Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


karcinom-mišljenje


Autor Poruka

pčelica maja

17.04.2008. 15:10

Poštovani doktore,
molim za Vaše pojašnjenje dijagnoze i Vaše stučno mišljenje o daljem tretmanu i stupnju rizika:
Naime radi se o mojoj tetki 52 godine. 01.04.08 joj je kirurškom biopsijom odstranjena fibroadenozna tvorevina detektovana UZV nalazom. Međutim, na istoimenom nalazu nije uočena tvorevina koja je kirurški ostranjena i čiji PHD glasi: Carcinoma ductale invasivum glandulae mammae gradus III, NG-3, pT2. (tkivo tumora se nađe i na jednom resekcionom rubu isječka)
Makroskopski opis: ovalan komad tkiva, dimenzija 43x27x25 mm, čija je površina najvećim dijelom prekrivena žućkastim sitno lobularnim masnim tkivom, dok je mjestimice sivkasta, krpasta, palpatorno nešto čvršća. Na presjeku uočava se čvor promjera 32x17 mm, građen od sivobjeličastog, čvršćeg tkiva, dijelom cistićno izmijenjeno, nepravilnim cističnim prostorima promjera do 7 mm, koji su ispunjeni žućkastom gušćom tekućinom. Uzeto 5 isječaka u 5 kalupa AO. Predložena je mastektomija uz predhodne provjere hormonskih receptora i ostalo. Da li NG3 podrazumjeva metastaze u unutrašnjim mamarnim limfnim čvorovima? Pozdrav iz Tuzle Maja

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.04.2008. 15:20

Radi se prilično velikom karcinomu dojke, dio kojeg je još ostao u dojci(pozitivan jedan resekcijski rub). NG3 znači da se radi o tumoru nuklearnog gradusa 3 ili drugim riječima o vrlo zloćudnom tumoru, najvišeg stupnja zloćudnosti. To ne znači da su već prisutne metastaze u limfnim čvorovima, ali obzirom na veličinu tumora i visoki stupanj zloćudnosti velika je vjerojatnost da su metastaze u limfnim čvorovima već nasatale. Potreban je dodatni kirurški zahvat kojim će biti odstranjena dojka i limfni čvorovi iz pazuha. Tim zahvatom će se odstraniti svo tumorsko tkivo u dojci i limfnim čvorovi, ali i dobiti podaci nužni za točno utvrđiovanje proširenosti tumora(pretpostavljam da je provedena klinička obrada i da nisu nađene udaljene metastaze), postavljanje prognoze i određivanja daljnjeg liječenja. Već na temelju podatka da se radi o velikom i vrlo zloćudnom tumoru može se reći da je prognoza ozbiljna i da će biti potrebno provesti dodatno liječenje citostaticima i lopkoregionalnim zračenjem. Podaci o hormonskim receptorima i HER2 proteinu u tumoru pokatati će koje će još dodatno liječenje biti potrebno.

pčelica maja

14.05.2008. 19:25

Poštovani dr.Tomek,
zahvaljujem se na Vašem iscrpnom odgovoru. Međutim, postoji nekoliko nedoumica vazanih za ovaj slučaj:
Tetka je uradila sve potrebne pretrage za kiruski zahvat (mastektomiju) što uključuje uredne nalaze za krvnu sliku, urin, snimak pluca, UZ abdomena, vrijednosti Ca 15-3 iznose 10,1U/ml, CEA 1,1U/ml. Međutim nalaz mamografije ističe obostrano postojanje mastocističnih promjena dojki i isključuje postojanje bilo kakvih kancerogenih tvorevina na lijevoj dojci (podvrgnuta biopsiji). Ovaj podatak mi djeluje vrlo zbunjujuće. Da li treba ponoviti mamografiju?
Također određivanje razine hormonskih receptora i testiranje na HER nije urađeno kod materijala uzetog prilikom biopsije. Da li je to trebalo uraditi uz PHD analizu materijala nakon kirurške biopsije ili se to određuje nakon mastektomije? Kolika je vjerovatnoća pogreške pri PHD analizi i koje dalje pretrage savjetujete? S poštovanjem Maja

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.05.2008. 22:20

Vjerojatnos pogreške pri PHD nalazu je vrlo mala, praktički ne postoji. Naravno da je tumor sada nemoguće uočiti budući je odstranjen. U dojci su ostali samo mali dijelovi tumora(pozitivni rubovi) koje je nemoguće uočiti, ali iz kojih će se sigurno za neko vrijeme ponovno narasti tumor. Zbog toga je potrebno odstraniti cijelu dojku i limfne čvorove iz pazuha da bi se točno utvrdila proširenost tumora i da bi se odstranili svi tragovi rumora iz organizma koje je moguće odstraniti.

