Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Invazivni duktalni karcinom


Autor Poruka

jelena24

10.11.2008. 13:50

Poštovani,
mojoj majci ( koja ima 49 godina) je dijagnosticiran rak dojke prije tri godine. On je uspješno otklonjen a mama je primila 6 kemoterapija i 30 zračenja. U daljnjem tekstu sam vam prepisala nalaze
3.10.2005.
Mikroskopski opis:

Primljen je isječak tkiva lijeve dojke iz drugog kvadranta orijentiran na shemi i kirurškim koncima veličine 6,5 x 6 x 3 cm. Centralno, na prerezu tkiva nalazi se neoštro ograničeni čvor najduljeg promjera 1,8cm. Resekcijski rubovi označeni su tušem.

Makroskopski opis:

Histološki se radi o karcinomu in situ i invazivnom duktalnom karcinomu u kojem je invazivna komponenta NOS tipa, umjereno diferencirana (2+2+2), komponenta in situ je kribriformnog tipa, opsega <25% cjelokupnog tumora, najveći makroskopski promjer tumora je 1,8cm, najveći procijenjeni promjer invazivne komponente je 1,6cm, tumor je cirkumskriptan, u invazivnoj komponenti nema nekroze tumorskog tkiva, nema izrazite limfocitne infiltracije, u komponenti in situ i invazivnoj komponenti nema kalcifikacija, nema vaskularne invazije, nema perineuralne invazije, nema sigurne karcinomske limfangioze. Invazivni rak je blizu ( 1,72 mm) kirurškog ruba. U tkivu dojke van tumora prevladava umnoženo vezivo, vide se područja fibroadenomatoidne hiperplazije, te cistično dilatirani kanalići obloženi niskim epitelom.

Nalaz hormonskih receptora:
ER – H – score: 165
PR – H – score: 195
Neoplazma je hormonski ovisna.
Oko 23% tumorskih stanica eksprimira Ki-67. Radi se o neoplazmi s visokom proliferativnom aktivnosti.

31.10.2005.
Oko 20-30% tumorskih stanica eksprimira membransko IH bojenje na HER-2u intenzitetu ++, preostale stanice u intenzitetu + (2+).

2. Nalaz
24.2.2006.
Dg. : Ca mammae sin.
St post segmentectomiam mammae sin. a.m. V (f. 3.10.2005. KBC Rijeka)
PHD: Ca ductale invasivum Gr II
pT1c N0 M0 ER = 165; PR = 195; HER-2 = ++(FISH negativan)
St. post resegmentectomiam cum dissect axillae a.m. IV (f. 16. 11. 2005. KZT)
PHD: Sine tumoris; Sine meta lymphonodorum axillae 0/VI
Nakon svih kontrola nalazi su bili uredni. U proljeću ove godine mama je na ristu lijeve noge primjetila kvržicu veličine lješnjaka te je upućena na snimanje. Ovo je nalaz koji je dobila:

Snimke kralježnice, natkoljenica, potkoljenica, stopala, ramena:
- vidi se koštano razrijeđivanje bazicervikalno u području vrata lijevog femura
- iznad krova lijevog acetabuluma nekoliko sklerozavajućih lezija
- preostali skelet bez sekundarnih meta depozita
- učiniti scintigrafiju skeleta

Da li mi možete reći svoje mišljenje što bi to moglo značiti??? Unaprijed zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.12.2008. 17:50

KOd vaše majke se radi o srednje zloćudnom tumoru kliničkog stadija I. Dakle tumor u ranom stadiju. Ona ima oko 90% izgleda da preživi deset i dulje godina bez ikakvog liječenja, a uz navedeno liječenje ti se izgledi povećavaju za daljnih oko 4,5%. Prema tome vjerojatnost da umre od raka je samo ko 3,5%.
Iz nalaza koje navodite može se zaključiti da je postavljena sumnja na pojavu koštanih metastaza, osteolitička lezija u vratu bedrene kosti. Međutim, vrlo je malo vjerojatno da se zaista radi o metastazama te su zbog toga preporučene daljnje pretrage da se sa sigurnošću utvrdi o čemu se radi. Samo je 3%-4% vjerojatnosti da se radi o metastazama.