Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak dojke / lokalni recidiv na kozi nakon subkutane mastektomije i implantacije endoproteze

Rak dojke

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 799

Broj poruka: 2887

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Vinogradska 29
Zagreb


lokalni recidiv na kozi nakon subkutane mastektomije i implantacije endoproteze


Autor Poruka

tehnodent

16.07.2010. 14:20

Postovani Doktore,
Molim Vas za odgovor na pitanje da li je mojoj majci potrebna zracna terapija ili ne i koji je vas savet za dalje lecenje ? Interesuje me i kakve su Vase prognoze?! Radi se o sledecem: Moja majka sad ima 62 godine. Prvi put je operisala karcinom dojke (invazivni duktalni) 2007. kada je radjena postedna operacija ( od 11 odstranjenih limfnih zlezda dve su bile pozitivne). Prosla je FAC terapiju i ozracena je po predvidjenom protokolu. Nakon dve godine (2009) je ponovo odstranjen lokalni recidiv na oziljku (opet postedna operacija) . Na prvoj sledecoj kontroli je utvrdjeno postojanje 7-8 novih tumorskih stanica (radjena MR) i 03.01.2010. je uradjena subkutana mastektomija sa odstranjenjem mamile i implantacijom endoproteze. Nakon toga primila je 6 ciklusa hemiotrapije Taxotera (poslednja terapija zavrsena 12.06.2010. ) Pri otpustanju iz bolnice dezurni lekar je primetio crvenilo na kozi dojke i trazio je za 10 dana kontrolni UZ. Nalaz je sledeci: U nivou subkutisa evidentno najmanje 3 mekotkivne promene dijametra 8-11 mm karakteristika lokalnog recidiva. Nema znakova karcinomatoznog mastitisa. U aksilama i supraklavikularno nema susp limfonodusa. JETRA: bez suspektnih fokalnih promena. Zakljucak: BI RADS 5 Idex BI RADS 2 Isin. Predlog da se uradi corc biopsija, nakon toga uputiti onkoloskoj komisiji radi eventualnog ozracivanja. Misljena lekara se razlikuju : hirurg je za zracenje i kaze da nije potrebana reoperacija, internista i radiolog smatraju da je zracenje rizicno jer je majci dosta lose opste zdravstveno i psihicko stanje, molim Vas , sta Vi mislite o svemu ovome i koji je Vas savet. Da li je vreme bitno ukoliko se zracenje odlozi dok se majka ne oporavi od hemioterapije? Unapred Vam hvala ako mi odgovorite , puno bi mi znacilo da saznam i Vase misljenje. Veliki pozdrav.

tehnodent

20.07.2010. 10:45

Postovani Doktore ,
u medjuvremenu dok sam cekala Vas odgovor na prethodno pitanje , mojoj majci je uradjena CORE biopsija i PH nalaz je potvrdio postojanje malignih celija u uzorku. Doktorica koja je radila UZ tvrdi da na osnovu onog sto je videla ne izgleda kao mastitis carcinomatosa ali da je terapija neophodna. Njeno misljenje, a i misljenje hirurga je da nije potrebno odstranjivanje implantata i tog dela koze vec samo da se ozraci, dok internista-onkolog smatra da je potrebna radikalna operacija. Mojoj majci je vrlo bitno zdravlje ali bi psihicki bila mnogo,mnogo bolje kada bi mogla da ,,zadrzi ,, implantat. Cekam detaljan opis PH nalaza (posto mi je ovo samo usmeno saopsteno) a aparati za zracenje u Sr. Kamenici trenutno ne rade i treba se cekati oko mesec dana na termin za planiranje kod radiologa (koliko je bitno vreme?). Molim Vas, koje je Vase misljenje o daljoj terapiji , koje su Vase prognoze kod upornog vracanja lokalnog recidiva na dojci (posle tri operacije, dve hemioterapije i jednog zracenja u periodu od tri godine), da li implantat nesto pogorsava stanje i steti ucinku bilo koje terapije i naravno koje su Vase prognoze za prezivljavanje? Unapred Vam hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.08.2010. 22:50

