Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


majka hrabrost


Autor Poruka

bilbo

18.03.2008. 00:10

Postovani doktore,
vec izvesno vreme pratim pitanja pacijentkinja i Vase odgovore. Na osnovu toga stekla sam znacajno poverenje u Vas i osmelila se da Vas pitam za misljenje kada je rec o mojoj dijagnozi.
U junu cu napuniti 40 godina. Prosle godine u maju dijagnostikovan je karcinom dojke. Operacija je obavljena na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu.
KLINICKA DIJAGNOZA: Tu mammae sin. cum lgl axillae sin. Microcalcificatio mammae dex.
OP: 23. 5. 2007. Quadrantectomia mammae sin. cum dissectio axillae sin. Ressectio part. gl. mammae dex. Conisatio cervicis. Drainage.
HISTOLOSKA DIJAGNOZA
Leva dojka: 1. Ca ductale invasivum mammae, NST, GR I, NG II, najveci dijametar Tu je 11mm. Ca mammae meta lymphonodi 1/1.
2. Sinus histiocytosis lymphonodorum 0/5 (vrh aksile). Sinus histiocytosis lymphonodorum 0/3 (srednji sprat).
Ca mammae meta lymphonodorum cum infiltratio textus perinodalis 2/21. 3. gornji kvadrant.
Desna dojka: 4. Dysplasia fibrocystica proliferativa gl. mammae. Adenosis scleroticans focalis gl. mammae. U analiziranom materijalu prisutna 3 lgl ocuvane morfoloske gradje, bez elemenata mg.
5. Premenopauza
6. I, II - metaplasia squamosa epithelil superfit. endocervicis. Cystis Nabothi. III - polypus adenoatosus endometril.
ER sc 5 PR sc 8 HER2 1 +
Nakon operacija sprovedena je hemoterapija (FAC 6 ciklusa) i radioterapija i uvedena hormonoterapija: Nolvadex (20mg dnevno) + Zoladex. Ja sam inace vrlo dobro, bar prema subjektivnom osecaju. Ponekad se javi strah, ali smatram da je to posle svega normalno i trudim se da odganam mracne misli.
Laboratorijske analize radim redovno i sve je redu. Tumor markere sam kontrolisala pre nesto vise od mesec dana: CA 15.3 - 5,4 (ref. vred. 0-31).
Zelela bih da znam Vase misljenje, na osnovu svega sto sam navela. Vasu prognozu na osnovu postojecih statistickih pokazatelja i Vas komentar moje dijagnoze.
Mozda je vazno da Vam kazem da u mojoj familiji niko nije bolovao od karcinoma dojke, da ja nisam pusac, ne konzumiram alkohol, nemam problem sa viskom kilaze i zivim vrlo uredan zivot. Ipak, redovno sam odlazila na kontrolu dojki, ultrazvucnu i mamograf, i izmedju dve kontrole postavljena je dijagnoza.
Nadam se da cu dobiti vas odgovor i unapred se zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2008. 16:05

Kod vas se radi o kliničkom stadiju IIIA, dakle o prilično uznapredovaloj bolesti. Operacijiom su odstranjeni svi vidljivi tragovi bolesti iz organizma. Zbog velikog broja pazušnih limfnih čvorova zahvaćenih tumorom i mlađe dobi, vi ulazite u skupinu žena s visokim rizikom za recidiv bolesti(metastaze ili lokalna ponovna pojava bolesti). Zbog toga je bilo potrebno provesti kemoterapiju s antraciklinima, lokoregionalnu radioterapiju i nastaviti liječenje adjuvantnom hormonoterapijom(Nolvadex), što je sve kod vas učinjeno. U ovom trenutku razvoja medicinske znanosti, to je najviše što se moglo učiniti. Bez provedenog ikakavog liječenja, vaši su izgledi da preživite 10 i više godina bili oko 57%, uz provedenu kemoterapiju i sada hormonoterapiju ti se izgledi povećavaju za 23%. Mislim da su to prilično dobri rezultati.

