Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim objašnjenje


Autor Poruka

mlad

07.01.2014. 17:20

Poštovani,
Imam 65 godina i operirana sam prije 20-tak dana
Ovo su nalazi biopsije:
1. nalaz
Carcinoma metastaticum lymphonodi
Primljeno je masno tkivo aksile 9x9x3 cm , gde se izolira 15 limfnih čvorova promjera od 0,3 do 1,2 cm gde se mikroskopski u najvećem čvoru nalaze subkapsularni infiltrati solidnih nakupina atipičnih epitelnih mitotoski aktivnih tumorskih stanica. Proboja kapsule infiltriranog čvora se ne nalaze, dok ostali čvorovi pokazuju znakove sinus histiocitoze.
2 nalaz
Carcionoma lobulare invasivum mammae sinistrae T2N!Mx G2
Na hitnu intraopearativnu analizu primljen je segment tkiva dojke veličine 19x13x4,5cm na površini s kožom veličine 7x2cm. Na prerezu se nalazi bjelkast, čvršći tumor, najvećeg promjera do 4 cm na 1 cm od najbližeg ruba resekcije (baze). Makroskopski tumor ne infiltrira kožu. Histološki je na smrznutim i trajnim, dubljim prereznim, opisani tumor građen od tračaka i pojedinačnih raspršenih umjereno diferenciranih, atipičnih, mitotski aktivnih (do 5 mitoza na 10VVP) epitelnih stanica koje mjestimično formiraju tzv "indian files" i rastu targetoidno oko duktusa dojke a uložene su u detmoplastičnu vezivnu stromu. Nalaze se žarišta LCIS-a.
Imunohistokemijski tumorske stanice pokazuju pozitivn reakciju na ER(+++) i PR (+++) reciptore te na HER-2 (2+;30% stanica pokazuje intenzivnu, nepotpunu membransku reakciju) Proliferacijska aktivnost određivana s Ki-67 u "hot spotu" iznosi do 10% .Reakcija na e-cadherin je negativna.
Na pregledanim prerezima ne malazi se linfovaskularna invazija.
Opisani tumor ne dopire do rubova resekcije označenih tkivnom bojom niti inflitira kožu.
Obzirom na imunohistokemijski nalaz HER-2 analize matarijela se pošalje na dodatnu analizu CISH-a

Katarina Antunac, dr. med.

17.01.2014. 12:00

Poštovana,
kod Vas se radi o tumoru dojke koji je zahvatio i 1 limfni čvor u pazuhu. Tumor je odstranjen, hormonski je ovisan, niske proliferacijske aktivnosti (to je pokazatelj stupnja "zloćudnosti" tumora) a još je potrebno provesti dodatnu analizu kako bi se utvrdilo da li je Her2 pozitivan, odnosno jeste li kandidatkinja za ciljanu terapiju Herceptinom. Koliko shvaćam iz nalaza, kod Vas je odstranjen samo dio dojke u koje je bio tumor a ne cijela dojka.
Potrebno se javiti onkologu koji će uvidom u Vaše opće stanje te druge bolesti od kojih eventualno bolujete donijeti odluku o nastavku liječenja, Sigurno ćete primati hormonsku terapiju, trebat će provesti i zračenje ostatka dojke i limfne drenaže a najvjerojatnije če Vam biti ordinirana i kemoterapija. Ovisno o nalazu CISH-a, moguće ćete primati i Herceptin.