Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CDI


Autor Poruka

pupica

12.09.2011. 10:40

Poštovanje.

Imam 49 godina i uredan menstrualni ciklus. Ultrazvuk dojki radila sam u listopadun 2010. i nalaz je bio uredan a početkom ožujka 2011. napipala sam kvržicu u lijevoj dojci. Operirana sam 15.03.2011. i nalaz je slijedeći:
DG. Ca mammae sin., OP: Biopsio prob. Segmentctomio mammae sin.cum diss axillae, PHD: CDI gr. III
Sine meta axillae 0/16
T1N0M0, pT 6mm ,ER 0, PR 0, HER-2 0, Ki67 100%
28.07.2011. završila sam ciklus od 6 kemoterapija po Ac shemi, Adriamycin 100mg i Endoxan 1000 mg i sada čekam zračenje. Tijekom kemoterapije sam izgubila menstruaciju.
Ljubazno bih molila Vaše cijenjeno mišljenje o dijagnozi, što je dobro a što loše u nalazu i kakve su šanse za potpuno izlječenje? Uplašena sam i zabrinuta jer sam na internetskim stranicama pročitala da trostruko negativni karcinomi loše reagiraju na kemoterapiju i da za njih zapravo nema lijeka. Također me zabrinjava proliferacijski index od nevjerojatnih 100%. Koliko to utječe na konačni ishod? Da li to znači da stanice koje su ušle u krv rastu istom brzinom kao i primarni tumor i da bi uskoro mogle biti vidljive metastaze u drugim organima? Puno pitanja na koja mi nitko do sada nije dao odgovor.
S nestrpljenjem iščekujem Vaš odgovor i unaprijed zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.10.2011. 01:40

Kod vas se radilo o zaista vrlo malom tumoru koji nije metastazirao u limfne čvorove pazuha u kliničkom stadiju I, dakle o malom tumoru u početno stadiju. Istina je da se radilo o visoko zloćudnom i visoko proliferativnom tumoru(Ki67) ali vrlo malom koji je imao vrlo malo vremena da metastazira. U vaše slučaju, da nije provedeno nikakvo dodatno liječenje postojala je vjerojatnost od 8% da u sljedećih 10 godina umrete od tumora. Uz adjuvantnu kemoterapiju koja je kod vas provedena ta je opasnost smanjena za daljnjih 3,5-4%. Zračenje će taj postorak smanjti za još oko 1%. Prema tome imate zaista vrlo velike izglede da se izlječite od tumora. Također, trostruko negativni tumori reagiraju nešto slabije na kemoterapiju, ali ipak reagiraju bolje od onih koji su hormono ovisni(pozitivni ER i PR).

pupica

24.11.2011. 17:35

Poštovani dr Tomek,
zahvaljujem na odgovoru koji je na kratko umirio moje strahove. Ali sada sam opet malo zabrinuta obzirom da mi je nakon provedene radioterapije marker Ca 15-3 23,6 a CEA 2,7. Znam da je to u okviru referntnih vrijednosti ali CA 15 3 je ipak na gornjoj granici. Na što točno upućuje Ca15 3? Znači li ta vrijednost od 23,6 ipak prisutnost zloćudnih stanica u krvi ili već vidljivih metastaza? Što bi trebalo dalje? Moja zabrinutost se povećava i zato što me unazad tri, četiri mjeseca boli lijevi kuk, bol nije prisutna stalno nego prilikom hodanja i sjedenja dok u ležećem položaju sve prestaje. Ta se bol povremeno širi u cijelu nogu do koljena, ali promjenom položaja i rasterećenjem odmah prestane. Napravila sam RTG LS kralježnice, nema sekundarizma samo blage degenerativne promjene. Ali nisam radila RTG kuka i femura. Moja liječnica kaže da nema razloga za zabrinutost ali ipak..... Slijedeću kontrolu trebam obaviti za 3 mjeseca kada ću raditi i UZV dojke i mamografiju. Da li stvarno postoji razlog za brigu ili to sve i ne mora značiti ništa. Stalno razmišljam o Ki67 100%. Što to znači?

Hvala još jednom

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.12.2011. 21:55

Svi su vam nalazi u granicama normale i nemate razloga za zabrinutost. CA 15-3 je uvijek prisutan u serumu jer ga produciraju i stanice zdrave dojke i neke druge stanice u organizmu. Laboratoriji kao gornju granicu obično navode preniske vrijednosti koje su neki prosjek vrijednosti kod žena kod kojih nema tumora. Međutim prava gornja granica je oko 50 KJ/L, budući veliki broj žena ima CA 15-3 na toj razini, a niti traga od tumora u organizmu. K167 100% znači da je u trenutku odstranjenja tumora i patohistološkog pregled 100% stanica u tumoru bilo u nekoj faszi staničnog ciklusa rasta. To znači da je tumor visoko proliferativan. Mali tumori kao što je bio vaš uvijek imaju vrlo visoki Ki67. Bolovi koje opisujete u kostima su tipični bolovi koji su posljedica degenerativnih promjena kralješnice ali i zgloba kuka.