bilbo

24.03.2008. 17:55

Postovani doktore, mnogo Vam hvala na odgovoru. Zelela bih jos jedno objasnjenje. Naime, moram Vam priznati da sam pomalo iznenadjena onim sto sam procitala u Vasem odgovoru, ali beskrajno zahvalna sto ste iskreni. Na Institutu za onkologiju u Beogradu stalno mi govore kako je moja dijagnoza povoljna i da nisam pod visokim stepenom rizika od recidiva bolesti. To mi objasnjavaju cinjenicama da je GR I, NG II, da tumor nije bio veliki, da je hormonalno osetljiv i da je mali broj zahvacenih limfnih cvorova 2/21. Da li to znaci da su od 21 limfnog cvora 2 zahvacena? Molim Vas da mi objasnite. Iz Vaseg odgovora je jasno da je to prakticno odredjujuci faktor za moje buduce zdravstveno stanje i da su 2 zahvacena limfna cvora zapravo veliki broj.
Unapred Vam hvala na dobroj volji i spremnosti da odvojite Vase dragoceno vreme za moju molbu.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.04.2008. 23:25

Prema onome što ste naveli u pitanju ispada da su zapravo 3 čvora zahvaćena metastazama i da su metastaze/tumor potpuno zauzele limfne čvorove, probile kapsuslu i zahvatile okolno tkivo. To su sve loši pokazatelji koji vas svrstavaju u kategoriju N2 prema TNM sustavu, a onda automatski i u stadij IIIA za koji je prognoza kao što sam vam naveo.

bilbo

15.05.2008. 13:15

Postovani doktore Tomek,
moje poverenje u Vas je veliko. Zato bih zelela da procitam Vase misljenje o dilemi koju imam. U prethodnim pismima opisala sam svoju dijagnozu, kao i tok i lecenje bolesti. Podsecam da je rec o hormonski zavisnom tumoru, operisanom tacno pre godinu dana. Sest ciklusa FAC terapije zavrseni su proslog okrobra, a zracenje pocetkom decembra. Sada primam "zoladeks" i pijem "nolvadeks". Za sada se odlicno osecam i redovna sam na kontrolama. Naime, moje pitanje glasi: smem li ici na more? Naravno pod uslovom da se ne izlazem suncu od 11 do 17 casova, da koristim jutarnje sunce i predvecerje. Ni tada se ne bih suncala vec bi to vreme koristila samo za plivanje. Da li je i to rizicno za mene, imajuci u vidu da suncevi zraci deluju i kroz vodu i uopste, u kojoj meri moram da se cuvam od sunca.
Stalo mi je do Vaseg misljenja i molim Vas da mi odgovorite.
Sve najbolje!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.05.2008. 22:20

Naravno da možete ići na more i uživati u ljetovanju. Sve što je dopušteno zdravim osobama dopušteno je i vama. Živite aktivan i pun život, to ste zaslužili.

bilbo

27.11.2008. 17:45

Postovani doktore Tomek,
pomogli ste mi vec nekoliko puta i samo saznanje da Vam se mogu obratiti, cini stvari mnogo jednostavnijim za mene. Zato Vas ponovo molim za misljenje. Od februara sam na hormonskoj terapiji (nolvadex + zoladex). Pre injekcije zoladexa, a to je svake 4. sedmice, kontrolisem krvnu sliku. Sve je u granicama normale osim niskih vrednosti leukocita. Podsecam da sam prosle jeseni, od oktobra do decembra, bila na hemo (6 ciklusa FAC) i zracnoj terapiji (30 tretmana). Broj leukocita i dalje je mali. Pre mesec dana bio je 3,3 a danasnji nalaz je 2,5. Taman sto se priblizim donjoj granici vrednosti i pomislim da ce na sledecoj kontroli biti bar za nijansu bolje, desi se suprotno.
Da li je moja briga zbog sporog obnavljanja belih krvnih zrnaca, a jos vise zbog njihovog povremenog pada, opravdana? Mislim da se hranim pravilno. Konzumiram mnogo voca i povrca, zitarice takodje, ali ne izbegavam ni mlecne proizvode ni meso. Fizicki sam aktivna, naravno u granicama rekreacije. Sebi mogu dopustiti i dosta odmora i boravka u prirodi. Da li ipak negde gresim ili se proces obnavljanja krvne loze desava mimo mog uticaja?
Subjektivno, ja se osecam odlicno. To su potvrdile i pretrage koje sam nedavno obavila.
Unapred hvala na strpljenju za moje strahove i dileme.
Gordana

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2008. 01:40

Nemate razloga za zabrinutost. Vaš broj leukocita potpuno je dovoljan za normal život. Pko 10% ljudi u populaciji ima broj leukocita niži od onog koji je naveden na laboratorijskim nalazima kao donja granica normale.