-om, tj. da se vidi da su infiltrirani limfni kanalići?
Koliko čitam to je dosta teško. Imam li se razologa bojati i sumnjati u pregled kojeg je radio dobar stručnjak, profesor i primarijus, ali je meni djelovao nezainteresirano? Da li trebam poduzeti još nešto?
Možda sam samo pod utjecajem hormona pa sve to previše umišljam, ali na operezu sam jer su skoro sve smrti u obitelji uzrokovane karcinomom.
Zahvaljujem Vam se unaprijed,
pozdrav od uplašene trudnice!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 05:05

Na žalost, samo na temelju opisa stanja i simptoma, a bez pregleda ne mogu vam niti smijem bilo što reći, a još manje postaviti dijagnozu, Mogu vam samo reći da dojke nikad nisu potpuno jednake. Koji puta ta razlika znade biti i prilično uočljiva. Međutim ako povećanje jedne dojke nastane naglo, pa makar i u trudnoći, to može biti znak da se u toj dojci nešto zbiva. Tumori su ipak rijetki. Moj savjet je da ponovno otiđete na pregled, a i ultrazvučni pregled bi mogao dati dodatne podatke.

lbandalo

19.05.2009. 11:10

Hvala na odgovoru. Ali ja jesam bila na uzv pregledu, takvim pregledom je ustanovljeno: dojke su vrlo voluminozne sa urednom debljinom kože, prominentnim mliječnim kanalićima koji su prošireni, a parenhim je hipertrofičan i hiperehogeniji uslijed hormonskih promjuena karakterističnih za trudnoću. UZV se ne vide fokalne suspektne solidne tvorbe niti ciste. A za promjene na koži koje su vidljive izvana rečeno mi je da je to normalno u trudnoći. Da li je to uredan nalaz ili da ipak odem na još jedan pregled?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.05.2009. 20:40

Nalaz ultrazvuka koji ste naveli ne ukazjue na bilo kave nepravinosti/poremećaje u vašim dojkama. To je opis stanja kakvo se nalazi u dojkama za vrijeme trudnoće. Ako ste i dalje zabrinuti otiđite na još jedan pregled.