Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ultrazvuk i citološki nalaz dojke


Autor Poruka

sike

16.06.2008. 00:10

Poštovani doktore,

mojoj mami su mamografijom pronađeni nepravilni oblici u dojci. 29.05.2008. je napravila ultrazvuk i citološki nalaz, te ponovo mamografiju. Nakon dobivenih nalaza, poslana je kod kirurga 13.06.2008. koji je ustanovio maligne stanice žljezdanog epitela te naručio operaciju 16.07.2008. Zanima me, dali se može čekati toliko dugo na operaciju s obzirom na malignu dijagnozu ili da urgiramo operaciju?
Molim Vas za mišljenje dijagnoze citološkog te ultrazvučnog nalaza kojeg sam u nastavku naveo (nalaz mamografije nemam uz sebe). Koliko je opasna dijagnoza s obzirom da malo toga razumijem.

Unaprijed se zahvaljujem odgovoru,

Siniša.

ULTRAZVUK DOJKI:
Desno supramamilarno hipoehogena ovalna nepravilna formacija sa okolnim hiperehogenijim dijelovima, infiltrativna karaktera, centralno vidljiv kalcifikat.vel. cca 19x10x13mm. lezija je sonografski suspektna, te se učini fna iste.
Lijevo supramamilarno prema I. kv hipoehognija ovalna formacija vel. cca 7x6mm, gušća cista? Učini se fna iste.
Obostrano u dojkama pokoja simplex cista, te cistično širi kanalić.
Obostrano u axilama ovalni limfonoduli sa hiperehognim reaktivnim centrom vcel. do 15mm.

CITOLOŠKI NALAZ:

Desno supramamilarno hipoehogena ovalna nepravilna formacija s okolnim hiperehogenim dijelovima, infiltrativnog karaktera, centralno s kalcifikatom vel. 19x10x13mm, sonografski susp.(4 pr). Brojne krupne atipične žljezdane stanice u nepravilnim i papilarnim nakupinama i pojedinačno, hiperkromatskih jezgara, obilnije citoplazme, mjestimice podsjećaju na apokrine stanice. Po koji fragment masnog tkiva, ekstracelularna mast, razvučeni nuklearni materijal, periferna krv.
Lijevo supramamilarno prema I kvadrantu hipoehogenija ovalna formacija 7x6mm-gušća cista (4 pr)-nakupine apokrinih stanica, nešto golih jezgara, eritrociti.
Mišljenje: Lijevo-elementi apokrine ciste. Desno-maligne stanice žljezdanog epitela.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 18:30

U citološkom preparatu nađene su zloćudne stanise što nedvojbeno govori da se kod vaše majke u denoj dojci nalazi zloćudni tumor. Operacija je nužna. O hitnosti operacije porazgovarajte s kirurgom koji ima potpuni uvid u stanje bolesnice.