Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dojke i kontracepcija


Autor Poruka

horus

07.02.2008. 21:45

Postovani,
interesira me Vase misljenje o utjecaju kontracepcijskih pilula na dojke. Da li i u kolikoj mjeri postoji? Da li je nuzno negativan?
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.02.2008. 16:50

Kada pitatae o "utjecaju kontracepcijskih pilula na dojke", pretpostavljam da mislite da li one utječu na povećanje rizika za nastanak raka dojke. Navesti ću vam činjenice koje su do sada o tom problemu poznate. Istraživanja su pokazala da utjecaj postoji. Kod mlađih žena, unutar prvih deset godina nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije, rizik nastanka raka dojke bio je vrlo blago povećan u odnosu na skupinu žena koje nikada nisu uzimale kontraceptive. Relativni rizik kod žena koje su uzimale kontraceptive bio je 1,24. Međutim, budući je rizik nastanka raka dojke u toj dobnoj skupini nizak, to blago povećanje nije dovelo i do povećanja smrtnosti od raka dojke. Također, tumori koji su i nastali bili su vrlo povoljnih karakteristika i niskog stupnja zloćudnosti što je omogućilo jednostavno liječenje i izliječenje vrlo velikog postotka bolesnica. U drugih deset godina nakon prestanka uzimanja nije bilo nikakvog utjecaja. Obzirom da se pokazalo da je rizik nastanka raka jajnika i raka endometrija(tijela maternice) smanjen kod žena koje su uzimale kontraceptive i na činjenice da su oralni kontraceptivi vrlo učinkoviti u liječenju problema vezanih uz menstruacijske cikluse i da su vrlo jednostavno i učinkovito sredstvo za spriječavanje neželjene trudnoće, čini se da je njihov utjecaj na opće zdravlje žene povoljan. Ovdje valja napomenuti da, kakav je i da li postoji kumulativni utjecaj oralnih kontraceptiva na rizik nastanka raka dojke nakon trideset i više godina od prestanka uzimanja, zapravo još neznamo, budući žene koje su u mladosti uzimale kontraceptive tek sad ulaze u dob kada je rizik nastanka raka dojke povećan i kada će se pokazati njihov eventualni utjecaj. Opće je prihvaćeno mišljenje da moderni niskodozažni oralni kontraceptivi nemaju utjecaja na nastanak raka dojke.

horus

11.02.2008. 21:25

Jos jednom Vam se zahvaljujem zbog svih detalja u odgovoru.