Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


citološki nalz


Autor Poruka

katica125

04.12.2007. 19:15

Nakon punkcije dojke dobila sam slijedeći citološki nalaz:
U razmazima punktate tvorbe u desnoj dojci eritrociti,nekoliko nakupina epitelnih stanica umjerena anizocitoza i amizonukleoze,okruglih jezgri i oskudnih citoplazmi,nekoliko atipičnih golih jezgri.
Mišljenje citologa big-smileobro dif.neoplazma dojke.
Preporuka kirurga-operativni zahvat ,kemoterapija i zračenje.
Molim Vaše cijenjeno mišljenje.
HVALA

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2007. 00:50

Citološki nalaz ukazuje da kod vas postoji zloćudni tumor u dojci. Svakako je nužan operacijski zahvat kojim će biti odstranjen tumor/sumnjivo tkivo i na taj način utvrđena dijagnoza sa sigurnošću. Ako se potvrdi da se radi o zloćudnom tumoru tada će biti odstranjeni i limfni čvorovi iz pazuha da se utvrdi da li se tumor već proširio i do njih. To je važno da bi se na temelju tog podatka, kao i karakteristika tog tumora moglo odrediti kavo će biti postoperacijsko liječenje(kemoterapija i/ili hormonoterapija i eventualno zračenje). Savjetujem vam da poslušate savjet kirurga.

katica125

12.02.2008. 21:25

otpusno pismo kirurga.
-14.01.2008. Segmentectomia cum evacuatio lymphonodi axillae
Prima se radi operacije mamografski,ultrazvučno i citološki verificiranog karcinoma desne dojke.U desnoj dojci na granici vanjskih kvadranata periferno palpira se u dubini čvor oko 10 mm.Operacija u ET anesteziji.Učini se incizija kože i potkožja na prelazu vanjskih kvadranata desne dojke i ekstirpira tumor.Preparat se pošalje na hitni PHD.Nalaz govori u prilog karcinoma pa se u nastavku učini segmentektomija i evakuacija limfnih čvorova iz aksile.Definitivni nalaz PHD:CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE(G1).Na intraoperativnu analizu primljenje isječak tkiva dojke vel.5,5x4x2cm sa područjem koje je označeno koncem i u kojem se nalazi prerezan čvor promjera 1,2cm.Histološki u pregledanim intraoperativnim i trajnim rezovima čvor je građen od atipičnih epitelnih stanica koje pokazuju blagu do umjerenu polimorfiju jezgara te do 3 mitoze na 10 VVP.Tumorske stanice dijelom oblažu tubularne strukture , a dijelom su raspoređene u tračke i solidne nakupine.U okolini invazivne komponente tumora nalazi se kribriformna in situ komponenta.Dio tumora je fibroziran.Imunohistokemijski tumorske stanice pokazuju umjereno pozitivnu reakciju na estrogen (++),izrazito pozitivnu reakciju na progesteron(+++),te negativnu reakciju na Her 2(0).1.STATUS POST SEGMENTECTOMIAM PROPTER CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE (T1N0MX).Primljena je dojka veličine 26x12x4cm sa kožom dužine 16cm na površini te operativnim rezom dužine 7,5cm.Mamila nije primljena.U tkivu dojke koncem je označeno ležište tumora.Uz dojku primi se i aksila vel.9x7,5x2cm i iz koje se izoliraju 2 limfna čvora promjera do 1cm.Hiistološki u pregledanim prerezima tkiva dojke iz područja ležišta tumora u nekoliko vaskularnih prostora nalaze se nakupine tumorskih stanica.Također se nalazi i jedno sitno žarište in situ karcinoma.U pregledana 2 limfna čvora koja su izolirana iz aksile tumora se ne nalazi. 2.Primljeno je 8 uzoraka masnog tkiva iz kojih se izolira 8 limfnih čvorova promjera do 1,5cm,u kojima se tumora ne nalazi..
Operacija i postoperativni tijek uredni.Na odjelu dobiva analgetika ,prevenciju tromboembolije,propisanu internističku terapiju.
Sa današnjim danom naručena sam onkologu i bila sam podvrgnuta prvoj kemoterapiji i to:

Terapija FEC 75
1. 5 Fu .1048.6/500 ml . 5% G
2. EPIRUBICIN 127.3 mg
3. ENDOXAN 1048.6 mg iv.
4. REGLAN 2 ampule
Kod kuće th.* Reglan 3x2 tbl/3 dana
Medrol 2x32 mg/3 dana
Slijedeči ciklus za 3 tjedna s novim nalazom KKS

Molim Vaše cijenjeno mišljenje o dosadašnjem tijeku liječenja i eventualne prognoze glede budućeg življenja.
Od srca zahvalna !

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.02.2008. 00:40

Kod vas se, prema TNM klasifikaciji, radi o pT1c N0 M0; klinički stadij I. Dakle o raku dojke u vrlo ranom stadiju. Ipak, zbog invazije tumora u žile oko tumora ulazite u skupinu žena sa srednjim, ili nešto povećanim rizikom. Vaši su izgledi da preživite najmanje 10 godina i bez ikakvog liječenja vrlo visoki, to jest oko 95%. Primijenjena kemoterapija po shemi FEC kojka vam je određena te izglede povećava za 1,8%, a dodatna hormono terapija nakon toga u trajanju od 5 godina koja će vam najvjerojatnije, također biti predložena izglede povisuje za još 0,7%. Dakle uz provedeno preporučeno vam liječenje vaši su izgledi da preživite najmanje 10 godina oko 97,5% što je praktički jednako izliječenju. Prema tome mislim da je vaše dosadašnje liječenje potpuno ispravno i u skladu s najnovijim znanstvenim spoznakama.

ankicab

12.03.2008. 12:35

pozdrav,nova sam na forumu i imam nalaz koji glasi:Makroskopski-iz jednog kanalića,mliječno žućkast,osrednje obilan Mikroskopski-U razmacima po koji fagocit i mala nakupina duktalnog epitela.U pozadini mrvičasta amorfna supstanca i na kraju MIŠLJENJEomgskudno mirnog epitela.Preporučam citološku kontrolu za 6 mjeseci ili ranije u slučaju promjene kvalitete iscjetka.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2008. 15:15

Nemate razlpga za zabrinutost. Radi se o potpuno normlnom sadržaju/isjetku iz izzvodnog kanaliča dojke. Stvaranje manje ili čak i nešto veće količine iscjetka je također potpuno normalna pojava. Dojka je žlijezda i normalno je da se i izvan razdoblja maksimalne funkcije-dojenja stvara manja količina iscjetka.