Dok je inplantant u dojci ne može se sa sigurnošću utvrditi niti veličina niti proširenost tumora. Ako se radi o karcinomatoznom mastitisu/dermatitisu radi se o vrlo malignom obliku karcinoma koji je sklon ranom i brzom metastaziranju u udaljene organe. Prema tome treba postupati kao da se radi o najmalignijem obliku bolesti, a to je karcinomatozni mastitis. U tom slučaju niti zračenje niti operacija ne dolaze u obzir kao prvi izbor liječenje. Treba najprije provesti kemoterapiju koja treba sadržavati antracikline i taksane i trastuzumab("Herceptin"blunk ako se na detaljnom nalazu pokaže da se radi o HER2-pozitivnom recidivu. Nakon provedene kemoterapije, kada se karcinomatozni mastitis povuće treba učiniti radikalnu operaciju operaciju odstranjenja čitave dojke skožom, inplantatom i ostatkom željezdanog tkiva koje sigurno postoji i odstranjenjem svih limfnih čvorova iz pazuha. Nakon toga treba provesti i radikalno zračenje prsne stijenke na kojoj je bila dojka i pazuha. Ako se radi o hormonoosjetljivom tumoru nakon svega treba nastaviti još najmanje 5 godina s hormonoterapijom. Razmišljanje o spašavanju dojke je u ovom slučaju pogravanje sa životom. Mislim da je bolje živjeti jš dugo godina s jednom dojkom, nego za godinu dana umrijeti od metastaza s obadvije dojke. No izbor je svakako na bolesnici.

tehnodent

03.08.2010. 09:35

Doktore mnogo Vam hvala na odgovoru. Nadovezala bih se jos i novim informacijama a samim tim i pitanjem. Moja majka je dobila hormonalnu terapiju - Arimidex tablete odmah nakon hemioterapije, koja je zavrsena pre nesto manje od mesec dana. Nisam najbolje razumela da li Vi predlazete da ona ponovo treba na hemioterapiju iako je vec primila 6 ciklusa Taxotere?!HER2 je negativno . Da li ce se u slucaju operacije i potpunog uklanjanja dojke i implantata sacuvati funkcija desne ruke ukoliko se odstrani i taj misic koji je nalazi ispod ? Da li se uklanjanjem dojke sprecava metastaza na druge organe ukoliko se utvrdi da je prilikom operacije tkivo odstranjeno do ,,u zdravo,,? Koliko hemioterapija bolesnica moze da primi i koliki razmak mora biti izmedju te vrste lecenja da bi se organizam oporavio i da ne bi bilo vise problema nego koristi od terapije? U ocekivanju odgovora , koristim priliku da Vam se zahvalim na odgovorima i da Vas pozdravim.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.08.2010. 02:00

Ako je vaša majka već primila kemoterapiju i završila ju u lipnju, 2010. tada ovog trena ne treba nastavljati kemoterapiju, ali svakako treba učiniti radikalni operacijski zahvat. Tim zahvatom će se spriječiti nastanci ponovnih recidiva koji su vrlo vjerojatni nakon ovoga što se sve do sada događalo. Tim će se zahvatom svakako smanjiti i nastanak udaljenih metastaza(u druga tkiva i organe) jer svaki novi recidiv znači i mogućnost nastanka udaljenih metastaza. Obzirom na više dosadašnjih recidiva i nedovoljno radikalnog dosadašnjeg liječenja, postoji i ne mala vjerojatnost da su udaljene metastaze već nastale, ali je za nadati se da ih je provedena kemoterapija iskorijenila, ali 100% sigurnost ne postoji. Svakako treba nastaviti i s hormonoterapijom jer ona značajno doprinosi smanjenu mogućnosti nastanka i lokalnog recidiva i djeluje i na eventualno već nastale udaljene metastaze. Ako radikalni zahvat učini dovoljno iskusan i vješt kirurg nikakvih posljedica po funkciju ruke ne bi trebalo nastati. Ako mišić koji spominjete nije zahvaćen tumorom tada ga ne treba odstranjivati.

tehnodent

04.08.2010. 11:35

Hvala Vam na odgovoru. Puno mi znaci to sto Vas mogu razumeti jer ste sve vrlo jasno objasnili, sto nije cest slucaj u razgovoru sa nasim lekarima. Bicu slobodna da Vas opet kontaktiram nakon sto se dogovorim s hirurgom o daljem lecenju i operaciji a do tada Vas pozdravljam.

tehnodent

16.08.2010. 13:02

Doktore Tomek, evo mene opet sa novim pitanjima . Na nesrecu moje majke jos uvek nista nije reseno po pitanju njenog daljeg lecenja. Po Vasem savetu i po savetu radiologa (koji je odbio da je zraci s obrazlozenjem da moja majka nemoze da se zraci jer ne bi imalo efekta s obzirom za prosirenost ) otisli smo kod hirurga u nadi da ce on konacno odstraniti oboleli deo, odnosno celu dojku sa implantatom. On je objasnio da je komplikovano i da nemoze da nam garantuje da ce napraviti precizan hirurski rez do zdravog tkiva. Misli da se ,,lifogioza siri po kozi i da je za sada dovoljno lecenje Arimidex-om,,. Kad je pregledao taj deo rekao je da je sad to ,, u stacioniranom stanju i da ima tendenciju povlacenja,, . Zakazao nam je kontrolu za mesec dana sa nalazima krvi i UZ aksila. Molim Vas da mi objasnite sta je to limfogioza? Da li Arimidex stvarno moze da unisti tumorske celije i koliko on deluje na kozu zahvacenu tumorom? ima li rizika da se u ovom periodu cekanja stanje pogorsa? Da li lokalni recidiv na kozi moze dugo da ostane samo lokalni?
Unapred Vam se zahvaljujem na odgovorima.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.09.2010. 23:25

