Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista na dojci


Autor Poruka

kisha

28.06.2010. 13:15

Postovani,
vec unazad godinu dana otprilike, imam osjecaj da ponekad kad stisnem bradavice, da kao nekog sekreta ima - tacnije neki osjecaj vlaznosti, ali nikad mi nije ostalo nista na majici, BH-u, niti sam vidjela kad taj sekret. Dakle, samo osjetila neku vlaznost na dodir.
Posto imam i bolove u dojkama vezano za menst. cikluse, ja sam otisla ginekologu. Ona mi je prepipala dojke, kao i na svakom pregledu prije i rekla da ona misli da nije nista, no za svaki slucaj me poslala na mamografiju, ako zelim.
Ja sam to u prvi mah odbila (posto sam vec imala na tapeti RTG pluca).. medjutim, nakon 2 mjeseca poslije njenog pregleda, pocela sam osjecati neobicnu bol u desnoj bradavici, koja mi se cini nekako tvrdjom i debljom. Nisam sigurna da li je to objektivna opservacija ili su u strahu velike oci. Uglavnom, bol je svakako bio tu. Dovoljno je samo da prinesem prst bradavici da se neka neobicna bol prosiri negdje i dublje.
Sacekala sam 10-ak dana da vidim da nije neka prolazna iritacija u pitanju. Nije prolazilo. Cim taknem bradavicu ili je sisnem, taj bol se rashiri. Nigdje u dubini pipanjem nisam pronasla nista, niti bol. Samo dodir na bradavicu. Ta osjetljivost zna da ponekad varira u intenzitetu.. ponekad se desilo da prodje dan-dva bez ikakvog bola.
Odlucim se ipak da odem na mamografiju.
Radiolog mi je poslije uradjene mamografije, uzeo anamnezu i obavio detaljan pregled dojki i limfnih zlijezdi pipanjem, zatim je uradio UZV i na kraju mi je rekao da je nalaz u redu, osim ciste velicine 1 cm u desnoj dojci (bas ta koja me boli). Rekao je da nema nikakve potrebe da se to dira i da me ne moze boljeti dojka od toga.
Rekao je da na UZV vidljivo da je cista ogranicena rubovima, i ne znam ni ja sta mi je sve vishe isprichao, jer sam bila u shoku. Uglavnom, podvukao je da se bez razloga plasim, da je nalaz u redu i da se ta cista ne treba dirati.
Medjutim, mene ta bradavica i dalje boli..

Imate neki savjet za mene?

Hvala Vam puno unaprijed.





kisha

28.06.2010. 15:10

ps. zaboravila sam da prepishem nalaz:

posto je lijeva dojka u redu, prepisacu samo ono sto se odnosi na desnu. strucne nazive nisam kompetentna za prevesti, pa ce to ostati na francuskom u nadi da ce vama nazivi ipak nesto znaciti.

mamografija:
dojka gradjena od elemenata fibro-épithéliaux, srednje gustine (tip 2).
U kvadrantu supéro-externe prisustvo neprozirne ovalne formacije s jasno ogranicenim konturama, na UZV pregledu odgovara cisticnoj formaciji.
Nema tragova arhitekturalne dezorganizacije.
Nema zarista mikro-kalcifikacija. Nema vidljivih evolutivnih elemenata mamografije.



UZV:
Neprozirna formacija u supéro-externe kvadrantu koja odgovara cisticnoj formaciji izmjerenoj 1cm u promjeru.

Konkluzija: Cista "simple" u supéro-externe kvandrantu na desnoj dojci.


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.07.2010. 22:35

Nemam nikakvih drugih savjeta osim onoga što vam je rekao radiolog koji je radio mamografiju i ultrazvučni pregled dojki. Mogu samo dodati da su ciste česta pojava u dojkama i da su to potpuno dobroćudne promjene. Međutimmogu koji puta uzrokovati bol. Također, bradavice pnekad znaju biti vrlo osjetljive kao što je kod vas slučaj, ali to nije znak nikakve bolesti. Kada osjećate bol u dojkama jednostavno popijte neko blago sredstvo protiv bolova. pomažu i hladni oblozi. Napominjem da je potrebno da i dalje odlazite na redovite periodične kontrolne preglede da bi se na vrijeme otkrila pojava nekih eventualnih ozbiljnijih promjena u budućnosti.

snježanak

19.07.2010. 23:10

prije godinu dana dijagnosticiran na desnoj dojci firoadenom obavljena punkcija nalaz je bio u razmazu elementi periferne krvi i elementi apokrine krvi proliferacija epiteta ponoviti punkciju za 3 mj!u5 mj obavila mamografiju između reducirane vezivne strome koja je prikazana u obliku tračaka retromamilarno izražene su jako naglašene fc promjene!u ljevoj dojci okrulaste sjene promjera 15 do 30mm u trečem redu največa 30mm policitična dojka!na ultravuku novom vidljiva multiple cista 31mm!u desnoj aksili jedan reaktivan limfni čvor!nije obavljena punkcija! piše kontrola za 4 mj!inače imam problema sa štinjačom pijem atirazol i dijagnostiiranu strumu!srčani bolesnik ugrađena mintralna valvula!nisam baš zadovoljna sa otezanjem i olakim svačanjem doktora inače nisam ni paničar!ako vi mislite da još nešto treba učiniti!Ako postoji mogučnost da me vi lječite!nikada do sada nisam mjenjala doktora ali bi sada voljela drugo mišljenje!HVALA

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.08.2010. 21:40

Kod vas u dojkama nisu nađene nikakve promjene koje bi ukazivale da se može raditi o nečem zloćudnom. Radi se multiplim cistama koje su česta pojava u dojkama, kao u ostalom i u svim žljezdanim organima(pa i štitnjači), ali nisu zloćudne prirode. Fibroadenom je također dobroćudni tumor, ali na drugim snimkama nije niti potvrđeno njegovo postojanje. Prema tome ne radi se o otezanju, nego o činjenici da je dojka dosta"dinamičan" organ koji se mijenja u mjesečnim ciklusima i kontrolama se želi izbjeći grešku, to jest eventualno previdjeti neku neuočenu promjemnu, a koja bi mogla biti zloćudna.