Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Moguce metastaze


Autor Poruka

Nina80

25.06.2009. 11:45

Postovani, moja sestra je prije 2 godine operirala rak dojke.
Nalazi su tada glasili Duktalni invazivni karcinom dojke, grad III. pT2 N2 2a M0 G2. Operirana je i odstranjena je cijela dojka osim koze i bradavice, a na mjeseto dojke su joj presadili tkivo s ledja.
Prosla je kemoterapiju, zracenje i godinu dana terapiju Herceptin-om.
Nakon toga svega se super osjecala i nije imala nikakvih tegoba. Prije nekoliko dana je otkrila povecu kvrzicu ispod kljucne kosti. Nakon sto ju je primjetila, ona je narasla do velicine loptice za stolni tenis, u par dana.
Od ponedjeljka je na pretragama. Markeri su u redu, na Ct-u su otkrili jos jednu manju kvrzicu, i odmah sutra su je operirali i izvadili. Prosla je pretrage jetre i kostiju. Nitko joj nista nije konacno rekao, samo da im se cini sve u redu, ali ipak sumnjaju da je ta izraslina zlocudni tumur. Nalazi ce biti tek iduci tjedan, pa vas molim za pomoc, pojasnjenje.
Ako to je zlocudni tumur - izvadili su to, ima li straha daljnim metastazama, i da li se daljnje sirenje moze sprijeciti zracenjem, ili mora ponovo proci kemoterapiju?
Da napomenem, moja sestra ima 35 godina. S Herceptinom je prestala prije pola godine. I nikad se u zivotu nije bolje osjecala.
Zahvaljujem se na odgovoru.

Nina80

01.07.2009. 00:30

Evo nakon nekoliko dana, saznali smo jos ponesto, ali za nas nedovoljno da ista zakljucimo.
Svi nalazi koje je radila su u redu. Markeri su u redu. U redu su jetra, pluca, kosti.
Ali, taj mali cvor je pozitivan na tumor. Ista je vrsta kao i prvi tumor. Nazalost, nista vise ne znam.
Nadam se da cete nam vi nesto vise moci reci.
Unaprijed se zahvaljujem!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.07.2009. 23:35

Radi se o lokalnom recidivu/povratu bolesti. Kod 50% bolesnica s lokalnim recidivom u roku od godinu dana pojave se i metastaze u drugim organima i tkivima. U njezinom liječenju svakako je potrebno primijeniti kemoterapiju i zračenje. Još se uvijek radi o potencijalno izlječivoj bolesti i zbog toga treba primijeniti najučinkovitije moguće liječenje.