Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mamografija


Autor Poruka

Maike

18.01.2017. 23:40

Poštovana
Molila bi Vas za Vaše mišljenje.
Naime u 01 mjesecu sam radila mamografiju koja je pokazala na CC snimku lijeve dojke benignu tvorbu vel.1 cm,te se preporuča UZV. Moram napomenuti da sam radila Uzv u 11 mjesecu i on je bio uredan. Uzv radim svakih 3-4 mjeseca,jer sam operirala lijevu dojku u 5/2014 (Duktalno invazivni ca gr II,her2+,Ki67 50%,pr.+,er.+). Prvu mamografiju sam radila 02/2015 i ona je bila u redu. Da li da ponovim Uzv koji preporuca radiolog ili da cekam do proljeća kada moram obaviti redovan Uzv pregled. Koliko je mamografija pouzdana. Nemojte misliti da sam paranoicna ali pusem i na hladno i bojim se bilo kakve tvorbe bila ona dobroćudna ili ne.
Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

19.01.2017. 10:30

Poštovana,
mamografija i UZV su komplementarne metode, nadopunjuju jedna drugu. Ono što se vidi na UZV-u ne vidi se uvijek na mamografiji i obrnuto. Iz iskustva znam da radiolozi često po mamografiji automatski traže i UZV dojki. Mamografija je "pouzdanija" kod žena s manje žljezdanog tkiva u dojkama, to su u pravilu žene u postmenopauzi ali uvijek ima i iznimki.
Međutim, ako ste zabrinuti, napravite UZV i prije proljeća.