Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinoma ductale invasivus


Autor Poruka

milanka

04.12.2008. 16:40

Postovani doktore obzirom da jos nisam dobila vas odgovor zelim da vam napisep detaljno sve rezultate koje je moja mama dobila. Unapred se izvinjavam ako bude imalo gramatickih greski jer sam ja iz Makedonije.
Histoloski nalaz br.1: za smrznute preseke dostavljeno je parcijalno resecirana dojka, prepokrivena sa koznim flap 10x4 cm bez mamila, koza je bez promena, a na disekciji je prisutan cvrst, zrnast nejasno ogranicen jaz sa promerom 22mm, belicasta prebojenost i retrakcija okolnog tkiva. Za zamrznute preseke uzeta su 2 primeraka,a dodatno jos 3.
Makroskopski nalaz:
Pregled smrznutih preseka je pokazao narusenu histoarhitektonika u kojoj dominira kolageno tkivo infiltrirano sa solidnim zledovidnim strukturama od krupnih duktalnih celija sa krupnim jadromi vidljivim mitozama. Ilfiltrati se gledaju i u mamarno mano tkivo. Nalazsmrznutih preseka odgovara za karcinom dojke.
Parafinski preseci:
Pregled parafinskih preseka sa celokupnim materijalom potvrdijo je duktalno poreklo proliferata sa tim sto su prisutni fokusi intaduktalnih lezija, a isti je izvagen iz zravog. Nalaz odgovara za lose diferenciran duktalni invanzivni karcinom pT2, G3.
Histoloski nalaz br.2:
Makroskopski nalaz:
Dostavljena 2 operativna materijala:
1. Aksilarno masno tkajenje,je masno tkajenje sa tezinom od 60gr od kojeg su izolirane 12 linfne zlezde, neke vece ali bez metastaskog depozita.
2. Vrh aksile, je fibromasan fragment u kome su nagene 2 linfne zlezde, makroskopski sa regularnim izgledom.
Mikroskopski nalaz:
Pregled kompletne linfadenektomije pokazuje prisustvo 14 linfnih zlezdi i iste su sa regularnom morfologijom, dok su vece zlezde pokazale sinusnu fibrozu. Nalaz odgovara za stanje ex tempore, a zajedno sa prethodnim nalazom sveukupni nalaz odgovara duktalnom invanzivnom karcinomu, klinicki u stadiumu IIA, a pTNM=pTN2, pNO, pMx, G3. Dijagnoza na otpusnoj listi je : CA MAMMAE L. SIN.
Postovani doktore molim vas da mi malo vise pojasnite o ovoj vrsti karcinoma i u kojoj grupi rizika spada, kakve su sanse za izlecenje i godine prezivljavanja. Rezultati za ER, PR i HER jos uvek nisu gotovi. Jako sam zabrinuta za svoju mamo a vidim da vi nesebicno odgovarate na svaka za nas nejasna pitanja pa vas svim srcem molim da mi date odgovor. Moja mama se jako plasi hemo terapije i jos uvek nije pocela da je prima, misli da ni psihicki ni fizicki nece izdrzati pa mi recite mozeli primati samo hormonsku terapiju ukoliko se pokaze da je tumor ovisan od hormona, i zracenje ili je moralna i hemo terapija. Terapija se sastoi od: Dexametazon 20 mg+ Amp. Ondansetron 16mg+ Epirubicin 125mg+ Cytohan1000 mg Tabl. Ondansetron 3x4 mg 3 dana, Tabl Dekortin H 2x 50mg 2 dana, 2x25mg 2 dana. JEl ovo dobra terapija i dali spada u najace citostatike? Od sveg srca vam zahvaljujem unapred na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.12.2008. 21:35

Odgovor je tamo gdje se pitanje postavili prvi puta, u nastavku pitanje koje je postavio JOZA. Propisana terapija je najbolja terapija za bolesnice pout vaše majke.