Limfangioza je širenje tumora limfnim žilama i limfnim prostorima u koži ili u drugim organima. Arimidex tu može znatno pomoći. U svakom trenutku bolest se može proširiti u druge organe, a također može se i pogoršati lokalno stanje. Zbog toga bi svakako bilo važno odstraniti inplantat si svu vidljivu bolest i naknadno provesti zračenje.

tehnodent

21.09.2010. 11:10

Hvala na pojasnjenju znacenja ,, limfogioze,, i unapred se izvinjavam na mojoj upornosti da dodjem do odgovora na svako pitanje u vezi lecenja i bolesti moje majke , ali nadam se da cete me razumeti. Sto se tice Vaseg saveta da se odstrani implantat i da se uradi ponovno zracenje - jos uvek nista nije uradjeno, jer hirurg je trazio ponovo UZ nalaz da vidi kolika je prosirenost. Evo nalaza: U aksili nema susp. Igl Desno supraklavikularno i u donjem spratu jugularnog lanca evidentno nekoliko de novo Igl sa visoko suspektnom infiltracijom dijametra 5-8 mm. Lokalni recidivi u regiji oziljka bez signifikantne progresije rasta najveci do 11 mm sa detektabilnim po kojim sitnim u nivou subkutisa promera do 5 mm. (Prethodni UZ je radjen pre mesec dana ali nije radjena nikad regija vrata i napominjem da je moja majka trenutno pod terapijom Arimidexom 1x1). UZ gornjeg abdomena u granicama normale (tj. uredan nalaz jetre , pankreasa, bubrega i slezine) . Imamo problem, koliko vidim i razumem stanje se pogorsava jer sad ima nesto i u limfnim zlezdama vrata?! Koliko je to uobicajna pojava i da li je opasno? Tesko bilo sta mogu da ucinim za moji majku kad ni lekari koji cine tim u lecenju ove bolesti nisu bas slozni, hirurg ne moze da garantuje ,, precizan rez do u zdravo,, pa sve nesto odlaze operaciju, internista - onkolog misli da je za sada dovoljan Arimidex, a radiolog tvrdi da zracenje vec ovako prosirene bolesti ne bi imalo pravi efekat ,,jer bi se stvorile nekroze tkiva a ne bi se sasvim unistile tumorske celije i pre manje og dve godine je vec ozracena sa 30 ciklusa (60Gy) i ponovljena doza zracenja bi bila kontraindikovana,,. Sta je najpametnije i na cemu da insistiram ako je to uopste i moguce?! Da li da trazim da joj se uradi MR, hoce li se tu bolje videti stepen prosirenosti i da li bi to eventualno pomoglo hirurgu? Sta se desava ako se i odstrani cela dojka sa implantatom a ostanu promene u vratu? Ima li svrhe izlagati bolesnicu ponovnom hirurskom zahvatu i dodatnim bolovima ako je bolest vec uznapredovala? Unapred HVALA.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.10.2010. 01:25

Moje je mišljenje i dalje jednako. Treba kirurškim putem odstraniti implantat i šro je moguće više tumorske mase i nakon toga provesti ponovno zračenje. Što se dulje bude čekalo s operacijom to će se tumor više povećavati i širiti. Svakako inzistirajte na operacijskom zahvatu.

tehnodent

05.10.2010. 15:25

Hvala na odgovoru. Pokusala sam na sve nacine ubediti lekare da je operisu ali oni i dalje ostaju pri svom da je hemioterapija u ovom trenutku jedino sto mogu pruziti . Pitala bih Vas jos nesto : da li Vi imate neka saznanja, iskustva ili sl. sa nekim pomocnim (alternativnim ) lekom, suplementom, cajevima, ili bilo cim slicnim sto bi moglo pomoci pacijentu da se bori sto duze sa uznapredovalim karcinomom. Znam da tradicionalna medicina ide ,, u prvom redu,, ali ipak ... Mozda postoji nesto?! Puno pozdrava i hvala sto mi uvek odgovorite na pitanje.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2010. 22:50

Ne bih vam savjetovao upotrebu alternativnih lijekova. Njihova je učinkovitost upitna i nisu prošli usporedna/kontrolirana klinička ispitivanja.

tehnodent

06.10.2010. 09:41

U redu, prihvatam Vas savet. Hvala.