pčelica maja

17.06.2008. 16:05

Poštovani dr.Tomek, zahvaljujem se na Vašem odgovoru. Koristim priliku da Vam postavim par pitanja. Naime, 26.05 2008 godine tetki je urađena mastektomija čiji PHD nalaz prepisujem u cjelosti:
I Dysplasia fibrosae focalis glandulae mammae.
II Carcinoma ductale glandulae mammae metastaticum lymphonodi unius gradus III, NG-3, pT2, N1Mx, et sinus histiocytosis lymphonodorum II.
Nalaz: makroskopski opis
I primljena resecirana dojka sa kožom na površini, promjera oko 20x15 mm, čija je površina kože sivoroskasta, nabrana, jasno uočljive araole i bradavice koja je pomična. Na presjeku tkivo dojke građeno od zučkastog, lobuliranog zrelog masnog tkiva prožetog bjeličastim čvršćim trakama veziva, bez makroskopski uočljivih elemenata tumora. Uzmu se 3 isječka u 3 kalupa.
II U materijalu primljen nepravilan komad makroskopskog izgleda masnog tkivnog veziva, promjera 5,5x5 cm, žućkaste, smedje, lobulirane, neravne površine. Na presjeku tkivo u cjelosti građeno od žućkastog masnog tkiva i veziva u kome se nadju 3 limfna čvora maksimalnog promjera do 10 mm, dijelom bjeličasti, dijelom krvlju podliveni, homogene rezne plohe. Uzmu se 3 isječka u 2 kalupa. AL
Hercept test rađen gdje je nadjeno više od 10% tumorskih ćelija blage do umjerene cirkumferencijalne pozitivnosti na Hercept test, što ga označava kao 2+ pozitivnost (Hercept 2+).
Imunohistohemijska analiza hormonskih receptora: nadjeno je da su tumorske ćelije u potpunosti negativne na hormonske receptore, odnosno na estrogen i progesteron (ER i PR -).
Konzilijarno je odlučeno da tetka primi 3 ciklusa kemoterapije po protokolu FEC, nakon čega se ponovo upućuje na konzilij.
16.06. 2008 god tetka ( 52 god, 70 kg, 175 cm) je primila 1 ciklus po FEC protokolu ( ciklofosfamid, epirubicin i 5-FU). Također joj je tokom 1 ciklusa joj je uključen Kytril 3 g.
Nakon primljene terapije tetka ima učestale mučnine. U tu svrhu joj je propisan ondansetron tj. Setronon (3x1tbl) tokom naredna tri dana.
Osmi dan (23.06.2008) treba primiti 5-FU 750 g iv. a naredni ciklus joj je zakazan za 07.07.2008.
Doktorica predpostavlja da će joj uključiti još dodatna 3 ciklusa kemoterapije. Da napomenem da je tetki prije 9 godina rađena histerektomija (odstranjeni i jajnici) a prije 3 godine odstranjena žučna kesa.
Interesira me koliko su dugotrajne mučnine?
Možete li mi protumačiti propisani protokol i njegovu uspješnost općenito?
Tetka koristi Noni sok i Biobran tablete za jačanje organizma (4 tbl dnevno)?Koliko je navedeno potrebno?
Prema Vašem stručnom mišljenu kakva je prognoza njenog stanja?
Unaprijed najljepša hvala. Pozdrav Maja.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 20:20

Nalaz Hercep testa HER-2 2+ je graničan. postoji mogućnost da se ipak radi o HER-2-pozitivnom tumoru, to jest tumoru u kojem postoji pojačana aktivnosr HER-2 gena(Hercep test HER-2 3+). Da bi se to sa sigurnošću utvrdilo potrebno je provesti retestiranje tumora FISH ili CISH metotom koje će sa sigurnošću utvrditi da li se radi o HER-2 amplifikacije to jest o HER-2-pozitivnom tumoru. Ako se radi o HER-2 pozitivnom tumoru, tada je u adjuvantno liječenje potrebno, nakon kemoterapije, uključiti i trastuzumab("Herceptin"blunk u trajanju od godinu dana.
FEC protokol je standardni kemoterapijski protokol za dodatno/adjuvantno liječenje bolesnica s radom dojke i metastazama u pazušne limfne čvorove kao što je to bolesnica o kojoj se ovdje radi. Puna doza jkoja je potreba i u ovo slučaju je 6 ciklusa.
Obzirom da se radilo o dosta velikom tumoru postoji povećana opasnost od lokalnog recidiva te potrebo, nakon kemoterapije, provesti i lokoregionalnu radioterapiju(zračenje).
Biobran i Noni su potpuno beskorisni i prema tome potpuno nepotrebni.