Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koliko su postoci tocni?


Autor Poruka

bablerox

29.02.2008. 19:10

Prije tjedan dana majka je operirala tumor na ljevoj dojci.Iako sam razgovarao sa doktorom,rado bih cuo jos jedno misljenje.da ne duljim nalaz je ovakavbig-smileg/Ca mammae I. sin. Op/Biop.prob.Segmentectomia mammae I. sin.
Dissectio axillae I. sin. PHD/CDI gr.III mammae I. sin. Meta axillae I/9
T1N1M0 Er 0 Pr 0 HER2 0 granica gk pT 18 mm
P.S Citao sam na forumu da dajete neke prognoze u postocima o smrtnosti,na temelju nalaza.Zanima me da li su postoci izvadeni iz statistika u hrvatskoj ili iz cijelog svijeta.Jer nazalost nemam bas povjerenja u nase zdravstvo.

unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 22:05

Iz vašeg pitanja zaključujem da baš ne razumijete previše o čemu se radi. Ne dajem ja tamo neke prognoze u postocima niti se tu radi o postocima na kladionicama ili sportskoj prognozi. Radi se o prosječnom preživljenju, odnosno prosječnom uspjehu liječenja bolesnica s tumorima u određenom stadiju u trenutku dijagnoze i s oređenim karakteristikama i bolesnice i tumora. To su mnogo godina skupljani i obrađivani svjetski podaci. Da bih vam mogao dati preciznije izglede za vašu majku potrebno je navesti njezine godine i opće stanje zdravlja..

bablerox

02.03.2008. 23:30

Sudeci po vasem odgovoru cini mi se da ste malo uvrijedeni sta sam napisao u prijasnjem tekstu.Naime nisam nikoga zelio uvrijediti,nego sam se htjeo uvjeriti u situaciju u hrvatskom zdravstvu.
Ako sam nekoga uvrjedio,ispricavam se.Uglavnom majka ima 52g i trenutacno stanje je to da joj je pao imunitet nakon prve kemoterapije,sto se i pretpostavljalo.Samo sto sada ima problema sa visokom temp. i oteklinom na mjestu operacije.Iako sam laik pretpostavljam da je mozda prerano za nekakve "prognoze",ali bih volio cuti jos neko misljenje ili savjet u vezi ljecenja.

hvala jos jedanput!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.03.2008. 22:15

Prema TNM klasifikaciji kod vaše majke se radi o tumoru pT1 pN1 Mx, kliničkog stadija IIA. Zbog toga što se radi o hormonski neovisnom tumoru prognoza je lošija od one prosječne za taj stadij. Izgledi vaše majke da, bez ikakvog liječenja, preživi 10 godina su oko 63%. Kod nje treba provesti adjuvantnu(dodatnu) kemoterapiju koja mora sadržavati antracikline i paklitaksel. Uz takvu kemoterapiju ti se izgledi povećavaju za 10%-11%.
Prema vašem opisu stanja vaše majke, može se naslutiti da se sada najvjerojatnije radi o upaljenom seromu, to jest upali na mjestu operacije te bi moglo biti potrebno dodatno kirurško liječenje. Odvedite majku na pregled kirurgu koji ju je operirao.