Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Metastaza na limfnim zlijezdama


Autor Poruka

LelaS

05.12.2008. 20:15

Postovani doktore Tomek,

molim Vas za savjet i prognoze u vezi sa bolescu moje majke. Najprije da kazem da je majka rodjena 1945. god. Prije 11 godina je imala operaciju na desnoj dojci. U martu ove godine ponovo je operisana i saljem vam dio prepisa sa otpusne liste.

Prima se na Odjeljenje za hirurgiju dojke radi operativnog postupka na desnoj dojci i vratu. Pre 11 godina uradjena postedna terapijska procedura zbog raka dojke, parcijalna resekcija sa disekcijom aksile, postoperativna RT (25 +3) i adjuvantni Nolvadex 6 godina. Od pre godinu dana desna ruka otice, primetila promenu u desnoj dojci koja deformise dojku a pre nekoliko meseci cvor u desnoj natkljucnoj jami. Periareolarno ka spoju spoljasnjih kvadranata desne dojke palpira se tumefakcija oko 3 cm, nejasno ogranicena, suspektna na lokalni relaps. U desnom pazuhu se ne palpiraju uvecani limfonodi, u desnoj supraklavikuli suspektan cvor koga treba proveriti.
Ehosonografski: "Medijalno od postoperativnog reza izdvaja se hipoehogena zona velicine 10 mm bez ateunacije UZ snopa... eventualno citoloska obrada<<
EHO natkljucne jame: "U desnoj natkljucnoj jami tri do cetiri nodularne heteroehogene promene najvise do 16 mm...".
Mamografija: "..Korpus DD deformisan posebno podrucje GSK sa prisutnim grubim klacifikatima bez jasnog izdvajanja recidiva osnovne bolesti..." Citoloski C1 (nekonkuzivno, Prof. D. Savjak).

Radijalnim rezom se ukloni zlezdano tkivo sa cisticnim tumorom ispunjenim kazeoznim sadrzajem do pektoralne fascije. Eksploracijom desne supraklavikularne jame identifikovani i ekstirpirani uz podvezivanje unutrasnje jugularne vene natkljucni limfonodi koji imponuju kao metastaticki izmenjeni. Eksploracijom Roterovog prostora konstatuje se blok na nivou infraklavikularnih limfonoda koji fiksiraju potkljucnu venu i uzrokuju edem desne ruke. Intraoperativno konsultovan patolog koji se izjasnjava da se radi o benignoj cisti u dojci i meta u natkljucnim cvorovima. Zbog vec deformisane dojke i verovatno loseg kozmetskog rezultata postedne procedure ukloni se poprecnim lucnim rezom glandularno tkivo desne dojke u celini.


Izvestaj o patolosko-histoloskom nalazu (9.3.2008.)
Carcinoma metastaticum lymphonodorum (7/7)

Makroskopski:
* >>subklavikularno<<:
* devet raskidanih, bjelicasti fragmenata promjera do 9mm, u kojima se diferenciraju tri bjelicasta, tvrdja, jasno ogranicena cvora promjera do 6mm.

Mikroskopski:
* fragmenti vezivnog i masnog tkiva, cetiri infiltrovana tumorskim tkivom koje je sagradjeno od solidnih plaza i traka srednje krupnih atipicnih, okruglih i ovalnih celija. U dostavljenom materijalu pristuni su ostaci tri limfna cvora vecim dijelom zauzeta sekundarnim depozitima opisanog tumorskog tkiva.
* Tumorsko tkivo se nalazi na liniji resekcije dostavljenih fragmenata.

*Tumorskog tkiva u dostavljenom fragmentu dojke nema.


Izvestaj o patolosko-histoloskom nalazu (11.3.2008.)
Carcinoma metastaticum lymphonodorum

ESTEROGENI RECEPTORI - NEGATIVNI (u 3% tumorskih celija srednje jaka prebojenost jedara H score = 6) (-).

PROGESTERONSKI RECEPTORI - NEGATIVNI (u 10% tumorskih celija jaka prebojenost jedara, 5% srednje jaka prebojenost jedara i 5% slaba jedara prebojenost, H score = 45) (-).

HER2 = 3+ (u vise od 10% tumorskih celija, prisutna jaka, kompletna membranska pozitivnost).


Napominjem da uradjeno 6 hemioterapija i 20-ak zracenja, nakon cega se dobro osjecala. Kako vrijeme odmice, problemi sa rukom su sve veci i veci, bolovi su veci, cak ni nocima ne spava zbog smetnji u desnoj ruci. Naime, ruka joj je uvijek otecena, nekad vishe - nekad manje. Vec duze vrijeme je pod nadzorom fizijatra koji joj je odobrio masiranje (mislim da se radi manualnoj limfnoj drenazi) ali zbog sadasnjeg stanja ruke fizijatar je iskljucio i tu terapiju. Ruka izgleda mlitava. Ako je ne podrzava drugom rukom ne moze je drzati u horizontalnom polozaju. Ako je spustena bol i edem su veci. Palac sa prstima ne moze sastavljati, a uz sve to cini mi se da se stanje jos vise pogorsava. Protiv bolova pije diklofenak za koji mislim da joj malo ili ni malo ne pomaze. Uzima tablete CHIMORAL na 15 dana do sledece kontrole koja ce se obaviti u januaru. U zadnje vrijeme se zali na peckanje u drugom (lijevom) pazuhu i predjelu lijeve dojke. Ruku joj mazemo 2 puta dnevno thiomucase gelom po savjetu onkologa.
Molim Vas za Vase misljenje, i eventualne prognoze. S postovanjem, Lela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.12.2008. 21:35

Prognoze su na žalost loše. Kod vaše majke se radi o vrlo zloćudnom recidivirajućem tumoru. Kirurški zahvat nije bio radikalan, to jest u operacijskom području ostalo je tumorskih infiltrata. S druge strane za vrijeme operacijskog zahvata su unušteni živci i zato je ruka paralizirana, a također su operacijom oštećene i krvne žile te je zbog toga nastao i limfedem. Na žalost, samo nešto manje od 50% bolesnica u stadiju bolesti u kojem je vaša majka preživi 2 godine. Gotovo je sigurno da će kod vaše majke vrlo brzo doći do ponovnog recidiva bolesti u operiranom području kao i da će se pojaviti metastaze u drugim organima. Kod vaše se majke radi o HER-2 pozitivnom tumoru(HER-2 3+), a niste naveli da u liječenju prima trastuzumab -"Herceptin". Ako ne prima Herceptin, morala bi početi primati Herceptin što je moguće prije jer je to jedino što joj može produžiti život, budući su HER-2 pozitivni tumori vrlo zloćudni i imaju ubrzan klinički tijek koji vodi kobnom završetku. Svakako inzistirajte da poče primati Herceptin.