Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vaše mišljenje


Autor Poruka

mimi14959

27.02.2008. 14:45

Nažalost,nemam puno konkretnih podataka, ne radi se o meni,ali možda mi možda možete svejedno dati Vaše mišljenje.
Radi se o invazivnom duktalnom karcinomu dojke Her2+++, ER i PR negativan. Marker i prije i sada u granici.
Prije cca god.dana odstranjena dojka(početna indikacija-mikrokalcifikati) i bio je srednje diferenciran,GII. Nije bilo ni kemoterapije ni zračenja nakon op.
Nakon par mjeseci odstranjeni limfni čvorovi i od 26/23 je pozitivnih i oskudno diferenciran.Slijedi taxol i herceptin.
Nakon toga PET (1 put) ukazuje na promjene u mediastinu,ali nije sigurno da toga nije bilo i prije obzirom da PET nije urađen.Nastavljena terapija sa Herceptinom.
Zanima me samo da li već na bazi ovih podataka možete dati svoje mišljenje,čini mi se da se radi o jako agresivnom karcinomu.Prognoza? Koja kemoterapija bi sada došla u obzir kada Taxol ne djeluje?

mimi14959

02.03.2008. 18:50

Prije nego dobijem Vaš odgovor, želim samo nadopuniti svoje pitanje sa par konkretnijih podataka.
Znači, biopsija je učinjena zbog suspektne nakupine mikrokalcifikata.PHD-Ca intraduktale gr.II multicentrično.
Učinjena ablacija dojke,nije nađena invazija kroz bazalnu membranu, te zbog toga nema ni kemo ni zračenja već samo Nolvadex.
Zbog bola u pazušnoj jami, nakon god.dana učini se punkcija i op.zahvat pazušne jame.Rezultat-PHD meta lymph.axillae 23/27= TxN3M1.ER pozitivni u više od 10% tm stanice,PR pozitivni u manje od 10 % tm stanica.
Hercep test 3+. Slijedi Taxol+Herceptin 6 ciklusa na 21.dan.
Počinje osjećati gušenje u grlu,što i dan danas osjeća,međutim učinjene su sve pretrage i nije bilo znakova progresije bolesti.
Samo 3 mj.nakon zadnje kemoth. opet isti bolovi u aksili.Pronađeni čvorići (3 i 5 mm) a punkcijom dokazane tumorozne stanice.PET pokazuje da se u području limfnih čvorova registriraju uvećani:medijastinalno,bilarno obostrano i u regiji desne aksile.To ukazuje na aktivnost bolesti.Nastavlja lječenje samo Herceptinom.
Molim Vaše mišljenje: da li je dovoljan samo Herceptin za nastavak lječenja? Da li je potrebno izvršiti odstranjenje maternice i jajnika obzirom da je gin.pregled uredan i menstruacija redovita?Da li je to stalno prisutno gušenje moguće zbog uvećanih limfnih čvorova?
Bit ću Vam jako zahvalna za Vaš cijenjeni odgovor.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 22:25

Radi se visokozloćudnom tumoru(HER-2 pozitivan) koji je sada već metastazirao u limfne čvorove u medijastinum, a vjerojatno i u druge regije i organe. Dakle radi se o kliničkom stdiju IV. Prosječno preživljene bolesnica u stadiju IV je oko dvije godine od trenutka pojave metastaza, a kada se radi o HER-2-pozitivnim tumorima to je razdoblje i kraće. Simptomi gušenja i pritiska mogu biti i najvjerojatnije jesu posljedica povećanih limfnih čvorova u medijastinumu. Lako je moguće da su povećani limfni čvorovi u medijastinumu pritiskom izazvali začepljenje gornje šuplje vene(to je glavna krvna žila koja dovodi krv u srce) i tako doveli do takozvanog sindroma gornje šuplje vene. Potrebno je izmjeriti venski tlak da bi se to utvrdilo. Svakako bi bilo potrebno vrlo ozbiljno analizirati stanje bolesnice i procijeniti rezultate dosadašnjeg liječenja(pitanje da li i Herceptin zapravo djeluje) i u liječenje uključiti i kemoterapiju. Budući je do sada primijenjen samo paklitaksel(Taxol), postoji još prilično veliki izbor citostatika koji se mogu primijeniti(antraciklini, antimetboliti, alkilirajući agensi, platinski agensi, pa čak i docetaksel). Također, za smanjenje povećanih limfnih čvorova u medijastinumu moguće je s velikom učinkovitosti primijeniti i radioterapiju(zračenje). Ovo što sam vam odgovorio vrlo je općenito, ali bez pregleda bolesnice i detaljnog uvida u njezino stanje i sve nalaze više nije moguće.