Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žarišna sjena?


Autor Poruka

teica

03.02.2007. 17:15

Cijenjeni doktore,
molim Vas za pojašnjenje mog mamografskog nalaza. Imam 39 godina i prvi put sam bila na mamografiji. Iskreno, sasvim slučajno. Nikakvih problema vezano za dojke nisam imala, a ni sad kad držim ovaj nalaz. Ne palpiram ništa u njima. Da ne duljim ovako piše u mamografskom nalazu:
-Fibrocistična mastopatija blažeg do srednjeg stupnja.
-Asimetrična žarišna sjena u CC projekciji promjera 12mm u desnoj dojci, na granici kvadranta.
-Obaviti UZ i cit. punkciju.

Zabrinuta sam jer ne znam što je ta žarišna sjena. Imam li razloga za brigu?
Pozdravljam i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.02.2007. 16:43

Žarišna sjena na mamografiji, u svakom slučaju, nije normalan nalaz. To što vi ne možete u dojci ništa napipati ne znači da tvorba koja daje sjenu na mamografiji ne postoji. Upravo to je i uloga mamografije da se detektiraju sjene koje se još ne mogu detektirati kliničkim pregledom dojki. Međutim, žarišna sjena na mamografiji mogla bi predstavljati i neku ozbiljniju promjenu, te je zbog toga nužno razjasniti prirodu i karakter promjene dodatnim pretragama, pa čak i biopsijom. Preporućam vam stoga da se svakako podvrgnete dodatnom ultrazvučnom pregledu dojki i ciljanoj citopunkciji.

anatoni

13.02.2008. 15:30

Postovani!
Kod dva ultrazvucna pregleda dojke uocena je kvrzica promjera 7mm. Preporucena mi je punkcija zbog predostroznosti jer mi je majka bolovala od karcinoma dojke. Molimo Vas da mi malo objasnite slijedeci nalaz.
Citoloski nalaz: U razmacima se vide manje nakupine stanica zlijezdanog epitela dojke s blagom anizocitozom mjestimicno, pojedinacni histiociti, ekstracelularna mast (pise jos jedna rijec, ali je prekrivena pecatom pa je ne mogu procitati).
Dg: Mastopathia fybrocystica
Preporuca se kontrolna citoloska punkcija za 6 mjeseci.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.02.2008. 00:40

Radi se o dobroćudnim promjenama. Postupite po savjetu liječnika. Preporućam vam i da pročitate moje ranije odgovore na temu fibrocistične mastopatije ili bolje rečeno fibrocističnih promjena.

belmasa

12.12.2008. 18:30

Molim vas mozete li da mi objasnite ovaj nalaz i da li je nesto opasno.
Na obostranoj nativnoj mamografiji zanic f.c.m.s a izolovanom sjenom jaceg denziteat lijevo u GLK promjer 6x7mm prikazan dio axilas lobodan.molim UZ kontrolu i pp konsultacija sa gland hirurgom.Unaprijed HVALA

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.12.2008. 22:20

Nalaz je pokazao sumnjivu promjenu u dojci. To još ne znači ništa konačno. Obavite pregled dojki ultrazvukom i tada će vjerojatno biti jasno o ćemu se radi. Krajnji izlaz je biopsija tvorbe, budući jedino patohistološki pregled tkiva može sa sigurnošću utvrditi o čemu se radi