Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Citološki nalaz karcinoma lijeve dojke


Autor Poruka

Mihovil

02.03.2011. 17:31

Molio bih komentar citološkog nalaza moje majke (53 god.) nakon masektomije lijeve dojke i pripadajućeg limfnog čvora.

"KLINIČKA DIJAGNOZA
Tm mammae l.sin.

MATERIJAL
I.O.1 TUMOR DOJKE i.o.
I.O.2 BAZA MAMILE i.o.
1. TM DOJKe
2. BAZA MAMILE

PATOHISTOLOŠKA DIJAGNOZA
I.O.1. CARCINOMA MAMMAE DUCTALE INVASIVUM.

OPIS

I.O.1. Primljeni materijal označen kao 'tumor dojke' je isječak dojke promjera 5 cm čije dno je bijelo žilavo područje debljine do 1 cm. Čitav isječak serijski se razreže i pregleda. Unutar bijelog žilavog područja nađe se oštro ograničeni sivo bijeli tumor promjera 2,3 cm, zrnate površine. Histološki tumor je pretežno građen od intraduktalne komponente koja čini oko 80% tumora. U tom dijelu vide se dilatirani kanalići ispunjeni umjereno polimorfnim atipičnim epitelnim stanicama koje u većini kanalića pokazuju centralnu nekrozu, a u manjem broju kanalića zatvaraju kribriformnu sliku.
Preostalih 20% tumorske mase predstavlja invaziju tumora u obliku manjih solidnih žarišta, tračaka i tubula.
Vaskularna invazija nije nađena.
Histološki gradus tumora je I (5 bodova).
Imohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju ER u 80% jezgara tumorskih stanica u srednje jakom intenzitetu boje, dok je PR pozitivan također u 80% jezgara tumorskih stanica ali u jakom intenzitetu boje. Proliferacijski indeks mjeren s Ki67 je oko 5%. HER2-neu je negativan.

I.O.2. Primljeni materijal označen kao 'baza mamile' histološki je ovalni, izduženi isječak promjera oko 2 cm koji se serijski razreže i histološki pregleda. Histološki unutar dva reza nađe se mikroskopsko žarište invazivne komponente gore opisanog tumora približnog promjera 2 mm.
U preostalim rezovima nađu se žarišta intraduktalne komponente karcinoma te razbacana žarišta fibrocističnih promjena (žarišta adenoze te mikro- i makrodilatiranih duktalnih kanalića obloženih nižim spljoštenim epitelom i epitelom koji pokazuje znakove proliferacije niskog do umjerenog tipa).

1. Materijal je ovalni isječak dojke promjera 7 cm s isječkom kože 4:2,5 cm i bradavicom. Čitav isječak serijski se razreže i pregleda. Unutar isječka nađe se bijelo žilavo područje 4:3:3 cm koje seže do baze primljenog komadića do mamile. Unutar tog žilavog područja nađu se razbacana žarišta adenoze, mikrodilatirani kanalići obloženi epitelom koji pokazuje znakove proliferacije umjerenog tipa.
U primljenom materijalu tumorskih žarišta se ne nalazi.

2. Materijal je komad masnog tkiva promjera 3 cm u kojem se izolira 6 limfnih čvorova. Histološki u svim limfnim čvorovima vidi se sinus histiocitoza, tumorskog tkiva se ne nalazi."


Imam sljedeća pitanja vezana za sam nalaz:
1. Koliko je zabrinjavajuća veličina tumora od preko 2 cm u datim okolnostima?
2. Je li proliferacijski indeks od 5% velik?
3. Je li 80% reakcije na ER i PR mnogo?

Koje bi bile Vaše preporuke daljnjeg liječenja? Ima li potrebe za zračenje i kemoterapiju? Postoji li povod za PET/CT analizom?

Unaprijed hvala.