Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom lijeve dojke


Autor Poruka

Ana Matija

05.12.2016. 15:05

Poštovani,
prije mjesec dana mi je na lijevoj dojci mamografski otkriven novonastali hiperdenzni nodus veličine oko 20x12 mm radiomorfoloških karakteristika suspektnih na mogući patološki ekspanzivni proces.Zaključak: Bi Rads 5. UZV pregledom prikaže se na granici donjih kvadranata lijeve dojke lobulirana vaskularizirana promjena veličine oko 18 mm dužeg promjera sa anehogenom cističnom komponentom te uz prekid kontinuiteta potpornog ligamentarnog sustava i blažu okolnu retrakcija.Opisana promjena je suspektna na infiltrativno ekspanzivni proces.

Obavila sam pregled kod kirurga i on je zatražio preop. obradu (+MRI dojki i biopsiju širokom iglom). Upisati se na odjelu kir. za op. zahvat na koji ću biti pozvana poštedni op. zahvat+ biopsija sentinel l. čvora.

Nalaz biopsije širokom iglom: Patološka dijagnoza: 1B3 Opis: rastrgani komadići razgranate papilarne tvorbe građene od središnje smještene fibrovaskularne strome obložene unimorfnim epitelnim stanicama s pokojom mitozom. Opisane stanice su negativne na p63 i CK5/6. Nalaz odgovara papilarnoj tvorbi suspektnoj na DCIS papilarnog podtipa ili intracistični papilarni karcinom te se opisanu tvorbu preporuča odstraniti u cijelosti.
Nalaz MR je potvrdio neoštro ocrtanu tvorbu dim. 2,1 cm u CC smjeru; 1,2 cm u LL smjeru i 2 cm u AP smjeru. Naglašenija je vaskularizacija lijeve dojke. Vidi se nekoliko nespecifičnih fokusa unutar lijeve dojke, smještenih okolo nopisane tvorbe promjera do 4 mm koji su suspektni na multifokalni primarni proces. MR- BIRADS 5
.
Sve nalaze sam predala sestri na odjelu za kirurgiju i ona me obavijestila da će me tek iza 21. 12. 2016. nazvati i otprilike reći kad mogu na operaciju.
Prestrašena sam i lijepo vas molim da mi napišete svoje mišljenje da li se karcinom može proširiti u tom vremenu ili mogu koliko toliko mirno čekati dok me ne pozovu? Unaprijed zahvaljujem!

Katarina Antunac, dr. med.

08.12.2016. 11:30

Poštovana,
Da je liječnik smatrao da se radi o hitnom stanju, već bi obavio operativni zahvat. 10-ak dana- 2 tjedna je uobičajeno vrijeme čekanja te nema razloga za brigu.