Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mastopatija ili ?


Autor Poruka

Fortunata

09.02.2009. 09:25

Poštovani! Imam 45 godina. Još prije 10 godina imala sam bol, intezivnu u desnoj dojci, na granici gornjeg i donjeg medijalnog kvadranta, gdje se i palpirala *gnjecava* tvorba. Tada sam bila na UTZ, koji je bio u redu. U desnom pazduhu su bila 2 manifestna limfna čvora. Kirurg mi je preporučio progesteronsku kremu. Bolovi, intezivni perzistirali su oko 6 mjeseci.
Unazad cca godinu dana osjećam muklu bol desne dojke. U par navrata bol je bila jako intezivna na granici gornjeg i donjeg lateralnog kvadranta. Na mamografiji sam bila prije 15 dana.
Nalaz BI-RAD 0 - nepravilan raspored tkiva lateralno, više prema pazduhu. Preporuča se UTZ i daljna obrada.
UTZ nalaz - prošireni mliječni kanalići, ciste 2 veličine 3 mm. Dr. mi preporučuje drugu doktoricu, kod nje radim, drugi dan ponovo UTZ. Nalaz je isti. Preporuka : raditi naizmjence mamografiju samo desne dojke, naizmjence s UTZ,svakih 6 mjeseci.
Zamoljavam Vas da li mi možete reći radi li se o mastopatiji ili o nečem drugom? Nitko mi nije rekao o čemu bi bila riječ. Što mogu učiniti da si smanjim boli u dojci koji sada već idu i prema ruci.
Napominjem da sam dosta pretila i da imam redoviti menstrualni ciklus.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.02.2009. 20:45

Budući vas nisam pregledao ne mogu vam reći ništa drugo osim onoga što je utvrđeno pregledima koje se obavili i nalaze kojih navodite. Dakle, prema svmu sudeći radi se o mastopatiji, zapravo o opsežnim fibrocističkim promjenama koje su česta pojava u dojkama, a koje znaju biti i vrlo bolne. Protiv bolova uzmite paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu, diklofenak, ibuprufen ili nešto slično. Bolovi se znaju stišati i uz hladne obloge na dojkama.Same fibrocitične promjene ne povećavaju rizik za nastanak raka dojke. Ostanite i dalje na redovitim kontrolama i radite mamografiju jedamput svaku godinu do dvije kao što se to preporuča svim ženama starijim od 40 godina.