Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Daljnja terapija za rak dojke


Autor Poruka

kristina1975

24.10.2007. 23:00

Poštovani doktore!
Moja majka 67 godina stara ima dugogodišnju hipertenziju te fibrilaciju atrija zbog čega je na th. Isoptinom,Tritazidom i Marivarinom. Dijagnostičkom obradom verificiran joj je karcinom lijeve dojke,smješten neposredno paramamilarno, u gornjem vanjskom kvadrantu.
4.10.2007.god. napravljena je operacija lijeve dojke( Mastectomia radicalis modificata sec. Madden,Redon drainage duplex, IOB:carcinom).
PHD: Carcinoma ductale invasivum mammae sin.
Histološki tip:komedo
Stupanj diferencijacije: G 2
Stadij: I (pT1bN0M0) sec. UICC

Materijal su dva komada dojke vel. 8x3 cm i 8x6 cm. U većem komadu nalazi se pri vrhu ekscizije nejasno ograničeni lobulirani tumor veličine 8x6 mm, udaljen od lateralnih rubova 5 mm. Hisološki je tumor građen od solidnih otoka epitelnih stanica koje su ovalne, bazofilne citoplazme i ekcentrično smještenih polumjesečastih, zdepastih jezgara sa srednje brojnim patološkim mitozama. U središtu otoka nalazi se amorfni eozinofilni sadržaj.
9.10.2007. Hercep test je difuzno pozitivan s +, estogenski i progesteronski receptori su prisutni u 100% preparata.

1.materijal je resecirana lijeva dojka sa aksilom u bloku. Ispod bradavice se nalazi poslijeoperativni defekt vel. 6x3 cm. Na rubovima defekta ne nalazi se karcinoma. Stroma dojke fibrozirana i okružuje proširene izvodne kanale koji sadrže koloidni sadržaj.

2.materijal su komadići masnog tkiva lijeve aksile gdje se nalazi jedan limfni čvor. Histološki se u lim. čvoru ne nalazi metastaza karcinoma dojke.

Molim Vas za mišljenje o daljnjoj terapiji! Unaprijed zahvalni,pozdrav !

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.10.2007. 21:10

Kod vaše majke radi se o stadiju I koji ima vrlo dobru prognozu. Od dodatnog liječenja biti će dovoljna adjuvantna hormonoterapija ako se radi o hormonosjetljivom tumoru, a to će procjeniti onkolog na temelju imunohistokemijskih nalaza tumora vaše majke.